Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και ο “αντι-drone” θόλος 4 επιπέδων… του Δένδια!

Πηγή: www.spystories.gr

Γράφει ο Φεντερίκο Καράσκο*

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πολιτικοί συχνά προβαίνουν σε ασύστολα ψεύδη, ιδιαίτερα όσον αφορά υποσχέσεις, οικονομικές παροχές, φορολογικές ελαφρύνσεις και φιλόδοξα έργα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για υποσχέσεις στον τομέα της τεχνολογίας, θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή, καθώς η τεχνολογία είναι ποσοτικά μετρήσιμη και ντετερμινιστική.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεγάλα λόγια και οι υπερβολές εκτίθενται εύκολα, αποκαλύπτοντας τελικά την έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Τον ρόλο του σκηνοθέτη της θρυλικής

σειράς ταινιών Star Wars, George Lucas, φαίνεται να ζήλεψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Νίκος Δένδιας, και όχι τον ρόλο του γνωστού παραμυθά βαρόνου Μινχάουζεν, όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα σύντομα θα διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα, αν όχι το πλέον εξελιγμένο παγκοσμίως, σύστημα κατά των drones, με τέσσερα επίπεδα προστασίας, εκ των οποίων τα τρία θα είναι ελληνικής παραγωγής.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί στο επόμενο βίντεο ο κύριος Δένδιας, αναφέρει τα εξής:

https://youtu.be/lVh4rTtW6jU

Ο Υπουργός ξεκινά με μια εντυπωσιακή δήλωση σχετικά με τον εγχώριο θόλο anti-drone τεσσάρων επιπέδων, αλλά συνεχίζει με κάτι αυτονόητο και μάλλον περιττό: ότι θα εξηγήσει στον Έλληνα πολίτη πού δαπανάται το δημόσιο χρήμα. Δηλαδή, υπήρχε η επιλογή να μην ενημερωθεί ο Έλληνας πολίτης; Κατανοούμε την αναγκαιότητα της εχεμύθειας σε θέματα ασφάλειας, αλλά για ένα τέτοιο φιλόδοξο, αν όχι φαραωνικό έργο σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητά του, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση ορισμένων θεσμικών οργάνων;

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την προέλευση των συστημάτων anti-drone, ο κύριος Δένδιας ήταν σαφής: τα τρία από τα τέσσερα συστήματα παράγονται στην Ελλάδα, ενώ στο βάθος χρόνου θα υπάρξει και εγχώρια παραγωγή για το τέταρτο σύστημα. Τα τρία επίπεδα προκύπτουν από τη συνεργασία του νεοσύστατου ΕΛΚΑΚ, το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον Μάιο του 2024, με την ΕΑΒ. Το περίφημο ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ​​«ΕΛΚΑΚ Α​​.​​Ε», εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και η μετοχική του σύνθεση αποτελείται από το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%)​​,​​ και την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε»​​ σε ποσοστό τριάντα τρία τοις εκατό (33%).​ Το «ΕΛΚΑΚ ΑΕ» λειτουργεί σύμφωνα με το​ν ​ιδρυτικό του νόμο ​​Ν.​5110/2024 (Α’ 75) ​και τον ​​νόμο. ​​Ν.​​4548/2018 (Α’ 104), για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.​

Η δήλωση του υπουργού εγείρει σοβαρά στρατηγικά, αλλά κυρίως τεχνικά ερωτήματα, ιδίως όταν ο κύριος Δένδιας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, με μια αδύναμη εγχώρια αμυντική βιομηχανία, είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα με πρωτοποριακή τεχνολογική αρτιότητα. Στις επόμενες παραγράφους θα παραθέσουμε τεχνολογικά δεδομένα και θα αναδείξουμε ερωτήματα και προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Ακολουθεί η  παρουσίαση της πολυεπίπεδης τεχνολογία anti-drone, ώστε να αναδειχτεί ξεκάθαρα η πολυπλοκότητας που απαιτείται για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Τεχνολογία anti-droneΗ βασική τεχνολογία για την ανάπτυξη συστημάτων προστασίας πολλαπλών επιπέδων anti-drone περιλαμβάνει την ενσωμάτωση διαφόρων τεχνολογιών ανίχνευσης, παρακολούθησης και εξουδετέρωσης. Αυτές οι τεχνολογίες δημιουργούν έναν πολυεπίπεδο αμυντικό μηχανισμό ικανό να χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα απειλών από drone. Εδώ είναι τα κρίσιμα συστατικά:

1. Τεχνολογίες ανίχνευσης

Συστήματα ραντάρ: Αυτά είναι η ραχοκοκαλιά των περισσότερων συστημάτων anti-drone, παρέχοντας ανίχνευση κίνησης drone σε μεγάλη εμβέλεια. Τα προηγμένα ραντάρ όπως το AESA (Active Electronically Scanned Array) μπορούν να ανιχνεύσουν μικρά drones σε διάφορα υψόμετρα. Αισθητήρες ραδιοσυχνοτήτων (RF): Οι αναλυτές ραδιοσυχνοτήτων παρακολουθούν και αναχαιτίζουν τα σήματα επικοινωνίας μεταξύ του drone και του ελεγκτή του, εντοπίζοντας και παρακολουθώντας τη διαδρομή πτήσης του drone. Ηλεκτρο-οπτικοί/υπέρυθροι αισθητήρες (EO/IR): Οι αισθητήρες EO/IR παρέχουν οπτική επιβεβαίωση απειλών από drone, ιδιαίτερα χρήσιμοι σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως αστικές περιοχές ή κακές καιρικές συνθήκες. Ακουστικοί αισθητήρες: Αυτοί οι αισθητήρες ανιχνεύουν την ηχητική υπογραφή των drones, καθιστώντας τα αποτελεσματικά για τον εντοπισμό μικρών UAV που είναι δύσκολο να εντοπιστούν οπτικά ή μέσω ραντάρ.

2. Παρακολούθηση και αναγνώριση

Signal Intelligence (SIGINT): Τα συστήματα SIGINT παρεμποδίζουν και αποκωδικοποιούν δεδομένα που μεταδίδονται από το drone, προσδιορίζοντας τον τύπο τους και εντοπίζοντας ενδεχομένως τον χειριστή. Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και Μηχανική Μάθηση (ML): Χρησιμοποιούνται για ανάλυση της συμπεριφοράς των drone σε πραγματικό χρόνο, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία διάκρισης μεταξύ διαφορετικών τύπων UAV και διαχωρισμό σε πραγματικό χρόνο μεταξύ φίλιων συσκευών και απειλών.

3. Περιορισμός και Εξουδετέρωση

Εμπλοκή και πλαστογράφηση (Jamming and Spoofing): Οι παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων και οι πλαστογράφηση διακόπτουν τη σύνδεση επικοινωνίας του drone με τον ελεγκτή του, αναγκάζοντάς το να προσγειωθεί ή να επιστρέψει στο σημείο προέλευσής του. GPS Spoofing: Τροφοδοτεί ψευδή σήματα GPS στο drone, αναγκάζοντάς το να πλοηγηθεί μακριά από την προβλεπόμενη διαδρομή ή την προσγείωση. Κυβερνο-έλεγχος (Cyber Takeover): Ορισμένα συστήματα, όπως το EnforceAir, αναλαμβάνουν τον έλεγχο του drone από απόσταση και το καθοδηγούν με ασφάλεια στην προσγείωση. Κινητικές Μέθοδοι: Αυτές περιλαμβάνουν τη φυσική απενεργοποίηση των drones, τη χρήση drones αναχαίτισης, διχτυών ή ακόμα και πυραύλων και πυροβόλων όπλων. Λέιζερ υψηλής ενέργειας: Χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την κατάρριψη drones, παρέχοντας μια οικονομικά αποδοτική και γρήγορη λύση για την απενεργοποίηση στόχων σε απόσταση.

4. Συστήματα διοίκησης και ελέγχου (Command and Control - C2):

Η ενσωμάτωση δεδομένων αισθητήρων σε ένα ενοποιημένο σύστημα C2 είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό το σύστημα συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες, επιτρέποντας τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και τον απρόσκοπτο συντονισμό των αντίμετρων.

5. Μέτρα κυβερνοασφάλειας

Ασφαλή κανάλια επικοινωνίας: Προστατεύει το σύστημα anti-drone από hacking ή παρεμβολές. Συστήματα ανίχνευσης εισβολών: Παρακολουθεί και εντοπίζει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή κυβερνοεπιθέσεις.

6. Εκπαίδευση και προσομοίωση

Εκπαίδευση χειριστή: Διασφαλίζει ότι το προσωπικό είναι έμπειρο στη χρήση του συστήματος anti-drone. Εργαλεία προσομοίωσης: Βοηθά στη δοκιμή και τη βελτίωση των δυνατοτήτων του συστήματος σε διάφορα σενάρια.

Ουσιαστικά, το κλειδί για την επιτυχημένη πολυεπίπεδη προστασία κατά των drones έγκειται στον συνδυασμό διαφόρων και πολύπλοκων τεχνολογιών ανίχνευσης και εξουδετέρωσης σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που υποστηρίζεται από Τεχνητή Νοημοσύνη για βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης και λήψη δυναμικών αποφάσεων.

Τα βασικά ερωτήματα 

Πώς είναι δυνατόν και σε πόσο χρόνο μια ΕΑΒ με περιορισμένο ιστορικό στην κατασκευή σύνθετων συστημάτων, καθώς και ένα νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, να είναι σε θέση να αναπτύξουν τόσο περίπλοκα και προηγμένα συστήματα; Το Ισραήλ, πρωτοπόρος στην τεχνολογικά εξελιγμένη αντιβαλλιστική αεράμυνα, χρειάστηκε δεκαετίες έρευνας, ανάπτυξης και συνεχούς εφαρμογής των αποτελεσμάτων του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου υψηλών απαιτήσεων. Πώς λοιπόν η ελληνική προσέγγιση έχει καταφέρει να επιταχύνει τη διαδικασία και να μειώσει τον χρόνο ανάπτυξης; Γιατί το ΕΛΚΑΚ στην 1η Δράση Καινοτομίας, και στο πλαίσιο έναρξης της λειτουργίας του αναζητά λύσεις συστήματος αναγνώρισης οχημάτων? Με βάση την δημοσιευμένη δράση ο ΕΛΚΑΚ κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για νέες, πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες ή  προτάσεις, όπου οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο θεματικές ενότητες που η πρώτη αφορά συγκεκριμένα: "Στην παρουσίαση συστήματος, με σκοπό την σε πραγματικό χρόνο αναγνώριση διαφόρων τύπων οχημάτων ενδιαφέροντος (θαλάσσια, χερσαία και εναέρια), ανεξαρτήτως γωνίας θέασης, με χρήση δεδομένων από αισθητήρες που λειτουργούν στο οπτικό και στο υπέρυθρο φάσμα (EO/IR)."  Μήπως αυτό αποτελεί το βασικότερο μέρος του ελληνικού πλέγματος των τεσσάρων θόλων, και ακόμα δεν είναι έτοιμο? Γιατί θεωρείται επιτυχία η κατάρριψη 1-3 «ερασιτεχνικών» drones των Χούθι από το σύστημα «Κένταυρος» το καλοκαίρι του 2024 στην Ερυθρά Θάλασσα; Είναι πραγματικά αυτό το «πράσινο φως» που απαιτείται για την αποτελεσματικότητά του; Μήπως θα έπρεπε να δοκιμαστεί απέναντι σε σύγχρονες, διαρκώς αναβαθμιζόμενες απειλές, όπως τα τουρκικά Bayraktar, για να αποδείξει την αξία του σε πιο απαιτητικά σενάρια; Υπάρχει σχέδιο και συμφωνία από τη στρατιωτική ηγεσία για την ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής άμυνας βασισμένης σε πολλαπλά επίπεδα θόλων anti-drone; Θα αποτελέσει αυτό το σύστημα μέρος ενός γενικότερου συνόλου αμυντικής διάταξης που θα περιλαμβάνει συνεργασία, επέκταση και αλληλοκάλυψη;

Η Ελλάδα είναι σαφές και αναγκαίο ότι πρέπει να αναπτύξει εγχώρια αμυντική βιομηχανία για να αντιμετωπίσει τον υπαρκτό εχθρό, την Τουρκία, που διαθέτει σύγχρονα και πολυλειτουργικά drones. Ωστόσο, αυτή η βιομηχανία πρέπει να βασίζεται σε στρατηγικές αποφάσεις και, κυρίως, σε ένα πολύπλοκο τεχνολογικό υπόβαθρο, το οποίο απαιτεί πολύχρονη έρευνα κι ανάπτυξη και κυρίως συνεχείς δοκιμές στο πεδίο για την βελτίωση και προσαρμογή στις "αδηφάγες" ανάγκες ενός πολέμου.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Δένδια δεν φαίνεται να πείθουν τους ειδικούς στον τομέα της ηλεκτρονικής (ψηφιακής και αναλογικής) και της πληροφορικής (λογισμικό) τεχνολογίας του πολέμου. Τα προτεινόμενα έργα εμφανίζονται υπερβολικά αισιόδοξα και φιλόδοξα, με φαραωνική πολυπλοκότητα, ενώ η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Εκτός αν ο κύριος υπουργός και οι επιτελείς του έχουν τις υπερφυσικές δυνάμεις των Jedi.

Αλλά νομίζω ότι: "I have a bad feeling about this !"

​Federico Carrasco | Ιδρυτής & Πρόεδρος ΔΣGraypes GmbH | [email protected]​Αξιολόγηση Επιχειρήσεων, Συμβουλευτική, Χρηματοδότηση ​Zug, Ελβετία

The post Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και ο “αντι-drone” θόλος 4 επιπέδων… του Δένδια! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“αντι-drone”, 4 …, Δένδια,“anti-drone”, 4 …, dendia