Τα παζάρια του Ερντογάν για τους S-400! Τι δίνει στον Μπάϊντεν και τι ζητά

Της Κύρας Αδάμ

Το αγκάθι των ρωσικών S- 400 στην Τουρκία αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αυριανής Συνάντησης Κορυφής στο ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση  του με τον Τ. Ερντογάν με την απόλυτη θέση ότι οι τουρκικοί S- 400 αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτων απαιτεί την πλήρη απομάκρυνση των

ρωσικών πυραύλων από το τουρκικό-νατοϊκό έδαφος.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον , η αμερικανική διπλωματία δεν έχει ανακοινώσει αν θα επιβάλει , ποιες και πότε, επιπλέον κυρώσεις στην Άγκυρα, στην περίπτωση που αυτή  απορρίψει πλήρως το αμερικανικό αίτημα.

Ωστόσο , μια κάθετη διαφωνία Ουάσιγκτων- Άγκυρας, δύο στενά και πολλαπλώς συνεργαζόμενων μέχρι σήμερα εταίρων στη Συμμαχία, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ενότητα, τη συνέχεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Συμμαχίας.

Στον αντίποδα, ο Τ.Ερντογάν έχει ετοιμάσει την αντεπίθεση του , για αυτό και την Παρασκευή συνεκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Άγκυρα για τη διαμόρφωση των οριστικών τουρκικών θέσεων που θα παρουσιαστούν στον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Στη σύσκεψη αυτή, ο Ερντογάν και τα τουρκικά πολιτικά κόμματα επέμειναν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S- 400 δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από το τουρκικό έδαφος.

Η Άγκυρα όμως είναι έτοιμη να διαθέσει τους S- 400: 

Α) στη διάθεση του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις εκτός περιοχής χωρών NATO (out of NATO area operations) στις οποίες θα εμπλέκεται η Συμμαχία ( πχ Συρία Ιράν Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.)

Β) οι τουρκικοί S- 400 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία απαιτεί μεταξύ άλλων:

Να της παραχωρηθούν 8 συστοιχίες PATRIOT με τη μορφή leasing για 10 χρόνιαΝα αναβαθμιστεί  κατά εξι φορές η τιμή της βάσης του ΙντσιρλίκΟ 6ος Στόλος να μην επηρεάζει την παρουσία του τουρκικού στόλου στην Αν Μεσόγειο, καθώς και των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην περιοχήΝα μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ ώστε Τουρκία και Αίγυπτος να καταλήξουν σε συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖΝα υποστηρίξουν οι ΗΠΑ τη θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό.

The post Τα παζάρια του Ερντογάν για τους S-400! Τι δίνει στον Μπάϊντεν και τι ζητά appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα