Συνάντηση ΣΕΚΠΥ με εκπρόσωπους του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Συνάντηση με στελέχη κλιμακίου του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είχαν σήμερα εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Στη συνάντηση η οποία έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΕΚΠΥ ο πρόεδρος του ΔΣ Τάσος Ροζολής, ο Αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Χατζησταματίου και η κ. Γενική Γραμματέας κα. Ευαγγελία Αττάρτ.

Από τη πλευρά

του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στη συνάντηση ο Θοδωρής Δρίτσας, Τομεάρχης Άμυνας, ο Γιώργος Τσίπρας, Αναπληρωτής Τομεάρχης, ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και ο Γιώργος Μπαλάφας, μέλος ΚΕ και Συντονιστής Τμήματος Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Στη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετώπισε τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια ο κλάδος της Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις εξελίξεις με τα πρόσφατα εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τάσος Ροζολής οι θέσεις του ΣΕΚΠΥ παραμένουν  σταθερές τα τελευταία 10 χρόνια με στόχο την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ΕΑΒΙ και συγκεκριμένα:

 Α) Ίδρυση Κυβερνητικής δομής επιπέδου υφυπουργείου αποκλειστικά αρμόδιου για την Αμυντική Βιομηχανία.

 Β) Απαίτηση για  βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% από τους  εξοπλισμούς με την μορφή συμπαραγωγής, συμμετοχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των κατασκευαστών, ουσιαστική συμμετοχή στην συντήρηση και υποστήριξη των οπλικών συστημάτων κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής, αγορά ελληνικών αμυντικών προϊόντων, από κοινού συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

 Γ) Εξυγίανση άμεσα των 2 κρατικών βιομηχανιών ΕΑΒ και ΕΑΣ.

 Δ) Συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης νέων αμυντικών συστημάτων : πρέπει να συμμετέχουμε ως εταίροι στις διεθνείς κοινοπραξίες από την αρχή κατά τη φάση της ανάπτυξης των οπλικών συστημάτων και όχι να είμαστε μονίμως απλοί αγοραστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν διεξοδικά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, οι δυνητικές αναπτυξιακές προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στη στήριξη της άμυνας, της εθνικής οικονομίας και της εργασίας. Ακόμη, εγινε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την είσοδο των νέων τεχνολογιών στον κλάδο και την καλλιέργεια καινοτόμων προγραμμάτων με εθνικό πρόσημο.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημείωσαν πως η ελληνική δημόσια και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία είναι στρατηγικοί εταίροι για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας. Υπογράμμισαν δε έντονα ότι στα νέα πρόσφατα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν εξασφαλίστηκε η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Τέλος τόνισαν πως η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να καταθέσει άμεσα ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία, που να έχει ως βάση την τόνωση των εγχώριων δυνατοτήτων και την σταδιακή απεξάρτηση από τις ξένες αγορές».

 

The post Συνάντηση ΣΕΚΠΥ με εκπρόσωπους του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα