Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην Μενδώνη για το Τατόϊ

Σφοδρή επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη για το Τατόϊ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση:

Με τον ορισμό 15μελούς Επιτροπής το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε καθορισμό στόχων και προτεραιοτήτων και στην ιεραρχημένη αντιμετώπιση σοβαρών μακροχρόνιων προβλημάτων σε σχέση με την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών που σχετίζονται με το Κτήμα του Τατοΐου.

Στο διάστημα 2015-2019 ιδιαίτερη βαρύτητα

δόθηκε σε έργα υποδομής. Δύο είναι οι κύριοι κίνδυνοι στο Κτήμα: η πυρκαγιά, η κλοπή και ο βανδαλισμός. Το Τατόϊ είχε υποφέρει στο παρελθόν από αυτά.

1. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ αντιμετώπισαν εξαρχής την προβληματική παροχή ύδατος στο Κτήμα ώστε να υπάρχει προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ρυθμίστηκε ώστε να σταθμεύει πυροσβεστικό όχημα με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το ίδιο να ενισχυθεί η φύλαξη και με αστυνομικό όχημα.

2. Προτεραιότητα δόθηκε στη μεταφορά και ασφαλή αποθήκευση των αξιόλογων κινητών αντικειμένων σε κατάλληλο χώρο.

3. Όσον αφορά στο αρχειακό υλικό που εκ φύσεως είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, είχε δρομολογηθεί η μεταφορά του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

4. Στα κτήρια του Κτήματος η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκτελούσε όλα αυτά τα χρόνια, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, στοχευμένες εργασίες σωστικού χαρακτήρα για τη διάσωσή τους και τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου τους.

5. Εγκρίθηκε μετά από εισαγωγή στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η αρχιτεκτονική μελέτη του ανακτόρου και προωθήθηκε η σύνταξη οριστικής στατικής και Η/Μ μελέτης μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1.300.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου στη συνέχεια με την ήδη εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου και η αποκατάσταση του ανακτόρου.

6. Δόθηκε προτεραιότητα και έφτασε σε προχωρημένο στάδιο η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της Δεκέλειας στην περιοχή του Κτήματος Τατοΐου.

7. Είναι γνωστό ότι βασικό βήμα για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του Κτήματος αποτελεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης και η ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου. Για το λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η επεξεργασία σχεδίου της ΚΥΑ για τη λειτουργία και τις χρήσεις του Κτήματος. Προτεραιότητα δόθηκε στην αποκατάσταση του Ανακτόρου και στη λειτουργία του ως Μουσείου του εαυτού του. Για τα υπόλοιπα νεότερα μνημεία προβλέφθηκαν χρήσεις που στοχεύουν, ώστε σε κάθε κτηριακή ενότητα ένα κτήριο να χρησιμοποιείται για την έκθεση και αποθήκευση κινητών ιστορικών τεκμηρίων.

The post Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην Μενδώνη για το Τατόϊ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα