Ρωσία-Ουκρανία: Οι συνομιλίες σε τέλμα με τη Δύση να «φορτώνει» όπλα την Ουκρανία

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, που στοχεύουν στο να διευθετηθεί η σύρραξη, «βρίσκονται σε τέλμα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο.

 «Βρίσκονται σε τέλμα, καθώς μια πρόταση που καταθέσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από πέντε ημέρα και η οποία είχε διατυπωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους παραμένει αναπάντητη», είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μόσχα με τον ομόλογό του από το Καζακστάν Μουκτάρ Τλεουμπερντί. 

Ο Ρώσος υπουργός

Εξωτερικών είπε, επιπλέον, ότι διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις (…), μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συνομιλίες σήμερα, όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας. 

Η Ολλανδία θέλει να παραδώσει γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα στην Ουκρανία

Η Ολλανδία θέλει να παραδώσει στην Ουκρανία γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, δήλωσε η υπουργός ‘Αμυνας της χώρας Κάισα Όλονγκρεν, η οποία διευκρίνισε ότι το Βερολίνο συμφωνεί πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται στην τελική φάση των συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου (dpa), η Γερμανία θέλει να υποστηρίξει την παράδοση των PzH 2000 με εκπαίδευση και πυρομαχικά. Τα εν λόγω πυροβόλα κατασκευάζονται από τις εταιρίες Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall και μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία σήμερα διαθέτει 54 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Η υπουργός της Ολλανδίας δεν διευκρίνισε πόσα πυροβόλα θα παραδοθούν. «Πρόκειται για περιορισμένο αριθμό», μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ANP. 

Ο γ.γ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Την Τρίτη 26 Απριλίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα φθάσει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Ο Γκουτέρες είχε ζητήσει την Τετάρτη ξεχωριστά από τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθούν για να συζητήσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο την επίτευξη της ειρήνης. 

Από την πλευρά του, μία εκπρόσωπος τύπου του επικεφαλής των ΗΕ, η Έρι Κανέκο, επιβεβαίωσε πως ο Γκουτέρες θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Όπως είπε η Κανέκο σε δημοσιογράφους, ο Γκουτέρες θα έχει επίσης μια συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. 

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να εκφράσει την “ανησυχία” της

Η Μολδαβία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις ενός Ρώσου στρατηγού, που είπε πως η Μόσχα θα ήθελε να πάρει τον έλεγχο του νότου της Ουκρανίας, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας. 

Η Μολδαβία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της στον Ρώσο πρεσβευτή σχετικά με τις δηλώσεις αυτές του Ρώσου στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ένα δελτίο τύπου.

Η Μολδαβία «θεωρεί αυτές τις δηλώσεις αβάσιμες και αντιφατικές με τη στήριξη της Ρωσίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

«Η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα» και καλεί τη Μόσχα «να σεβαστεί αυτήν την αρχή», συμπλήρωσε.

Η ανησυχία της Μολδαβίας έχει να κάνει με τις δηλώσεις του στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να πάρει «τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς (ανατολικά) και του ουκρανικού νότου». 

 Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος του ουκρανικού νότου θα επιτρέψει να προσφέρει βοήθεια στους φιλορώσους αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας, οι οποίοι διοικούν από το 1992 αυτήν την περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. 

«Ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας, θα είναι ένας διάδρομος προς την Υπερδνειστερία, όπου παρατηρούμε επίσης περιστατικά καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού», είπε ο Μινεκάγεφ. 

The post Ρωσία-Ουκρανία: Οι συνομιλίες σε τέλμα με τη Δύση να «φορτώνει» όπλα την Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία-Ουκρανία, Δύση, Ουκρανία,rosia-oukrania, dysi, oukrania