Ρωσία-Ουκρανία: Ο πόλεμος μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες, ανθρωπιά και προπαγάνδα

Photo by Алесь Усцінаў from Pexels

Σκληρές οι εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επισκέπτονται τις τηλεοπτικές  οθόνες των σπιτιών σε κάθε γωνιά του Πλανήτη. Αποτυπώνεται, κατά τρόπο ωμό,  ρεαλιστικό, η κτηνώδης  στρατιωτική  βία,  του θεάτρου των επιχειρήσεων.  Η σχεδόν 24ωρη «παρέλαση» της φρίκης του πολέμου, από τις τηλεοπτικές οθόνες, συνεγείρουν την Διεθνή Κοινή Γνώμη και δημιουργούν αισθήματα αλληλεγγύης,  ειλικρινούς συμπαθείας ή και ταύτισης προς τα θύματα, κυρίως τους αμάχους, αλλά  και  απέχθειας, μίσους, και εκδίκησης προς τους  θύτες. Η «ενημερωμένη» (εφόσον οι εικόνες

είναι στο σύνολό τους πραγματικές και όχι «πειραγμένες») Διεθνής Κοινή Γνώμη, αποκτά μια παρεμβατική δυναμική των εξελίξεων, που είναι αξιοποιήσιμη  προς δύο κατευθύνσεις. 

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση  

Η πρώτη, είναι η ανιδιοτελής ανθρωπιστική βοήθεια, προς τους δεινά δοκιμαζομένους αμάχους.  Είναι η έκφραση συμπόνιας , συμπαράστασης, αλληλεγγύης, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και τα όρια του αλτρουισμού.  Έκφραση των πιο αγνών αισθημάτων του Ανθρωπισμού, που εξυψώνουν των Άνθρωπο. Αυτονόητο είναι ότι αυτό το αυθεντικό παγκόσμιο κίνημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, δεν έχει καμιά σχέση με τους κατ επάγγελμα ανθρωπιστές  και τις διάφορες ΜΚΟ υπόπτου προέλευσης  σκοτεινών  συμφερόντων  και παχυλών αμοιβών για  τα στελέχη τους, που συνειδητά καταβυθίζουν την έννοια ευαίσθητος Άνθρωπος στα τάρταρα της ανυποληψίας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα διάφοροι κοινωνικοί  φορείς συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους ομογενείς μας,  που είναι εγκλωβισμένοι  στην Μεγαλούπολη. Ουδείς όμως είναι σε θέση να μας πληροφορήσει,  πως το συγκεντρωθέν υλικό θα φτάσει στην Μαριούπολη!

 Η δεύτερη, είναι η αξιοποίηση των τηλεοπτικών εικόνων, για λόγους προπαγανδιστικούς, στρατιωτικούς  και γεωπολιτικούς , αξιοποιώντας στο έπακρο την παγκόσμια συγκίνηση. Στην Ουκρανία διεξάγεται ένας διμέτωπος πόλεμος.  Είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα επί των πεδίων της Μάχης και ο δεύτερος, είναι πόλεμος της εικόνας, της προπαγάνδας της παραπλάνησης , της παραπληροφόρησης, που στόχο έχουν την Κοινή Γνώμη ,αλλά και παράλληλα, διεξάγονται και ψυχολογικές επιχειρήσεις , που στόχο έχουν το ηθικό φρόνημα, την μαχητικότητα  και τη ψυχολογία  του στρατιωτικού προσωπικού των αντιπάλων.

Επομένως, μελετώντας τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, θα πρέπει έχουμε υπόψη  μας όλες τις παραμέτρους, τα κίνητρα, τα Στρατηγικά συμφέροντα  των ισχυρών δρώντων, των εμπλεκομένων (πολιτικών, ιδεολογιών, οικονομικά – ενεργειακά συμφέροντα Πολυεθνικών Ομίλων,  ηγετών, ποικιλόμορφες διασυνδέσεις στο προσκήνιο  και το παρασκήνιο), άμεσα ή έμμεσα,  που δίνουν τη  δική  τους μάχη στο Πόλεμο, είτε εκ του μακρόθεν , είτε εκ του συστάδην.  Είναι η προϋπόθεση, ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή, κατά το δυνατόν, συμπεράσματα.

 «Στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι αλήθεια» (κατά τη γνωστή ρήση του Αισχύλου). Ισχύει και κάτι ακόμη «Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» (Κarl von Clausewitz, 1780-1831, Πρώσος θεωρητικός του πολέμου), αν και πιστεύω , παραφράζοντας τον Κλαούζεβιτς, ότι πόλεμος είναι το αποτέλεσμα της χρεωκοπίας  της πολιτικής και της διπλωματίας.  Ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώ ότι αυτός ο πόλεμος θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί… θα έπρεπε η διπλωματία να είχε «ξορκίσει»  τα φαντάσματα του εθνικισμού, του αναθεωρητισμού και του «ύπουλου» και αιμοχαρούς  φασισμού,  όταν ενδύεται τον μανδύα του πατριωτισμού…

The post Ρωσία-Ουκρανία: Ο πόλεμος μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες, ανθρωπιά και προπαγάνδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα