Ραΐσι : Ανώφελες οι συζητήσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (UNGA) αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν είδε «αλλαγές στην πραγματικότητα» από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Ραΐσι υπογράμμισε τη σταθερή θέση της κυβέρνησής του και κατέστησε σαφές πως μια εβδομάδα συνόδου κορυφής στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα

Υόρκη δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει τις τελευταίες θετικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν ως «μη εποικοδομητικές» και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν πολλά βήματα προόδου, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μετά από ερώτηση που δέχτηκε την εκπομπή ειδήσεων του CBS “60 Minutes” σχετικά με το αν ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, ο Ραΐσι απάντησε: «Όχι. Δεν νομίζω ότι θα γίνει μια τέτοια συνάντηση. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση ή μια συζήτηση μαζί του θα είναι επωφελής».

Ο Ραΐσι και ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσουν στην ΟΗΕ το πρωί της Τετάρτης.

Οι συγκρίσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία επανήλθε στις συνομιλίες για την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Προγράμματος Δράσης (JCPOA) του 2015 και του Λευκού Οίκου Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, προκαλώντας την επακόλουθη διάλυσή της, ήταν αναπόφευκτες, με τον πρόεδρο Ραΐσι να δηλώνει πως «Στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ισχυρίζονται πως είναι διαφορετικοί από την κυβέρνηση του Τραμπ. Το δηλώνουν διαρκώς στα μηνύματά τους προς εμάς, αλλά δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πραγματικότητα».

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του JCPOA, με το οποίο το Ιράν περιόρισε δραστικά το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, έχουν σταματήσει εν μέρει επειδή το Ιράν αναζητά εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα ανατραπεί από τον διάδοχο του Μπάιντεν, που θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο Τραμπ.

Με τον Ραΐσι να φτάνει αυτή τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, το αν θα υπάρξει εξομάλυνση των αμερικανο-ιρανικών σχέσων μένει να φανεί. Πάντως οι μεγαλεπήβολες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αμέσως μετά την εκλογή Μπάιντεν, περί οριστικής αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μοιάζουν πλέον να βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από : The Guardian

The post Ραΐσι : Ανώφελες οι συζητήσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ραΐσι, Ανώφελες, Μπάιντεν,raΐsi, anofeles, bainten