«Πρότεινα στον Μητσοτάκη απ ΄ ευθείας διαπραγματεύσεις» λέει ο Ερντογάν που συζητά με Μακρόν-Ντράγκι για αντιαεροπορικά!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες χωρίς να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να γίνονται «απ ΄ ευθείας διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων».

Ο Ερντογάν δεν αποκάλυψε την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού. Λογικά θα ήταν αρνητική αν σκεφθούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ως επιτυχία της το γεγονός -όπως λέει- ότι

μετέτρεψε το θέμα με την Τουρκία από «ελληνοτουρκικό» σε «ευρωτουρκικό».

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν που είχε ανακοινωθεί αλλά δεν έγινε, θα «αντικατασταθεί» όπως είπε ο Ερντογάν από τηλεφωνική επικοινωνία. Γιατί δεν έγινε; Ίσως επειδή ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορηματικά απέρριψε τη μεταφορά των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γάλλοι και οι Ιταλοί επαναφέρουν την πρόταση προμήθειας αντιπυραυλικών-αντιαεροπορικών συστημάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah «η Τουρκία, η Γαλλία και η Ιταλία αποφάσισαν να συνεχίσουν να διερευνούν την αναβίωση των συζητήσεων για το σύστημα πυραυλικής άμυνας SAMP/T, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησε τη δυνατότητα αγοράς συστημάτων πυραυλικής άμυνας SAMP/T από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στη σύνοδο κορυφής.

Επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ότι η Τουρκία είναι απαραίτητος σύμμαχος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας.

Τον Ιανουάριο του 2018, ενώ ο Ερντογάν βρισκόταν σε επίσκεψη στη Γαλλία, οι τουρκικές  εταιρείες Aselsan και Roketsan υπέγραψαν συμφωνία με την Eurosam . Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω της πολιτικής στάσης της Γαλλίας, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση Τούρκων  αξιωματούχων.

Σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, ένα θέμα που ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι η θέση της Άγκυρας για την απόκτησή του είναι αμετάβλητη και το θέμα είναι μια «τελειωμένη συμφωνία», προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για νέα αεροσκάφη και εκσυγχρονισμό F-16 πηγαίνουν καλά.

The post «Πρότεινα στον Μητσοτάκη απ ΄ ευθείας διαπραγματεύσεις» λέει ο Ερντογάν που συζητά με Μακρόν-Ντράγκι για αντιαεροπορικά! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα