Πρωταπριλιά, πόλεμος και πολιτική! Τα μεγάλα ψέματα που πέρασαν στην Ιστορία

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και από τους πολιτικούς κοντά  στις εκλογές!»

Το απόφθεγμα, ανήκει στον Γερμανό καγκελάριο Όττο Έντουαρντ Λέοπολντ, πρίγκιπα του Μπίσμαρκ και πέρασε στην ιστορία.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Αντανακλά την πραγματικότητα και επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα πολλές φόρες.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα,-παραδοσιακή… στα ψέματα- σταχυολογήσαμε μερικά από τα μεγαλύτερα ψεύτικα λόγια και πράξεις, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Φοβού του Δαναούς,

και δώρα φέροντας.

 Ή αλλιώς στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, και στα πέριξ της Τροίας, και τα δύο συνωμότησαν ώστε Αχαιοί και Τρώες να κονταροχτυπηθούν. 

Δέκα χρόνια μετά την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη, και μετά από ίσου χρονικού διαστήματος πολιορκία, οι Τρώες πίστεψαν ότι κέρδισαν. 

Κι ύστερα ήρθε ο Οδυσσέας. 

Το πελώριο ξύλινο άλογο, το ψέμα πως επρόκειτο για δώρο προς τους Τρώες και η εισβολή των Ελλήνων που περίμεναν στο κούφιο του σώμα είναι χαραγμένα πλέον στα μαθητικά μας, ομηρικά βιώματα. 

Ακόμη κι αν δεν συνέβη παρά στην ζωηρή φαντασία του Ομήρου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΡΕΙΦΟΥΣ

Ο Άλφρεντ Ντρέιφους ήταν ένας Εβραίος αξιωματικός του Γαλλικού στρατού στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν κατηγορήθηκε για ένα έγκλημα προδοσίας. 

Οτι πουλούσε στρατιωτικά μυστικά στην Γερμανία.

 Μετά την πολύκροτη δίκη του, η οποία του απέφερε… ισόβια κάθειρξη, ομάδες αντισημιτών τον χρησιμοποίησαν ως απόδειξη του αντιπατριωτισμού των Εβραίων. Ωστόσο, σταδιακά άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως τα γράμματα που τον καταδίκασαν ήταν πλαστογραφημένα από τον αξιωματικό Εστερχάζι. 

Ο γαλλικός στρατός προσπάθησε να κουκουλώσει την υπόθεση, αλλά τότε ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά –και η κοινή γνώμη μαζί του- έσπευσε να κατηγορήσει τον στρατό για το «κουκούλωμα» και τελικά έγινε νέα δίκη, που αθώωσε τον Εστερχάζι. 

Βέβαια, συνέχιζαν να βγαίνουν στο φως αποδείξεις της ενοχής του, γι’ αυτό και εκείνος δραπέτευσε «τρέχοντας» για το Λονδίνο, όπου και ομολόγησε πως ήταν ένοχος και ότι ο Ντρέιφους είχε κατηγορηθεί άδικα.

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ

Ο αντισημιτισμός έγινε η βασική στρατηγική της Γερμανίας και η χιτλερική «δικτατορία» έβαλε μπροστά την «Τελική Λύση», όπως ονομάστηκε το σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων από το πρόσωπο της Γης.

 Για να το επιτύχουν, Χίτλερ και Γκαιμπελς ξεκίνησαν συστηματική προπαγάνδα για να πείσουν τον γερμανικό λαό ότι οι Εβραίοι είναι εχθροί τους, πως αυτοί φταίνε για την ήττα τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πως αυτοί φταίνε για δολοφονίες, πως κατά βάση φταίνε για όλα.

 Η λογική πίσω από το «Μεγάλο Ψέμα», όπως το αποκαλούσαν ήταν πως «όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολα θα το πιστέψουν αν το επαναλαμβάνεις».

 Το αποτέλεσμα ήταν ένα αιματοκύλισμα για την Ευρώπη και ένα Ολοκαύτωμα με έξι εκατομμύρια νεκρούς Εβραίους.  

Ο ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ

Ο Ρούζβελτ ήξερε ότι θα γίνει η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ?

Πολύ συνωμοσιολόγοι, πολιτικοί αντίπαλοι και στρατιωτικοί υποστήριξαν με αληθοφανείς δηλώσεις,  ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ ήξερε το σχέδιο της ιαπωνικής αεροπορική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και επέτρεψε να πραγματοποιηθεί έτσι ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει την είσοδο της Αμερικής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτοί οι ισχυρισμοί ωστόσο διαδόθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους του Ρούζβελτ που ήθελαν να τον δυσφημίσουν.

Ο Ρούζβελτ ήταν Δημοκρατικός.

 Ο αντίπαλός του, Τόμας Ντίουι, ήταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ που επινόησε όλο αυτό για να τον αποδυναμώσει.

Ο ΝΙΞΟΝ ΚΑΙ ΤΟ WATERGATE

Το καλοκαίρι του 73, ένας Αμερικανός Πρόεδρος πιάστηκε σε έναν μεγάλο ιστό από ψέματα, που επηρέασε ολόκληρο το αμερικανικό έθνος. 

Το καλοκαίρι πριν την δεύτερη επανεκλογή του Νίξον στην προεδρία, πέντε άνδρες συνελήφθησαν όταν διέρρηξαν τα κεντρικά της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής, που στεγαζόταν στο Ξενοδοχείο Watergate.

 Όσο οι λεπτομέρειες της υπόθεσης γίνονταν σιγά-σιγά γνωστές μέσα στο επόμενο έτος, αποκαλύφθηκε πως άνθρωποι του Νίξον είχαν δώσει τις εντολές στους διαρρήκτες, πιθανότατα για να «φυτέψουν» κοριούς στα τηλέφωνα του κτιρίου.

Όσο φούντωναν οι φήμες, ο Νίξον αρνήθηκε τις κατηγορίες ή πως γνώριζε το οτιδήποτε – μάλιστα, μπροστά σε 400 δημοσιογράφους του Associated Press δήλωσε «δεν είμαι απατεώνας». 

Αυτό ήταν το ψέμα που γύρισε… μπούμερανγκ προς τα πάνω του, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας ηχογραφημένες συνομιλίες του που καθιστούσαν σαφές ότι γνώριζε πολλά επί του θέματος. 

Αποτέλεσμα:

 Παραίτηση όπως-όπως, μια «ουλή» στην πολιτική αξιοπρέπεια των ΗΠΑ και το πρόσφυμα –gate που συνοδεύει μέχρι και σήμερα όποιο σκάνδαλο βγαίνει στο φως.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ… ΠΟΥΡΟ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

Τον Ιανουάριο του 1998, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος δημοσιεύει μια τρανταχτή ιστορία, για ένα ειδύλλιο του τότε Προέδρου των ΗΠΑ με μια νεαρή ειδικευόμενη στον Λευκό Οίκο. 

Το σκάνδαλο Λεβίνσκι-Κλίντον δεν άργησε να ξεσπάσει, αλλά ο Πρόεδρος αρνήθηκε δημόσια τις κατηγορίες.

 Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το ψέμα μεταφέρθηκε και σε «επίσημο» επίπεδο, καθώς το αρνήθηκε ορκιζόμενος ενώπιον δικαστή.

 Ο εισαγγελέας Kenneth Starr ανάγκασε τον Clinton να παραδεχθεί τελικά την «παράνομη» σχέση του, αφού πρώτα ο θρασύτατος (ή απλώς φοβισμένος) Bill απαντούσε το αξέχαστο «Εξαρτάται τι θεωρείτε σεξ».

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Από την ελληνική πραγματικότητα που… βρίθει μεγάλων λόγων, μικρών και λιγοστών πράξεων και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, στεκόμαστε την περίοδο της δικτατορίας.

Το περιβόητο «Τάμα του Έθνους».

 Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι ο επικεφαλής της χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος αποφάσισε να υλοποιήσει ένα σχέδιο των μελών της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης (που είχε πραγματοποιηθεί στο Άργος το 1829) για ανέγερση ναού του Σωτήρος.

 Οι δικτάτορες εξήγγειλαν ότι θα κτίσουν στα Τουρκοβούνια ένα μεγαλοπρεπή ναό, που θα γινόταν «το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον βυζαντινό Λυκαβηττό».

Ο ναός δεν κτίστηκε ποτέ. 

Άρχισαν να μαζεύουν χρήματα από εισφορές κρατικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και με δάνεια. 

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 453,3 εκατομμύρια δραχμές.

Επτά χρόνια το μεγαλόπνοο έργο έμενε στη θεωρία και ο κόσμος παρά τη φίμωση των ΜΜΕ, βοούσε για το μεγάλο φαγοπότι.

 Τελικά λόγω των ενδοχουντικών συγκρούσεων, στις αρχές του 1974 έγινε απολογισμός .

 Στο ειδικό Ταμείο είχαν μείνει μόνο 47,3 εκατομμύρια δραχμές: 406 εκατομμύρια είχαν κάνει φτερά.

 Φυσικά κανείς δεν τιμωρήθηκε.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Εγνατίας, που φυσικά δεν κατασκευάστηκε επί χούντας. 

Αυτό δεν εμπόδισε κάποιους να βγάλουν λεφτά όμως.

Ο Αμερικανός «ενδιάμεσος» Ρόμπερτ Μακντόναλντ πήρε αμέσως τη δουλειά χωρίς καμία μελέτη και μπορεί να μην έφτιαξε την Εγνατία, έφτιαξε όμως την τύχη του τσεπώνοντας 4,5 εκατομμύρια ως αμοιβή και περίπου 33 εκατομμύρια δραχμές σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έναντι των εξόδων του.

Οι υπερασπιστές της Χούντας, καταγγέλλουν την οικογενειοκρατία, που επί Δικτατορίας δεν υπήρχε.

Στην πράξη όμως, άλλα έκαναν.

Και ενώ οι επίορκοι στρατιωτικοί ευαγγελίζονταν την διαφάνεια, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διόρισε τον έναν αδελφό του Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο στρατιωτικό ακόλουθο, γενικό γραμματέα του υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής αλλά και Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, και τον άλλο αδελφό του Χαράλαμπο Παπαδόπουλο γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ο Παττακός ήταν πάλι καλός πεθερός, αφού φρόντισε να αναλάβει ο γαμπρός του Ανδρέας Μεϊντάσης τεχνικά έργα στο δήμο Αθηναίων (όπως το υπόγειο γκαράζ στην Κλαυθμώνος) και μελέτες αξιοποίησης δημοτικών ακινήτων λαμβάνοντας… “ευτελή” ποσά της τάξως του ενός εκατομμυρίου και εκατό χιλιάδων δραχμών!

Ο Νικόλαος Μακαρέζος πάλι διόρισε τον κουνιάδο του Αλέξανδρο Ματθαίου υπουργό Γεωργίας και υπουργό Βορείου Ελλάδος.

 Ο Ιωάννης Λαδάς διόριζε συγγενείς του στην ΑΣΔΕΝ και το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Πληροφορίες

in2life

news 247 

Βίκυ Σαμαρά

The post Πρωταπριλιά, πόλεμος και πολιτική! Τα μεγάλα ψέματα που πέρασαν στην Ιστορία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ψεματα, associated press, το φως, υποθεση, στρατος, νέα, φως, αποδειξεις, λύση, ηπα, νιξον, καλοκαιρι, press, ψεμα, bill, ψεματα, αθηνα, φίμωση, μμε, εθνος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σαμαρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, βγαινουν, γερμανια, γνωμη, δανεια, δουλεια, δωρα, εβραιοι, ηπα, ηττα, λονδινο, μμε, ομολογα, σημερινη, τυχη, φημες, φως, χιτλερ, ψεμα, αλογο, αξιοπρεπεια, αργος, αρπαγη, αφορμη, βγαινει, γινει, δηλωσεις, δικη, δολοφονιες, δωσει, δωρο, εβραιος, εγινε, εγνατια, ευκολα, εργα, εξι, ετος, ευρωπη, εχθροι, υποθεση, θεωρια, οικο, κυνηγι, κογκρεσο, κρατικο, λεφτα, λεπτομερειες, λογια, μυστικα, νιξον, ξενοδοχειο, οδυσσεας, οττο, περιφερειακο, σωμα, σχεδιο, το φως, φαντασια, φίμωση, φυσικα, φτερα, ψευτικα, ιωαννης, ανηκει, associated press, bill, δημητρης, γαμπρος, γερμανο, υπουργειο, εισβολη, λευκο, μεινει, μελετη, μπροστα, ναος, ομαδες, press, βιωματα
Τυχαία Θέματα
Πρωταπριλιά, Ιστορία,protaprilia, istoria