Πρέπει να γίνουν δεκτοί στα ΑΣΕΙ μαθητές των ΕΠΑΛ; Τα επιχειρήματα

Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτοί στα ΑΣΕΙ μαθητές από τα ΕΠΑΛ; Προς το παρόν το ΥΠΕΘΑ δεν φαίνεται διατεθειμένο να το συζητήσει, αλλά υπάρχουν επιχειρήματα που δεν μπορεί να τα αγνοήσει. Μερικά απ΄ αυτά καταγράφονται σε μία επιστολή που λάβαμε από τον κ.Κ. Αδριανουπολίτη που είναι εκπαιδευτικός – ερευνητής, πρόεδρος ΕΕΤΕΚ .

Τι αναφέρει:

Οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. με την αποφοίτησή τους λαμβάνουν Απολυτήριου Λυκείου και Πτυχίο ειδικότητας. 

Το Απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ. 

είναι ισότιμο με το Απολυτήριο του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) βάσει των Νόμων (Ν. 3475/2006, άρθρο 6 και Ν. 4186/2013, άρθρο 12) και κατατάσσεται στο επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), όπως και το Απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. εισάγονται στα Πανεπιστήμια με πανελλαδικές εξετάσεις σε ποσοστά 5 ή 10%. 

Η εισαγωγή τους γίνεται σε σχολές και τμήματα αντιστοίχων ή συναφών προς τον τομέα και την ειδικότητα αποφοίτησής τους. Αποκλείονται από τις θεωρητικές σχολές Φιλοσοφική, Νομική κ.λ.π. 

Για την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις απαιτείται η κατοχή του Απολυτηρίου και του Πτυχίου ειδικότητας.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους αποκλείει από την εισαγωγή στις σχολές Αξιωματικών (ΑΣΕΙ). 

Ο αποκλεισμός αυτός είναι αδικαιολόγητος και αντιβαίνει προς το άρθρο 4 του συντάγματος περί ισότητας.

Εδώ πρόκειται για ένα παραλογισμό διότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ κατέχουν Απολυτήριο ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού και επιπλέον Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), δηλαδή το υπουργείο επιλέγει τους έχοντες λιγότερα τυπικά προσόντα.

Για τον αποκλεισμό των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή από την Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου  και από πέντε βουλευτές του ΚΚΕ , χωρίς να λάβουν απάντηση από την υπουργό παιδείας κα. Κεραμέως, σας επισυνάπτω τις ερωτήσεις.

Στην ερώτηση της κας Κεφαλίδου απάντησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  και το υπουργείο Εσωτερικών .

Το ΥΠΕΘΑ στην απάντηση του αναφέρει ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, εφόσον επιθυμούν να εισαχθούν στα ΑΣΕΙ, έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις εξεταζόμενοι και στα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. όμως δεν έχουν διδαχθεί τα ίδια μαθήματα με τους απόφοιτους των ΓΕ.Λ. και για το λόγο αυτό στις πανελλαδικές εξετάσεις εξετάζονται σε διαφορετικά μαθήματα. 

Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει λόγο σε όλους τους διορισμούς του Δημοσίου, δεν παίρνει θέση  και παραπέμπει σε άλλα υπουργεία. 

Παρόμοιες απαντήσεις στις δύο ερωτήσεις έχουν δώσει και τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής.

Τελειώνοντας  θα ήθελα να σας τονίσω ότι οι σχολές Αξιωματικών δεν είναι ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία προέχει μόνο η θεωρητική γνώση, αλλά παραγωγικές σχολές στις σπουδές των οποίων  συνυπάρχουν πλείστα τεχνολογικά θέματα. Με την ακολουθούμενη τακτική αποκλείονται και «ταλαντούχοι τεχνικοί» οι οποίοι θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα από τη θέση του Αξιωματικού και είναι απαραίτητοι  για τις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι ειδήσεις

Το «καμουφλάζ» του νέου κυβερνητικού VIP δεν μπορεί να καλύψει το κόστος του!

Μισθοδοτούμενοι της CIA χουντικοί ανώτατοι αξιωματικοί το 1974! Αποκαλύψεις με ντοκουμέντα στο βιβλίο του Α.Παπαχελά!

Τουρκική άσκηση με πυρά ανοιχτά από το Πλωμάρι στη Λέσβο!

Ο Αμερικανός πρέσβης μας εξηγεί τι ακριβώς προβλέπει η ελληνοαμερικανική συμφωνία

«Η ομαλή, λελογισμένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια»- Πρ. Εμφιετζόγλου

Η εκδίκηση των ορυκτών καυσίμων

Μικρασιατική Εκστρατεία: Αρχιστράτηγος και Αξιωματικοί χωρίς εκπαίδευση

The post Πρέπει να γίνουν δεκτοί στα ΑΣΕΙ μαθητές των ΕΠΑΛ; Τα επιχειρήματα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα