Πότε και πού έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα

Πού και πότε έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα. Η απόφαση για να γίνεται πολιτικός γάμος στην Ελλάδα ελήφθη από την «κυβέρνηση της Αλλαγή», με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1982 ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται και στη χώρα μας μετά από θεσμοθέτηση από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τότε, ίσχυε μόνο ο θρησκευτικός γάμος (η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου) ο οποίος είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»).

Αποτέλεσε μία εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης πράξη συμβιβασμού με την Εκκλησία.

Η πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του ’30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Πού έγινε τελικά ο πρώτος πολιτικός γάμος στη χώρα μας

Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Με το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τέλεση του πολιτικού γάμου.

Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου (1982) στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.

The post Πότε και πού έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, Ελλάδα,pote, ellada