Πώληση όπλων στην Τουρκία από Ισπανία: Έρχεται για «διευκρινίσεις» στην Ελλάδα ο Ισπανός ΥΠΕΞ

Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν με την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα.

Αυτό μετέδωσε το ΑΠΕ, αναφερόμενο στις αντιδράσεις από την Ελλάδα

στην πώληση οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του.

During our conversation, I referred to the arising issues of Greek interest. FM Albares gave clarifications and suggested his immediate visit to #Athens, for full clarification of the relevant issues. His suggestion was accepted. (2/2)

Nikos Dendias (@NikosDendias) November 19, 2021

Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στου κουφού την πόρτα…

Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές. Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha González Laya) τον Οκτώβριο του 2020. Στην επιστολή ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία αναφέρει: «Τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Αλλά και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την παραπάνω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Κι ας μη θυμήσουμε ότι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Ισπανό ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares), κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ξεχάστηκε; Ή μήπως στου κουφού την πόρτα… όπως λέει και η λαϊκή ρήση…

Όλες οι ειδήσεις

«Αναλαμβάνω την ευθύνη» η απάντηση ΥΕΘΑ για την Καλαμάτα

Σε δεινή θέση ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος για την Καλαμάτα! Σκληρή επίθεση και προειδοποιήσεις για ειδικά δικαστήρια από την αντιπολίτευση

Ανάκληση της ποινής στον καταδρομέα που πήγε στην πορεία του Πολυτεχνείου

The post Πώληση όπλων στην Τουρκία από Ισπανία: Έρχεται για «διευκρινίσεις» στην Ελλάδα ο Ισπανός ΥΠΕΞ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα