Ουκρανία: Κάθε δευτερόλεπτο κι ένα παιδί πρόσφυγας

Ονομάζονται «παράπλευρες απώλειες».

Είναι ο … κομψά διατυπωμένος διπλωματικά όρος, που αφορά τα αθώα θύματα μιας τραγωδίας!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Στην σπαρασσομένη από τον πόλεμο Ουκρανία τα παιδιά και οι γυναίκες, αποτελούν τον ευάλωτο πληθυσμό  δηλαδή τα θύματα χωρισμού, βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης.

Είναι τραγικό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι αυτή την στιγμή τον ακριβή αριθμό των παιδιών που έχασαν την ζωή τους, από τους βομβαρδισμούς, τις μάχες και τις κακουχίες.

Υπολογίζεται σε δεκάδες η εκατοντάδες, αν προσθέσει

και αυτά που έχουν χαθεί…

Ωστόσο ο ΟΗΕ, έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα το πόσα παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τον όλεθρο του πολέμου.

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου 1,4 εκ. παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία, κατά μέσο όρο 73.000 την ημέρα, κάτι που σημαίνει περίπου 55δ. το λεπτό ή «πρακτικά ένα παιδί το δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Δύο Έλληνες, με μεγάλη εμπειρία στις ανθρωπιστικές αποστολές, η Χριστίνα Ψαρρά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και ο Απόστολος Βεΐζης από την Intersos Hellas, μίλησαν  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πολωνία, όπου βρίσκονται, για τους πρόσφυγες, τη μεγάλη αλληλεγγύη που αναπτύσσεται στην περιοχή, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Τα παιδιά που φτάνουν στο κέντρο υποδοχής στην περιοχή Κόρτσοβα, ένα παλιό εμπορικό κέντρο, είναι σε πάρα πολύ μεγάλο σοκ, όπως εξηγεί ο Απόστολος Βεΐζης, γενικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Intersos Hellas

“Έχουν ένα χαμένο βλέμμα, αρκετά από αυτά δεν μιλάνε καν, δεν ανταποκρίνονται”, λέει χαρακτηριστικά. 

“Είναι παιδιά που έζησαν βομβαρδισμούς, έμεναν στα υπόγεια, άφησαν πίσω τον μπαμπά τους και ταξίδεψαν για αρκετές ημέρες χωρίς πρόσβαση σε νερό και σωστό φαγητό”, περιέγραψαν και εκτιμούν ότι τα παιδιά αυτά θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη για αρκετό καιρό. 

“Εμείς τους είδαμε σήμερα αλλά αύριο ποιος θα τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη;”, διερωτάται ο κ. Βεΐζης και προσθέτει: 

“Θα χρειαστούν επίσης ένα περιβάλλον που να μην τους θυμίζει πάλι το συνωστισμό, αλλά να τους θυμίζει υποδοχή”.

Από την περιοχή Πρζέμισλ της Πολωνίας, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στις ομάδες επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η γενική διευθύντρια της οργάνωσης στην Ελλάδα, Χριστίνα Ψαρρά, περιγράφει τις αφίξεις των παιδιών και τις συγκινητικές εικόνες που εκτυλίσσονται. 

“Έρχονται πάρα πολλά παιδιά όλων των ηλικιών με τις οικογένειές τους. 

Τα μικρότερα με τα παιχνίδια τους, τα μεγάλα βοηθούν τις οικογένειές τους. 

Κρατούν αγκαλιά τα σκυλιά ή τις γάτες τους. 

Τα περισσότερα είναι ταλαιπωρημένα και όσο περνούν οι μέρες, καταλαβαίνουν όλο και πιο πολύ τι γίνεται.

 Ένα πεντάχρονο παιδί έκλαιγε και η μητέρα του τού έλεγε, έλα να προχωρήσουμε, πιο κάτω είναι η θάλασσα”.

«Αυτή η κρίση, σε ότι αφορά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και την κλίμακά της, είναι πρωτοφανής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Έλντερ.

Μια δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ, αποτυπώνει τον συνολικό αριθμό των Ουκρανών προσφύγων που «δραπέτευσαν» από την πατρίδα τους, προς διάφορες χώρες και περιοχές, μακριά από την λαίλαπα και τις φλόγες του αιματηρού πολέμου.

  Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είναι μέχρι σήμερα αυτοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους  εξαιτίας της εισβολής από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Περισσότεροι από 100.000 ιδιώτες και οργανώσεις εξέφρασαν την επιθυμία να φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, μία ημέρα αφότου τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα υποδοχής ατόμων από την Ουκρανία.

«Είναι φανταστικό που περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και οργανώσεις εκδήλωσαν την προθυμία τους να στηρίξουν τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο, χάρη στο πρόγραμμα Σπίτια για την Ουκρανία» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ευχαριστώντας τους για τη βοήθεια που προσφέρουν.

Όσοι αποφασίσουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους Ουκρανούς πρόσφυγες θα λαμβάνουν 350 λίρες (418 ευρώ) τον μήνα και θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τους στεγάσουν για τουλάχιστον έξι μήνες.

 Οι ωφελούμενοι πρόσφυγες, οι οποίοι πάντως θα πρέπει να λάβουν προηγουμένως βίζα, θα μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια περίοδο τριών ετών και θα δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα.

ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΥΚΡΑΝΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Μια άλλη πτυχή της ουκρανικής τραγωδίας είναι το trafficking.

Η μαχητική Ουκρανή φεμινίστρια Ίνα Σεβτσένκο, μία από τις ακτιβίστριες των Femen, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των γυναικών στην Ουκρανία, οι οποίες «παίρνουν τα όπλα» ή επιχειρούν «να διαφύγουν με τα παιδιά τους» και μπορεί να γίνουν στόχοι «μαστροπών στα σύνορα».

«Οι γυναίκες είναι πολύ δραστήριες, βρίσκονται στο μέτωπο, παίρνουν τα όπλα, βοηθούν, σώζουν ζωές και δίνουν τη ζωή μέσα σε καταφύγια ή μέσα σε μαιευτήρια, τα οποία βομβαρδίζονται», δηλώνει η 31χρονη γυναίκα που ζει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια στο Παρίσι.

«Γίνονται στόχοι στην Ουκρανία ως άμαχες και αυτές που προσπαθούν να διαφύγουν από την Ουκρανία με τα παιδιά τους, τις κυνηγούν μαστροποί στα σύνορα», προσθέτει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ομάδες μαστροπών φθάνουν από τη Γερμανία στα πολωνικά σύνορα για να επωφεληθούν από την εξαθλίωση αυτών των γυναικών», λέει η Ίνα Σεβτσένκο, η οποία κατάγεται από τη Χερσώνα (νότια Ουκρανία) όπου ζει η οικογένειά της. 

«Οι γυναίκες προσωποποιούν τα βάσανα της Ουκρανίας και ταυτόχρονα την αντίσταση».

Ο ΗΡΩΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απόλυτα ανθρώπινη ιστορία εθελοντικής προσφοράς έγινε γνωστή από την Ισπανία. 

Ο Ιταλοαργεντινός σκηνοθέτης, ηθοποιός αλλά και πιλότος, Ενρίκε Πινιέιρο διέσωσε με το προσωπικό του αεροπλάνο 250 Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Ο Πινιέιρο διέθεσε το Boeing 787 που έχει καθώς και τις υπηρεσίες του ως πιλότος, προκειμένου να μεταβεί στην Πολωνία και να μεταφέρει στην Ισπανία Ουκρανούς που ήθελαν να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

«Το αεροπλάνο είναι άδειο γιατί πάμε στη Βαρσοβία να σώσουμε Ουκρανούς πρόσφυγες.

 Είναι άνθρωποι που φεύγουν εξαιτίας του πολέμου και έχουμε βρει ήδη εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο ως πρόσφυγες και το αίτημά τους έχει γίνει αποδεκτό» είπε κατά την αναχώρηση ο Πινιέιρο.

Μαζί με τον Ιταλοαργεντινό καλλιτέχνη βρέθηκαν και εθελοντές της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, της καθολικής οργάνωσης Caritas αλλά και άλλων οργανώσεων.

 Το δρομολόγιο έγινε το Σάββατο με την πτήση να φεύγει από την Βαρκελώνη και να επιστρέφει την ίδια μέρα στην ισπανική πόλη.

 Αρκετοί από τους πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος.

«Ο πατέρας μας είναι στο Λβιβ.

 Τον αφήσαμε εκεί.

 Θέλουμε να μείνουμε στην Ισπανία για ένα διάστημα και αργότερα να επιστρέψουμε στο σπίτι μας» είπε μία Ουκρανή.

Η πτήση έφτασε με ασφάλεια στην Πολωνία και εκεί περίμεναν γυναίκες και παιδιά για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο του Ενρίκε Πινιέιρο. 

Οι εθελοντές φρόντισαν τους πρόσφυγες στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής προς την Ισπανία, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι σοκαρισμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

‘Έχοντας βιώσει τον ξεριζωμό από τα σπίτια τους και το επώδυνο ταξίδι προς τα σύνορα και τελικά προς την Πολωνία, η Ισπανία μοιάζει με τον τόπο όπου με ασφάλεια και ηρεμία θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτά που έζησαν.

Από την πλευρά του, ο Ενρίκε Πινιέιρο, που ηγείται και Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει και άλλες τέτοιες πτήσεις όποτε του ζητηθεί.

Πληροφορίες

Euronews

The post Ουκρανία: Κάθε δευτερόλεπτο κι ένα παιδί πρόσφυγας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ουκρανια, παιδι, οηε, παιδι, unicef, σημαίνει, hellas, απε-μπε, σοκ, ελλαδα, ρωσία, κυμα, twitter, επιδοματα, προσφορες, boeing, μκο, εκθεση γενευης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, μια ημερα, λβίβ, χωρες, ρωσία, βαρκελωνη, γερμανια, γυναικα, εικονες, ηθοποιος, ηνωμενο βασιλειο, ισπανια, μητερα, μκο, οηε, παιχνιδια, προγραμμα, πτησεις, τυχη, unicef, αγκαλια, αεροπλανο, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, ασυλο, αφιξεις, βιζα, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, γατες, γεγονοτα, γινει, γινεται, διαστημα, εγινε, ειπε, εκθεση, ενρικε, εξι, επιθυμια, ετων, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ηρεμια, θυμιζει, ινα, κυβερνηση, κλιμακα, λειτουργια, λαιλαπα, μακρια, μηνες, νερο, μπε, οικογενεια, ορος, παιδια, παμε, παρισι, περιβαλλον, πιλοτος, πιο πολυ, πολωνια, πτηση, σαββατο, σκυλια, σοκ, σπιτι, σπιτια, χριστινα, ασφαλεια, boeing, δημητρης, hellas, μοιαζει, ομαδες, σημαίνει, σωστο, ταξιδι
Τυχαία Θέματα