Όταν το χιόνι παραλύει την Ελλάδα

Η χιονοθύελλα που σαρώνει την Αττική, τα νησιά και μέρος της ηπειρωτικής χώρας, είναι σίγουρα από τις πιο σφοδρές των τελευταίων ετών και παράλληλα εκείνη που αποκάλυψε περίτρανα για μια ακόμα φορά, την γύμνια του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει αποτελεσματικά την κοινωνία.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Διαφημισμένες αλλαγές προσώπων στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, σχέδια επί χάρτου και συσκέψεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, βαρυσήμαντες δηλώσεις περί απόλυτης ετοιμότητας, πανάκριβα και σύγχρονα μηχανήματα «βούλιαξαν» κάτω από τόνους χιονιού που δεν κατάφερε

να εξουδετερώσει έγκαιρα καμιά κρατική μηχανή!

Ο πιο ακριβός ιδιωτικός και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της πρωτεύουσας,- η Αττική Οδός- απεδείχθη γυμνός από μέσα και στοιχειώδη τουλάχιστον συντονισμό και σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια παγωμένη «τανάλια» 40 χιλιόμετρων, παγιδεύοντας χωρίς διαφυγή εκατοντάδες οδηγούς και επιβάτες, που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη για ώρες! 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Οι πολικές αέριες μάζες που άρχισαν να εισβάλουν στην βόρεια Ελλάδα στις 3 Μαρτίου 1987 έμειναν πάνω από την περιοχή μας επί ένα δεκαπενθήμερο λόγω της αποκοπής του ψυχρού στροβίλου.

 Η ελάχιστη θερμοκρασία, όπως αναφέρει το ziakopoulos.blogspot.com, που καταγράφηκε στη συγκεκριμένη στάθμη στο Ελληνικό ήταν -40 βαθμοί.

Στην Αθήνα το δεκαπενθήμερο της κακοκαιρίας χιόνισε 8 φορές, από τις μέχρι τις 13 Μαρτίου με την ισχυρότερη χιονόπτωση να σημειώνεται στις 9 Μαρτίου.

 Σε πανελλήνια κλίμακα, η κακοκαιρία ήταν εξαιρετικά ακραία λόγω πολύ μεγάλης διάρκειας και έντασης. Στη Θεσσαλία και την Εύβοια το ύψος του χιονιού στα πεδινά έφθασε το ένα μέτρο και έμεινε στο έδαφος επί πολλές ημέρες. 

Πέρα από αυτό, στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών του συγκεκριμένου μήνα από τότε που φυλάσσονται αρχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, ρεκόρ ελάχιστων τιμών θερμοκρασίας Μαρτίου σημειώθηκαν: στο Σουφλί (-16), την Τρίπολη (-16), τη Φλώρινα (-14), την Αλεξανδρούπολη (-14), τα Τρίκαλα Θ. (-12), την Καστοριά (-12), την Αλίαρτο (-10), τα Γιάννενα (-8), τη Λαμία (-7), το Τατόι (-7), τη Λήμνο (-6), την Αγχίαλο (-6), το Άργος (-5), τη Ν. Φιλαδέλφεια (-3,6), το Ελληνικό (-1,6) κ.α.

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 2002

Στις 2 Ιανουαρίου του 2002 εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο προέβλεπε ισχυρό χιονιά μετά δύο μέρες, κυρίως στα ηπειρωτικά της ανατολικής Ελλάδας, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη

Στις 4 Ιανουαρίου τα ξημερώματα ισχυρές χιονοπτώσεις άρχισαν να πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. 

Παρά την προειδοποίηση της ΕΜΥ, και τις επισημάνσεις των ειδικών, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, ενώ πολλοί Αθηναίοι οδηγοί αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το ύψος του χιονιού που έπεσε το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου κυμάνθηκε: στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια από 15 ως 20 εκατοστά, στην Κυψέλη από 20 ως 25 εκατοστά, στα βόρεια προάστια έφθασε τα 50 εκατοστά και σε υψηλά υψόμετρα περισσότερο από το ένα μέτρο. 

Μεγάλα ύψη χιονιού παρατηρήθηκαν ακόμα στην Εύβοια, τις βορειότερες των Κυκλάδων και τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου το χιόνι είχε φθάσει τα δύο μέτρα, όπως στα Ανώγεια.

Πολύ πριν αρχίσουμε και στην Ελλάδα να «βαφτίζουμε» τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είχαν καταγραφεί στη χώρα μας ορισμένα από τα πιο ισχυρά και παραγωγικά κύματα κακοκαιρίας.

Δεκέμβριος 2001: Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 50 ετών.

Ο Δεκέμβριος του 2001 υπήρξε ένας ασυνήθιστος μήνας ως προς τις θερμοκρασίες του κατά τους μετεωρολόγους, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώθηκαν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 50 ετών.

 Ενδεικτικά, στην Καστοριά η θερμοκρασία έπεσε στους -22,8 βαθμούς και κατέρριψε το ρεκόρ του 1988 που ήταν -18,6 βαθμοί, στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε στους -21 (προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι -17 βαθμοί), στα Τρίκαλα η θερμοκρασία ήταν -20,4, στη Λάρισα -20,2 και στη Θεσσαλονίκη -9,8 βαθμοί.

Λίγες ημέρες μετά, τον Ιανουάριο του 2002, χιονοθύελλα έπληξε την πρωτεύουσα.

Φεβρουάριος 2003.

Πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας πλήττονται από πολικό ψύχος.

 Ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, υπογράφει την εκταμίευση 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές των περιοχών αυτών από την κακοκαιρία.

 Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες και πολίτες.

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης ,στις 12 Φεβρουαρίου του 2004, οι Αθηναίοι είχαν ακούσει την πρόγνωση για χιόνι στην Αθήνα, αλλά δεν έμειναν στα σπίτια τους.

 Η μέρα, η καλύτερα η νύχτα οδηγούσε στις ψησταριές και στα κρεατομάγαζα, όμως το χιόνι κατέβαινε από το βορρά με άγριες διαθέσεις.

Ένας σημαντικός χιονιάς εξελισσόταν, που άφησε πίσω του εκατοντάδες αποκλεισμένα χωριά, τα περισσότερα από αυτά στην Πελοπόννησο και σημαντικές  καταστροφές στις καλλιέργειες από τον παγετό. 

Η χώρα παρέλυσε.

 Κυρίως η χιονοθύελλα έπληξε τη ΒΔ, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Χιόνι έπεσε μέχρι και στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

 Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας.

 Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για πολλές ώρες, ενώ σημαντικά ήταν τα προβλήματα στα εθνικά δίκτυα.

Ιανουάριος 2006

Στις 24 Ιανουαρίου κύμα κακοκαιρίας «σαρώνει» την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα Τέμπη. 

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ικαρία, στο Καρπενήσι, στη Λήμνο και την Άνδρο, ενώ οι χιονοπτώσεις απλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Την επομένη των φαινομένων, στις 25 του μήνα, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζητεί κατανόηση από τον ελληνικό λαό, ενώ η Κυβερνητική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία πρέπει να είναι συνεχείς και άμεσες.

Φεβρουάριος 2008: «Ιστορικός χιονιάς»

Δεύτερος μήνας του έτους 2008 και το Λεκανοπέδιο «ντύνεται» στα λευκά.

 Το βαρομετρικό χαμηλό ξεκινά την πορεία του από τον Βόρειο Πόλο και καταλήγει στα μέσα του μήνα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα γενικά αλλά και η Αττική ειδικότερα να καλυφθούν από χιόνι. 

Πρωτοφανές στα χρονικά, άσπρισε μέχρι και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι θερμοκρασίες παρέμειναν κάτω από το 0 για δύο ημέρες.

 Μάλιστα, η ελάχιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε στο Μετεωρολογικό Σταθμό της Δροσιάς, -6,4°C, αποτελεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας από την αρχή της λειτουργίας του (10/2006).

2012. ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ

Από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου η Ευρώπη βιώνει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και καταγράφει περισσότερους από 824 νεκρούς στην επικράτειά της. 

Από το κύμα ψύχους δεν ξεφεύγει και η Ελλάδα, στην οποία οι νεκροί ανέρχονται σε 5, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται σε Φλώρινα (-27 βαθμοί) και στο Ορμένιο (-17 βαθμοί).

Η κακοκαιρία του Δεκεμβρίου του 2014 συνεχίζεται και τον Ιανουάριο του νέου έτους, οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ανατολική και νότια Ελλάδα δημιουργούν τις συνθήκες για τον μεγαλύτερο χειμώνα των τελευταίων 30 ετών. 

Οι μετεωρολογικοί χάρτες καταγράφουν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, με διψήφιους αριθμούς υπό το μηδέν, όπως -16 στην Τρίπολη και -12 στην Τανάγρα.

Χειμώνας 2017

Από τις 7 έως και τις 9 Ιανουαρίου του 2017 η «Αριάδνη», ο πρώτος «επώνυμος» κυκλώνας πλήττει την Ελλάδα με χαρακτηριστικό τα πολύ έντονα φαινόμενα και τη μεγάλη χρονική διάρκεια. 

Περιοχές που είχαν να δουν χιονοπτώσεις από το 1987 (όπως τα Επτάνησα), ντύνονται στα λευκά, ενώ κλείνει η Εθνική Οδός Πατρών – Κορίνθου εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων.

Πληροφορίες

ΕΘΝΟΣ

Αθανασία Κουλέτα

The post Όταν το χιόνι παραλύει την Ελλάδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ελλαδα, χιονι, blogspot, αθηνα, ΕΜΥ, φλώρινα, αλεξανδρουπολη, τρικαλα, καστορια, λαμια, κρητη, λαρισα, θεσσαλονικη, φεβρουάριος, ιανουάριος, πειραιας, μετρο, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, πανελληνιες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, κωστας καραμανλης, κοινωνια, χιονια, υδραργυρος, φλώρινα, ψησταριες, αττικη οδος, εθνικη, ευβοια, ηγεσια, ιθακη, ικαρια, κεφαλονια, κυκλαδες, νησια, υψος, χαρτες, blogspot, αεροδρομιο, ανωγεια, αργος, αττικη, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, γιαννενα, δηλωσεις, διημερο, δικτυα, εδαφος, ευρω, εμειναν, ετων, ευρωπη, υπηρεσια, θεσσαλια, καμερες, καρπενησι, κυμα, κυματα, κυψελη, κυρια, κλιμακα, λευκα, λημνο, μηδεν, νυχτα, ξημερωματα, οδος, προβληματα, ρεκορ, σιγουρα, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, ταναγρα, τατοι, τεμπη, τριπολη, φορα, χρονικα, ωρες, δημητρης, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, κωστας, μπροστα, νεκροι, οδηγοι, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα