«Όσο η Ρωσία εξαπλώνεται τόσο πιο εύκολα θα αποσταθεροποιηθεί»-Λιάνα Μυστακίδου

Ο πόλεμος μαίνεται. Αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή ακρωτηριάζονται για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους ως ζωντανού νεκροί.  Και πολλοί πήραν το δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντα και την ψυχή τους. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.  

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την Ευρώπη να γίνεται ξανά θέατρο εχθροπραξιών. Προηγήθηκε βέβαια ο διαμελισμός της Κύπρου και της Γιουγκοσλαβίας, αλλά αυτό αποδόθηκε

στην ιμπεριαλιστική , ακόρεστη δίψα για την παγκόσμια διακυβέρνηση της Δύσης.  Ξαφνικά ένας μεγαλομανής, νάρκισσος Ρώσος αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να αναβιώσει την τσαρική αυτοκρατορία.  Με ξύλινη γλώσσα αποκάλυψε τα σχέδια του σε μια 55 λεπτή συνέντευξη.

Γράφονται και λέγονται πολλά για τους λόγους που οδήγησαν ή ανάγκασαν τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Την ανάλυση αυτή θα την κάνει η Ιστορία. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι η δύναμη της εξουσίας τυφλώνει όποιον νομίζει ότι είναι παντοδύναμος.  Όλοι οι ηγέτες που τυφλώθηκαν από την παντοδυναμία τους είχαν πολύ κακό τέλος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θα ξεφύγει από αυτή τη μοίρα.  Τυφλωμένος από το ναρκισσισμό και τη δύναμη του δεν πρόσεξε τα μηνύματα που έρχονταν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Το γνωστό think tank  Rand Corporation  σε έκθεση του με τίτλο Overextending and Unbalancing Russia  που συνέταξε το 2019, ανέπτυσσε μια  περίεργη θεωρία. Όσο εξαπλώνεται η Ρωσία τόσο πιο εύκολα θα αποσταθεροποιηθεί.  Τότε δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε το νόημα αυτής της άποψης. Σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα την εικόνα. Μπορεί ο Πούτιν να διαμελίσει ή να κατακτήσει όλη την Ουκρανία , το τίμημα που θα καταβάλει θα είναι πολύ βαρύ. Ή αυτός θα καταστραφεί ή η Ουκρανία.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία  έχει χάσει διεθνώς το κύρος της τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και στο εσωτερικό της με τις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.  Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ φάνηκε η απομόνωση της. Οι κυρώσεις που της επιβλήθηκα κλονίζουν την οικονομία. Η αποχώρηση των μεγάλων επενδυτών Shell, BP, Exxon Mobile θα στερήσουν  επι πλέον και την τεχνολογική υποστήριξη τόσο στην εξόρυξη όσο και στη διαχείριση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Από την άλλη στόχος της Δύσης όπως φαίνεται δεν είναι η προστασία της Ουκρανίας αλλά η πρόκληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ζημιάς στη Ρωσία. Δυστυχώς αν ο πόλεμος δεν λήξει όπως τον επιθυμεί ο Πούτιν θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα αυταρχικά καθεστώτα προέρχεται από την ελίτ τους. Οι Ρώσοι ολιγάρχες πλήττονται  και κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Ο φόβος αυτός θα τους αναγκάσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να απαλλαγούν από τους υπευθύνους της  καταστροφής τους. Ήδη άρχισαν να ακούγονται φωνές για εγκλήματα πολέμου . Σίγουρα ο Πούτιν θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει για τους θανάτους αμάχων, αλλά και για τους δικούς του στρατιώτες που οδηγήθηκαν στο μέτωπο με το ψέμα των ασκήσεων.

Ποιος δεν συγκινήθηκε από το νεαρό Ρώσο φαντάρο που αιχμαλωτίστηκε από τους Ουκρανούς και ζητούσε βοήθεια από τη μητέρα του ; Το παιδί ήξερε ότι πήγαινε σε στρατιωτική άσκηση και όχι σε πόλεμο.

Το πιο ανατριχιαστικό σκηνικό του πολέμου είναι τα μεταφερόμενα αποτεφρωτήρια. Όπως μας λένε πολεμικοί ανταποκριτές οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν αποτεφρωτήρια για να εξαφανίζουν τα πτώματα και να μην φαίνονται οι απώλειες που έχουν.  Ποιος θα καταλαγιάσει τον πόνο και την οργή μιας μάνας που έστειλε το παιδί της στο στρατό και το έχασε , χωρίς να μπορέσει να του ανάψει ένα καντηλάκι ; Ποιος έχει αυτό δικαίωμα ζωής και θανάτου ; Πόσο απάνθρωπος μπορεί να είναι κανείς για να κάνει στάχτη τα νεανικά κορμιά που μάχονται όχι για τα ιδανικά της πατρίδας αλλά για τα οράματα και τις φαντασιώσεις παρανοϊκών ηγετών;

Οι επιπτώσεις αυτής της απαράδεκτης εισβολής θα είναι πολλές για όλο τον κόσμο και μακροχρόνιες. Θα γίνουν αλλαγές , θα αλλάξουν ισορροπίες. Ας ελπίσουμε οι αλλαγές να είναι για το καλό της ανθρωπότητας. Πράγμα πολύ αμφίβολο  .

Επειδή ο λύκος στη αναμπουμπούλα χαίρεται ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη  Τατάρ, ο Χασάν Ουνάλ προτείνει στους Ρώσους να αρχίσουν πτήσεις τσάρτερ από τη Μόσχα στο αεροδρόμιο Ερτζάν στα κατεχόμενα. Σιγά που δεν θα εκμεταλλεύονταν τις δηλώσεις του Λαβρώφ  για τη συμμετοχή στο διάλογο των εκπροσώπων του ψευδοκράτους που δεν είναι αναγνωρισμένο από κανένα. Όσο για τον σουλτάνο ας προσέχει την τραμπάλα που κάνει μεταξύ Δύσης και Ανατολής και να μην ξεχνάει ότι η Ρωσία ζήτησε μετά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο την προσάρτηση της Ερζερούμης, του Καρς και του Αρνταχάν…

Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να ξεχυθούμε στους δρόμους και να βροντοφωνάξουμε τέλος στον πόλεμο. Γιατί αν δεν το κάνουμε ο Πούτιν που θα μείνει μέχρι το 2036 στην εξουσία  θα είναι ασυγκράτητος. Δεν μπορούμε να κάτσουμε και να περιμένουμε πότε θα έρθει η σειρά μας.

The post «Όσο η Ρωσία εξαπλώνεται τόσο πιο εύκολα θα αποσταθεροποιηθεί»-Λιάνα Μυστακίδου appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όσο, Ρωσία, -Λιάνα Μυστακίδου,oso, rosia, -liana mystakidou