«Οι προβληματικές επιλογές Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας»-Στέλιος Φενέκος

Γράφει ο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣΠρόεδρος Κοινωνίας ΑξιώνΥποναύαρχος ε.α 

Όταν ο κος Δένδιας ήταν Υπουργός Εξωτερικών, ήμουν ένας από τους υποστηρικτές του για τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει, και τον δυναμισμό που έδειχνε.

Όταν μετακινήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, αναρωτήθηκα (όπως πολλοί εξ υμών) γιατί έγινε αυτή η αλλαγή και πήγε Υπουργός Εξωτερικών ο κος Γεραπετρίτης ο οποίος όπως αποδεικνύεται αφίσταται κατά πολύ του τρόπου με τον οποίο ο κος

Δένδιας ενασκούσε τα καθήκοντά του.

Κι ενώ ήλπιζα ότι ο κος Δένδιας θα έφερνε τα δυναμικά στοιχεία πολιτικής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαπιστώνεται ότι έχει κάνει μέχρι τώρα πολλά και σημαντικά λάθη.

1. Δεν προχώρησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 ΜΕΚΟ, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πλέον πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα των πλοίων αυτών. Ούτε ακόμη και σήμερα δεν έχει προχωρήσει το θέμα.

2. Αρχικά μιλούσε για πρόκτηση/ναυπήγηση πλοίων τύπου Arleigh Burke και μέσα σε διάστημα μήνα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα συμπαραγωγής με τις ΗΠΑ των μεγάλων μονάδων τύπου Constellation. Όμως τελικά δεν έγινε, αφού  ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρχε περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος, τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία (είχα εξηγήσει από την πρώτη στιγμή που το ανακοίνωσε ότι ήταν επιπόλαια κίνηση από την πλευρά του και ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ανάληψης του πριν περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια).

3. Ταυτόχρονα πάγωσε την δυνατότητα παραγγελίας και 4ης Belhara, αφήνοντας το πρόγραμμα ανολοκλήρωτο επιχειρησιακά. Μερικές ημέρες πριν επανακάμπτει εξετάζοντας την παραγγελία και της 4ης. Ελπίζω να πάρει τελικά την απόφαση και να μην αλλάξει και πάλι επιλογή.

4. Ανακοίνωσε ότι θα πάρουμε 4 μεταχειρισμένα LCS (Littoral Combat Ship) από τις ΗΠΑ, την στιγμή που αποσύρονται ως ακατάλληλα επιχειρησιακά, παρά το γεγονός ότι είναι πλοία 15ετίας (γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματά τους).  Ο δε εκσυγχρονισμός τους για να τους αλλάξουμε επιχειρησιακά ρόλο  (ψάχνουμε να βρούμε τι θα τα κάνουμε δηλαδή) θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρός.

Χάριν της προσδοκίας πρόσκτησης αυτών των ακατάλληλων LCS, πάγωσε το πρόγραμμα κατασκευής νέων κορβετών.

5. Πήραμε τα 2 περιπολικά τύπου Island της ακτοφυλακής των ΗΠΑ (αναμένονται άλλα 2), ηλικίας πάνω από 30 ετών και προσπαθούμε να τα κάνουμε επιχειρησιακά περιπολικά του Π.Ν. για αποστολές επιτήρησης. Όμως το καλύτερο θα ήταν να τα δώσουμε στην ακτοφυλακή (που ήταν και ο αρχικός τους σχεδιασμός, ο οποίος εξυπηρετείτο και από τα συστήματα και τα όπλα που φέρουν).

6. Κατατέθηκε στην Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το ¨Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)¨, το οποίο είναι πρόχειρο, προσπαθεί να αντιγράψει αντίστοιχες ρυθμίσεις άλλων χωρών με άλλες δυνατότητες τόσο επενδυτικές και βιομηχανικές όσο και τεχνολογικές, με πληθώρα επικαλύψεων με άλλους κρατικούς φορείς και με μικτό διοικητικό σχήμα.

Ήδη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) αντέδρασε για κάποιες προβληματικές προβλέψεις. Έχω γράψει διεξοδικά για τα προβλήματα του νομοσχεδίου, και δυστυχώς δεν υπάρχει κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ικανή για να ασχοληθεί με επάρκεια με το ζήτημα.

7. Προβάλλεται επικοινωνιακά και βιαστικά, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο ζήτημα της Θητείας και θα ακολουθηθεί το Φινλαδικό μοντέλο. Μεγάλη επιπολαιότητα αυτές οι διακηρύξεις πριν ακόμη υπάρχει ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο γι αυτό.

8.  Ήταν ήδη Υπουργός Άμυνας για δύο και πλέον μήνες όταν αναλήφθηκε η ελλιπέστατη και κακοσχεδιασμένη αποστολή στην Λιβύη όπου θρηνήσαμε 5 άτομα (3 στελέχη των Ε.Δ.).

9. Τώρα ανακοινώνεται επιπόλαια πάλι η εγκατάσταση σε εξέδρες (πλωτές ή ημι-πλωτές) στην θάλασσα (χωρική μας θάλασσα) 7 Ραντάρ επιτήρησης θαλάσσιου χώρου κοντά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ύψους 50 μέτρων.

-   Αφενός είναι ανεξήγητο γιατί δεν γίνονται τα Ρ/Ε αυτά επί των νήσων για μεγαλύτερη οικονομία και μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα (μεγαλύτερο εύρος επιτήρησης-ισχυρότερες κατασκευές-μεγαλύτερη οικονομία κατασκευής και υποστήριξης -  λιγότερα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα, μεγαλύτερη ασφάλεια - καλύτερη και αμεσότερη επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα κλπ).

-   Αφετέρου είναι δεδομένο ότι θα είναι πιο ευάλωτα από πλευράς ασφαλείας και ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσαν οι Τούρκοι. Εάν δε τώρα δεν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό για τους αντικειμενικούς λόγους μερικούς από τους οποίους προανέφερα, θα φανεί ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε υπό τον φόβο της Τουρκίας   

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Τι φταίει και γίνονται τόσες επιπόλαιες και κακοσχεδιασμένες ενέργειες στο Υπουργείο Άμυνας; Δεν μας είχε συνηθίσει σε κάτι τέτοιο ο κος Δένδιας.

Πολλά λάθη και επιπολαιότητες συσσωρεύονται και η περίοδος χάριτος λόγω της πρότερης αποτελεσματικότητας του εξαντλείται.

The post «Οι προβληματικές επιλογές Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας»-Στέλιος Φενέκος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα