Οι δύο άγνωστες ναυτικές τραγωδίες με πρώην ελληνικά πλοία

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Δυο πλοια που καποτε στην πρυμνη τους κυματιζε η ελληνικη σημαια, ένα πολεμικο και ένα επιβατηγο, ειχαν ένα θλιβερο και αδικο τελος και ο ταφος τους βρισκεται στα βαθη της θαλασσας.

Το ένα χτυπημενο από ρουκετες, αφου ειχε εμπλακει σε σκληρες στρατιωτικες επιχειρησεις

και το άλλο νικημενο από τα τεραστια κυματα του Ειρηνικου Ωκεανου!

Και τα δυο παρεσυραν μαζι τους δεκαδες επιβατες, μικρα παιδια και σκληροτραχηλους επαγγελματιες στρατιωτικους γραφοντας ισαριθμες ναυτικες τραγωδιες…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΤΟ ΠΟΤΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Η πυραυλακατος «Καλυψω», υπηρξε για την εποχη της ένα από τα πιο συγχρονα και αξιομαχα πλοια του Στολου.

Ναυπηγήθηκε το 1968 με το όνομα κατά παραγγελία της χουντικής κυβέρνησης στα ναυπηγεία “C.M.N. Χερβούργου” στη Νορμανδία της Γαλλίας

Υπήρξε ένα από τα τέσσερα ταχέα περιπολικά Κ/Β που παραγγέλθηκαν από την χούντα, τα άλλα τρία ήταν τα «Άννινος», «Αρλιώτης» και «Κονίδης».

Συμφωνα με τα τεχνικα χαρακτηριστικα του, (που ηταν τα εξης) αποτελουσε μια εξελιγμενη ναυτικη μοναδα.

Ολικό μήκος 47μ.

Μέγιστο πλάτος 7,1μ.

Μέγιστο βύθισμα 2,5μ.

Εκτόπισμα 234 τ. (πλήρες φόρτο 255 τ.)

Ταχύτης Οικονομική 25 κόμβοι

Μέγιστη Συνεχής 36,5 κόμβοι

Αριθμός Ενδιαιτήσεων 40 άτομα

Αυτονομία 850 ν.μ. με 25 κ., 2.000 ν.μ. με 15 κ.

Καύσιμα 39 τόν.

ΠΡΟΩΣΗ

4 Ντήζελ MTU MD 872 των 12.000 ίππων

4 έλικες

ΣΥΣΚΕΥΕΣ-ΜΕΣΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Ραντάρ Ναυτιλίας DECCA 1226

Ραντάρ Αέρος/Επιφανείας Thomson-CSF Triton

Ραντάρ Ελέγχου πυρός Thomson-CSF Castor-II

Ραντάρ Διευθύνσεως βολής Thomson-CSF Vega

Ραντάρ Ηλεκτρονικού πολέμου Thomson-CSF DR-2000S

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

2 δίδυμοι εκτοξευτές πυραύλων εδάφους/εδάφους ΜΜ 38 Exocet, αδρανειακή πλοήγησις, βεληνεκές 42χιλ.με ταχύτητα 0,9mach, γέμιση κεφαλής 165 κιλά

2 δίδυμα αντιαεροπορικά OERLIKON GDM-A 35χιλ. 90-cal, γωνία βολής ως 85 μοίρες, με 550βολές/λεπτό, βεληνεκές 6χλμ στο έδαφος, 5 χλμ αντιαεροπορική

2 τορπιλοσωλήνες τηλεκατευθυνομένων τορπιλών SST-4 των 533χιλ, βεληνεκές 12χλμ με 35 κόμβους/ώρα, γέμιση κεφαλής 250κιλά.

Καθελκύσθηκε στις 26 Απριλίου 1971 και παραλήφθηκε πολύ αργότερα στις 12 Ιανουαρίου 1972 από τον Υποπλοίαρχο Γεώργιο Τόγκα. 

Κατέπλευσε στην Ελλάδα και ενετάχθη στον Στολο την 1η Μαΐου 1972.

Λίγο αργότερα, στις 26 Ιουνίου 1976, έλαβε την ονομασία «Υποπλοίαρχος Μπάτσης P-17» στην μνημη του Υποπλοίαρχου Δημητρίου Μπάτση, ο οποίος σκοτώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 κατά τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα D-15» στο Λακκί της Λέρου, στα πλαίσια των εχθροπραξιών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο παροπλίσθηκε στις 23 Απριλίου 2004 ύστερα από 32 χρόνια υπηρεσίας στο ελληνικό Πολεμικο Ναυτικο κατά την διάρκεια των οποίων, διήνυσε 212.000 ναυτικά μίλια.

ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΑ»

Στις 23 Απριλίου 2004 η πυραυλάκατος παραδόθηκε, στο γεωργιανό Ναυτικό προκειμένου να αποτελέσει το πλοίο Διοίκησης στο πλαίσιο της δύναμης της Μαύρης Θάλασσας (BLACKSEAFOR), τη διοίκηση της οποίας έχει αναλάβει η Γεωργία για το έτος 2004.

Οι γεωργιανοί το μετονόμασαν σε «Διοσκουριά» (διεθνώς: Dioskuria, γεωργιανά: დიოსკურია), από το όνομα της αρχαίας ελληνικής πόλης Διοσκουριάς στη Γεωργία, τη σημερινή πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, το Σουχούμι.

Η πυραυλάκατος «Διοσκουριά» έγινε η ναυαρχίδα και το πιο ισχυρό σκάφος κρούσης του γεωργιανού στόλου. 

Το πλοίο πήρε μέρος στον πόλεμο της Νότιας Οσετίας το 2008, ενάντια στη Ρωσία, όπου ενεπλακη σε μαχη με πολλους νεκρους και τραυματιες, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές και τελικά βυθίστηκε στις 19 Αυγούστου 2008, μέσα στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας όπου έδρευε η ναυτική βάση του αρχηγείου του γεωργιανού ναυτικού, γεγονός που σηματοδότησε και την ουσιαστική λήξη του συντομου αυτού πολέμου.

Το 2009 το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Γεωργίας ανακοίνωσε την πώληση τριών πολεμικών πλοίων που βύθισαν οι Ρώσοι στο λιμάνι του Πότι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πωλούνταν τα τρία πλοία Dioskuria, Tskaltubo και Tbilisi με απαραίτητο όρο ότι ο αγοραστής θα τα ανελκύσει και θα τα απομακρύνει από τα νερά του λιμανιού.

Καθώς η ανέλκυση των πλοίων είναι ακριβή επιχείρηση το κόστος του κάθε ενός ορίστηκε στη συμβολική τιμή των 10 δολαρίων!

Έτσι έναντι 10 δολαρίων το «ελληνικό» πλοίο χάθηκε.

Εκτός από το «Μπάτσης» η Ελλάδα παραχώρησε στη Γεωργία τα αεροναυαγοσωστικά «Λήνδος» και «Δήλος» που έλαβαν τις ονομασίες MESTIA και IVERIA, αντίστοιχα, ενώ το Πρωτόκολλο Στρατιωτικής Συνεργασίας με τη Γεωργία είχε υπογραφεί στην Αθήνα στις 3 Ιουλίου 2002.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΖΑΝΖΙΒΑΡΗΣ

Ο «Αποστολος» ηταν ένα από τα πιο γνωστα φερυ μποτ του Αργωσαρωνικου.

Μια «παντοφλα» που μετεφερε για χρόνια στα νησια επιβατες, αυτοκινητα και εμπορευματα.

Οι ταξιδιώτες τον θυμουνται με νοσταλγία για τα αλησμόνητα εκείνα αργά ταξίδια του. “Αργά βαδίζω, ζωή κερδίζω”, λεγανε κάποιοι και ο «Απόστολος» είχε αυτό το γνωμικό για σύνθημά του.
Πασίγνωστος και εκτός Αιγίνης για την αργοπορία του, που έφθανε τα δέκα ως δεκαπέντε λεπτά μόλις σε σύγκριση με τα άλλα φέρι μπότ της εποχής του.

Πιστός και μαχητής στα χειμωνιάτικα ταξίδια του. 

Συνεπής σε όλους τους καιρούς αλλά κόκκινο πανί για όσους τον αντίκριζαν μόλις έφθαναν κατάκοποι στο λιμάνι και επρόκειτο να ταξιδέψουν.

Το μικρο βαπορακι αποχαιρέτησε  τον Πειραια το 2007 και ταξίδεψε για τη μακρινή Τανζανία εκτελώντας καθημερινά ταξίδια ανάμεσα στα λιμάνια του Νταρ -ελ -Σαλάμ και της εξωτικής Ζανζιβάρης. 

Εκεί συνάντησε και παλαιούς του φίλους από τη Σαλαμίνα αλλά και από την Αίγινα , το «Ιωάννης» και το «Αφαία» που είχαν φθασει πολύ πριν από αυτόν.

Το μακρύ ταξίδι του επεισοδιακό. 

Το πλοιο ξεμεινε από καυσιμα και νερο και το πληρωμα που κινδυνευε το εσωσε ένα αμερικανικο πολεμικο που το ανεφοδοασε εν πλω.

(Υπαρχει και η σχετικη φωτογραφια.)

Τελικά κατόρθωσε και έφθασε στον προορισμό του.

 Εκεί δέχθηκε ένα ρετουσάρισμα μαζί με το καινούργιο του όνομα: “Spice Islander”.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Στο νέο του δρομολογιο όμως, επρόκειτο να έχει και τραγικό τέλος.

 Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2011 υπερφορτωμένο μέσα στη νύχτα έγειρε να κοιμηθεί για πάντα στο βυθό του Ειρηνικού παίρνοντας δυστυχώς μαζί του 200 περίπου ψυχές.

Οι Αρχές της Τανζανίας υποσχέθηκαν να “μην απαλλάξουν κανέναν” δεδομένου ότι άρχισαν οι έρευνες για το πώς έχασαν περίπου 200 άνθρωποι τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών, όταν ένα υπερφορτωμένο πλοίο ανατράπηκε κοντά στην Ζανζιβάρη.

Ελικόπτερα, σκάφη διάσωσης και δύτες συνέχισαν να ερευνούν για επιζώντες στα θαλάσσια ύδατα, ανοικτά του νησιού την Κυριακή, καθώς ξεκίνησε πένθος τριών ημερών. 

619 άτομα έχουν ήδη βρεθεί ζωντανοί. 

Πολλοί είχαν κρεμαστεί σε επιπλεοντα συντρίμμια μέσα στη νύχτα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν ότι οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων είναι εξαιρετικά δύσκολο. 

Επροκειτο για το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα στη Ζανζιβάρη 

Τουλάχιστον 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 50 παιδιά.

Ο Mohamed Mohamed Aboud, υπουργός του νησιού της Ζανζιβάρης , 

δήλωσε ότι οι έρευνες επικεντρώθηκαν γύρω από το πλοίο που είχε άδεια να μεταφέρει 600 άτομα ενώ φέρεται να μετέφερε περισσότερους από 800.

“Η κυβέρνηση θα λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον όσων κριθούν υπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας», είπε.

Βαριά φορτία, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, δομικών υλικών και τσιμέντου, ελήφθησαν επίσης πάνω στο MV Spice Islander πριν αφήσει την πρωτεύουσα της Τανζανίας, Νταρ Ες Σαλαάμ, αργά την Παρασκευή.

Οι αρχές της Ζανζιβάρης κήρυξαν τριήμερο πένθος για τους νεκρούς που ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλά παιδιά.

Μερικοί επιβάτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν σε κίνδυνο καθώς το πλοίο άρχισε να γέρνει, ενώ ακόμα βρισκόταν στο λιμάνι και προσπάθησαν να κατέβουν. 

Λίγοι το κατάφεραν πριν από το πλήρωμα τραβήξει τις σκάλες, ώστε το πλοίο να αναχωρήσει.

Στις 21:00 τοπική ώρα (19:00 UTC) Spice Islander I απέπλευσε από Unguja για Pemba Island

Είχε αναφερθεί ότι  μεταφέρει  πάνω από 800 επιβάτες. 

 Ειχε 45 ατομα πληρωμα.

 Γύρω στις 01:00, (τοπική ώρα) στις 10 Σεπτεμβρίου (23:00, 9 Σεπτεμβρίου UTC) Spice Islander I βυθίστηκε ανάμεσα στη Ζανζιβάρη και Πέμπα.

Αυτό λοιπόν είναι το τραγικό τέλος του «Απόστολου» που στάθηκε ακόμα πιό τραγικό για τα θύματά του.

Πηγη

eNautilia

koutipandoras

The post Οι δύο άγνωστες ναυτικές τραγωδίες με πρώην ελληνικά πλοία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
πλοια, ελληνικα, πολεμικο ναυτικο, εν πλω, πλοια, σημαια, ταφος, βρισκεται, κυματα, παιδια, σαλαμινα, εποχη, γαλλια, χλμ, ελλαδα, μαΐου, ιουνίου, ναυτικο, ονομα, ρωσία, αθηνα, νησια, αυτοκινητα, μικρο, τανζανία, πλοιο, νερο, υπαρχει, φωτογραφια, utc, island, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γνωμικο, μνήμη, ρωσία, αδεια, αιγινα, αυτοκινητα, γωνια, νησια, πλαισιο, σαλαμινα, σημερινη, φωτογραφια, χουντα, ωρα, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, διδυμα, δυστυχως, διδυμοι, διοικηση, εγινε, εδαφος, ειπαν, ειπε, εν πλω, εποχη, ερευνες, ετος, ζωη, υπηρχαν, κυβερνηση, κυματα, ληξη, μαΐου, μηκος, μικρο, μοιρες, ναυτικο, νερο, νυχτα, νορμανδια, παντα, ολγα, ονομα, οχηματων, παιδια, πενθος, πλοιο, πολεμικο ναυτικο, σκαφη, τανζανία, ταξιδια, ταφος, τιμη, τρια, τριημερο, χαθηκε, χλμ, δημητρης, island, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, πωληση, ρωσοι, σημαια, ταξιδι, thomson, ξεκινησε, ψυχες
Τυχαία Θέματα