Οι Financial Times μας «βγάζουν στη σέντρα» για το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco

Οι Financial Times  δημοσιεύουν εκτενέστατο ρεπορτάζ για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε η κυβέρνηση:

« Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2016, η Cosco επρόκειτο να λάβει τα επιπλέον μετοχές με την προϋπόθεση να  λοκληρώσει 11 επενδυτικά σχέδια αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2021. Ο κατάλογος περιελάμβανε την επέκταση

της ικανότητας του λιμένα να εξυπηρετεί περισσότερα κρουαζιερόπλοια και τη βελτίωση της ναυπηγικής υποδομής. Τα περισσότερα παραμένουν ημιτελή”, γράφουν οι Financial Times.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνονται οι «ευρωπαϊκές ανησυχίες» για τον έλεγχο του λιμένα του Πειραιά από τους Κινέζους.

«Οι αναλυτές λένε ότι η συμφωνία του Πειραιά αναφέρεται συχνά από αξιωματούχους ως προειδοποιητικό καμπανάκι για τις πιέσεις που ασκούνται στα κράτη να ιδιωτικοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία. «Αυτή η συμφωνία με την Cosco είναι ανησυχητική. Όχι μόνο έχουμε τώρα μια πολύ πιο σαφή εικόνα των κινδύνων που ενέχουν οι κινεζικές επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές για την ΕΕ, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η Cosco δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις », δήλωσε ο Raphaël Glucksmann, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος  προεδρεύει μιας επιτροπής για την αξιολόγηση ξένων παρεμβάσεων στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ. Πέρυσι οι Βρυξέλλες ενίσχυσαν τις διαδικασίες για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων από ξένες επιδοτούμενες εταιρείες που πραγματοποιούν εξαγορές ή υποβάλλουν προσφορές για δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ».

Το ρεπορτάζ συνεχίζει:

«Κοιτάζοντας πίσω, θα ήταν καλύτερα να μην πωλούνταν το λιμάνι του Πειραιά», δήλωσε ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Ιούνιο. Για την Κίνα, το λιμάνι είναι σημαντικό για την πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει υποδομές που θα συνδέουν την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Πάνω από δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εγγραφεί στο BRI, με την Κίνα να ποντάρει να γίνει ο Πειραιάς περιφερειακό κέντρο διανομής. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του τον Νοέμβριο του 2019, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε: «Είδα σήμερα στο λιμάνι ότι το [BRI] δεν είναι σύνθημα ή παραμύθι, αλλά μια επιτυχημένη πρακτική και λαμπρή πραγματικότητα». Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχουν ψυχρανθεί, με τη συντηρητική ελληνική κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία πριν από δύο χρόνια να καθοδηγεί μια στενή πορεία μεταξύ δυτικών συμμάχων και Κινέζων επενδυτών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις. Δεν έχει καμία επιρροή στη συμφωνία του Πειραιά, αλλά έχει εργαστεί για να εξασφαλίσει ότι σημαντικές επενδύσεις, όπως λιμάνια στη βόρεια Ελλάδα και έργα 5G, παραμένουν στα χέρια των δυτικών συμμάχων. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ελλάδα απέσυρε τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις από δημόσιους διαγωνισμούς και αρνήθηκε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής το 2022 για τον όμιλο «17+1» της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα προσχώρησε στους εταίρους της ΕΕ τον Μάρτιο καταδικάζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας κατά της μειονότητας των Ουιγούρων και υποστήριξε τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου”.

Στους Financial Times μίλησε και ο δικηγόρος Δημοσθένης Μπακόπουλος:

«Πώς μπορεί ένας γίγαντας όπως η Cosco να μην μπορεί να κάνει ούτε μία επένδυση στο λιμάνι για πέντε χρόνια;» δήλωσε ο Δήμος Μπακόπουλος, πρώην επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Λιμένων. «Το μόνο που άλλαξε με αυτή τη νέα συμφωνία είναι μόνο τα χρονοδιαγράμματα και όχι τα εμπόδια που δημιούργησαν τις καθυστερήσεις». 

Η Αθήνα υπερασπίστηκε τη ρύθμιση, λέγοντας ότι προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα ενώ δείχνει ότι η χώρα καλωσορίζει ξένους επενδυτές. «Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος επενδυτικός εταίρος και κάνει ό, τι πρέπει να γίνει…προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο. Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης την ώθηση της τοπικής οικονομίας από τότε που η Cosco πήρε μερίδιο στο λιμάνι. Από το 2008, η εταιρεία έχει επενδύσει 1,2 δισ. Ευρώ και αύξησε την χωρητικότητα των εμπορευματοκιβωτίων της εγκατάστασης πέντε φορές, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Η Cosco αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Γιάννης Μόραλης, δήμαρχος Πειραιά, δήλωσε ότι η Cosco κατέβαλε το 3,5 % του κύκλου εργασιών της στους τέσσερις διαφορετικούς δήμους όπου λειτουργεί: «Ο Πειραιάς λαμβάνει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Όσο περισσότερο αυξάνεται ο τζίρος του λιμανιού, τόσο περισσότερα θα λαμβάνουν οι δήμοι ». Αλλά, προειδοποίησε, τα χρήματα δεν ήταν το μόνο ζήτημα για τους ντόπιους. «Αυτό πρέπει να έχουν κατά νου οι Κινέζοι: το λιμάνι δεν μπορεί να αναπτυχθεί ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών, διαφορετικά η επένδυση δεν έχει νόημα».

Όλες οι ειδήσεις

«Οι συμφωνίες με ΗΠΑ-Γαλλία θα ΄ναι τρύπα στο νερό αν η Ελλάδα δεν κινηθεί»! Ο Ι.Βαληνάκης αναλύει

Eλληνοαμερικανική Συμφωνία (MDCA): Kατώτερη των προσδοκιών και η ελληνική διπλωματική ομηρία

Ελληνοαμερικανική συμφωνία: «Ας διαβάσουμε την ιστορία μας και τη δήλωση Κίσινγκερ»

«Θεμελιώδες εθνικό πρόβλημα η ικανότητα προάσπισης των ιστορικών μας δικαίων»

Εξοπλισμοί: «Νέα κόλπα γνωστών ταχυδακτυλουργών»-Διαξιφισμοί με τον Κ.Φράγκο

Αθήνα-Στοκχόλμη, 12 Οκτωβρίου 1944. Μια ματιά πίσω στο χρόνο

The post Οι Financial Times μας «βγάζουν στη σέντρα» για το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα