Όχι του ΥΕΘΑ στην αποκατάσταση ιεραρχικής εξέλιξης μονιμοποιηθέντων εθελοντών

«Δεν κρίνεται σκόπιμη η εκ νέου τροποποίηση των διατάξεων που καθορίζουν την ιεραρχική εξέλιξη των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του ν.δ. 445/1974 καθώς και των Εθελοντριών του ν.705/1977 και τη βαθμολογική τους εξέλιξη μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχους».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Αποκατάσταση ιεραρχικής εξέλιξης μονιμοποιηθέντων εθελοντών ν.δ. 445/1974

και ν.705/1977».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι για τη συγκεκριμένη κατηγόρια των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), δηλαδή τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές, δεν υφίσταται καμία ανισότητα, σε σχέση με τους αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ, καθώς τελούν υπό διαφορετικές μεταξύ τους συνθήκες ως προς αντικειμενικά καθορισμένα κριτήρια, όπως είναι η προέλευση, η αρχαιότητα, το νομοθετικό πλαίσιο πρόσληψης, τα καθήκοντα, η φοίτηση και η εκπαίδευση σε Σχολές.

Αντιθέτως, υπενθύμισε, μέχρι σήμερα έχουν ψηφισθεί και ισχύουν ευεργετικές διατάξεις για τις εν λόγω κατηγορίες αξιωματικών, οι οποίες αφορούν:

– στον καταληκτικό τους βαθμό, αφού η αρχική νομοθεσία εισαγωγής τους προέβλεπε εξέλιξη μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή, και όχι ταγματάρχη και αντιστοίχους,

– στην εξαίρεσή τους από την υποχρέωση συμπλήρωσης του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης για προαγωγή, σε σύγκριση με τους αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ,

– στη βαθμολογική τους εξέλιξη μέχρι τον καταληκτικό τους βαθμό στην ενέργεια, αυτόν του ταγματάρχη και αντιστοίχους, ανεξαρτήτως εάν μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις της Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Γραφείου (ΕΥ-ΥΓΡ), σε αντίθεση με τους αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ, για τους οποίους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται ως καταληκτικός βαθμός αυτός του λοχαγού και αντιστοίχους για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου (ΥΓΡ) και του υπολοχαγού και αντιστοίχους για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας (ΕΥ), και

– στην κατάργηση των ορίων ηλικίας στο βαθμό τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει 35ετία, σύμφωνα με την παρ. 8Α του άρθρου 21 του ν.2439/1996 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 66 του ν.4915/2022.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι ως προς τον θεσμό των Εθελοντριών του ν.705/1977, αυτός τείνει στην κατάργηση του, καθώς το σύνολο των αξιωματικών του θεσμού έχουν προαχθεί στον βαθμό του ταγματάρχη και αντιστοίχους, ο οποίος είναι ο καταληκτικός και μέχρι το 2024 θα έχουν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και θα τεθούν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

Τέλος, επανέλαβε ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υπηρεσιακή εξέλιξη, στην ιεραρχία και στις προαγωγές των στελεχών των ΕΔ εξετάζονται διεξοδικά και σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, ενώ τυχόν αλλαγές ή βελτιώσεις επί του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υλοποιούνται μόνο κατόπιν στοιχειοθετημένης υποβολής σχετικών προτάσεων εκ μέρους τους. 

The post Όχι του ΥΕΘΑ στην αποκατάσταση ιεραρχικής εξέλιξης μονιμοποιηθέντων εθελοντών appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΕΘΑ,yetha