«Ο βλαξ είναι και παραμένει ανίκητος»! Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης γράφει με αφορμή «επαναλαμβανόμενες συμτώσεις»

Οι πολλές συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις

Ή λέγε τι σιγής κρείττον, η σιγήν έχε

Ευριπίδης

Γράφει ο

ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Αυτή την εβδομάδα διεξήχθη με επιτυχία στην Αθήνα, για πρώτη φορά και μετά από δύσκολο πολύμηνο αγώνα, ένα εξαιρετικά σημαντικό διεθνές επιστημονικό Αερο-Ναυτικό συνέδριο το MASTMed 2022 (μεταξύ κορυφαίων, παγκοσμίως, εκδηλώσεων αμυντικής τεχνολογίας). Συνδυάζει το τριγωνικό δίκτυο  Άμυνα/ασφάλεια-Επιστήμη/καινοτόμα τεχνολογία-Αμυντική βιομηχανία.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η πολύ μεγάλη δικτυακή συμμετοχή (webinar) που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των Φ/Γ τ. ΜΕΚΟ. Η αναγκαιότητα εν λόγω εκσυγχρονισμού αναπτύχθηκε από έμπειρους αποστράτους, πασίγνωστης επαγγελματικής αξίας, Αξιωματικούς του Ναυτικού που έχουν υπηρετήσει σ’ αυτά τα Πλοία (κ.κ. Κονιδάρης, Χριστόπουλος, Καβουλάκος, Μπάνος και Ναούμ). Το συνέδριο έλαμψε από την λαμπρή απουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αν και ήταν υπό την αιγίδα του, καθώς και από την απουσία των ναυτικών (αν και έχει να κάνει, πρωτίστως, με την θάλασσα). Το συνέδριο ετίμησαν με τη παρουσία τους ο δήμαρχος Αθηναίων κος Μπακογιάνης, ο 4ος Αντιπρόεδρος της βουλής κος Βίτσας και ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου κος Μηταράκης, οι οποίοι κέρδισαν και τις διεθνείς εντυπώσεις (ιδιαίτερα ο τελευταίος). Καλόν είναι, ίσως, την επόμενη φορά οι διοργανωτές να ζητήσουν την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν γεωπολιτικά θέματα Ανατολικής Μεσογείου, μέρος αμυντικής καινοτόμας τεχνολογίας (μελλοντικές τάσεις τεχνολογίας-4η βιομηχανική επανάσταση), επιχειρησιακές και κατασκευαστικές απαιτήσεις για το Νατοϊκό Πλοίο των επομένων δεκαετιών,  καθώς και καινοτόμες ιδέες-τεχνολογίες πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων. Από ελληνικής πλευράς, εξαιρετικά σχόλια απέσπασαν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η συνεργασία της με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων), πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώ εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους οίκους και για το Ελληνικό όπλο Laser. Η διοργάνωση συνδυάστηκε με την ετήσια σύσκεψη των Διευθυντών Ναυτικών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Naval Armaments Group / NNAG),  παρόν ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού οργανισμού OCCAR  (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement / Organisation for Joint Armament Co-operation), ενώ τελευταία στιγμή ακυρώθηκε, πλην άλλων, η συμμετοχή του επικεφαλής της Conference of National Armaments Directors (CNAD), λόγω απουσίας της ΓΔΑΕ.

Μια σειρά διακεκριμένων φορέων όπως το Αυστραλιανό Υπουργείο Αμύνης, η DGA Γαλλίας, η DSO Σιγκαπούρης, το Institution of Engineering and Technology Ηνωμένου Βασιλείου, και  ΙΕΕΕ και η IEEE Oceanic Engineering Society των ΗΠΑ, είχαν αναλάβει τεχνικοί χορηγοί με σκοπό την εξασφάλιση της ποιότητας του συνεδρίου και συνεισφορά τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη, όμως, εντύπωση προκάλεσε και η απουσία των θεσμικών οργάνων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, την οποία θέλουμε επιβιώσει-αν όχι να ανθήσει.

Στο Ναυτικό χρησιμοποιούμε τη ρήση «Ο βλ@ξ είναι – και παραμένει- ανίκητος» για συγκεκριμένες καταστάσεις ή/και αποφάσεις. Επειδή, λοιπόν, οι πολλές συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις, και επειδή το οφείλουμε ως παρακαταθήκη (…σιγής κρείττον) στην νέα γενεά -που προσπαθούμε να την κάνουμε ὄντως αρίστη και ελεύθερη-, ο ιθύνων νους (των συμπτώσεων) δεν θα πρέπει να αισθάνεται και ιδιαίτερα περήφανος, εάν κατάλαβε την πασίγνωστη αξία αυτού του συνεδρίου. Άλλως… θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί, αν δεν  είναι, …Ανίκητος. Το συνέδριο διοργανώθηκε, στην ουσία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα νέα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να το παρακολουθήσουν, ώστε να αποκτήσουν μία ευρύτερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση για το πως θα αντιμετωπίζονται οι μελλοντικές αεροναυτικές (και όχι μόνο) απειλές, από τις σύμμαχες χώρες τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτή η γνώση καθιστά τα στελέχη μας ικανά να μη παγιδεύονται και να αντιμετωπίζουν ευκολότατα, τυχόν ψευτοδιλήμματα, για τυχόν μελλοντικές προτεινόμενες «αλουμινότρατες».  Γι’ αυτό, θα καταβληθεί προσπάθεια, στα στελέχη που ενδιαφέρονται, να έχουν δωρεά ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβαση στην καινοτόμα τεχνολογία που παρουσιάστηκε στο εν λόγω συμπόσιο.

Δύο από τα βασικότερα, ιδιαίτερα επίκαιρα, συμπεράσματα του συμποσίου ήταν:

α. το κατάλληλο μοντέλο ναυτικής «πλατφόρμας» (Πλοίο)  του μέλλοντος και η διαλειτουργικότητά του, κατά συντριπτική -αν όχι απόλυτη- πλειοψηφία, με τα μη επανδρωμένα συνεργαζόμενα μέσα (αέρα, θάλασσα, υποβρύχια, ξηράς)-plug and play no plug and pray καθώς και

β. το κατάλληλο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Κρατών (όλοι ευχαριστημένοι), ούτως ώστε να επιστρέφεται στις αμυντικές βιομηχανίες κάθε χώρας το βέλτιστο ποσό χρημάτων που ξοδεύει-κάθε χώρα-στο πρόγραμμα, δηλαδή, money out money in, το οποίο είναι κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα ESSM (άγνωστα και αδιάφορο για τις πολιτικές ηγεσίες, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει).

Ηδονήν ου πάσαν, αλλά την επί τω καλώ αιρείσθαι χρεών

(Όχι οποιαδήποτε ηδονή, αλλά πρέπει να διαλέγεις αυτήν που είναι για καλό)

Δημόκριτος, 470-370 π.Χ.

The post «Ο βλαξ είναι και παραμένει ανίκητος»! Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης γράφει με αφορμή «επαναλαμβανόμενες συμτώσεις» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα