Ο θανατηφόρος συνδυασμός μνημονίων και κέρδους και η τραγωδία στα Τέμπη

Η Ελληνική κοινωνία συγκλονισμένη παρακολουθεί μια ακόμη τραγωδία να ξετυλίγεται μπρος στα μάτια της. Δεκάδες άνθρωποι, επί το πλείστων νέοι βρήκαν  τραγικό θάνατο στη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη την περασμένη Τρίτη.

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

Διδάσκων Τ.Ο.Ε ΕΚΠΑ

Κείμενο από το academia.edu

Από την πρώτη στιγμή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επιδοθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση του γεγονότος προσπαθώντας να αποδώσουν την ευθύνη στο σταθμάρχη της Λάρισας  και τις «διαχρονικές αδυναμίες του ελληνικού κράτους», όπως είπε και

ο παραιτηθείς υπουργός μεταφορών κ. Καραμανλής. Όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν το κόσμο ακόμη περισσότερο.

Ο λόγος είναι ότι ο ΟΣΕ είναι η επιτομή της μνημονιακής πολιτικής τόσο στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων όσο και στον τομέα της «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού». Όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις του κ. Μάνου και άλλων φιλελευθέρων και νεοφιλελευθέρων πολιτικών και οικονομολόγων στις μέρες του 1ου μνημονίου να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την δύσμοιρη Ελλάδα που έπεσε θύμα των συντεχνιών φέρνοντας σαν παράδειγμα τους εργαζόμενους του ΟΣΕ. Ο λόγος ήταν ότι η μισθοδοσία του οργανισμού ήταν μεγαλύτερη από τον κύκλο εργασιών του και ως εκ τούτου επιδοτείτο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βέβαια ξεχνούσαν να μας πουν ότι αυτό συνέβαινε διότι η μια εκ των δύο όλων κι όλων γραμμών, εκείνη της Πελοποννήσου βρισκόταν εκτός λειτουργίας και ο οργανισμός συνολικά υπολειτουργούσε. Αυτός ήταν ο λόγος των περιορισμένων εσόδων (και όχι των υπερβολικών εξόδων) του οργανισμού.

Αντίστοιχα, λίγο καιρό αργότερο στις αλήστου μνήμης μέρες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και του 2ου μνημονίου ο τότε υπουργός δημόσιας διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε και νομοθέτησε την «κινητικότητα στο δημόσιο». Δηλαδή, την τοποθέτηση δημοσίων υπαλλήλων που «πλεονάζουν» στις κενές θέσεις ώστε να μη γίνονται προσλήψεις. Με βάση το νόμο Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στους δημόσιους οργανισμούς μπορούν να κάνουν αιτήσεις αλλαγής θέσης και ειδικότητας. Αξιοποιώντας τις διατάξεις του νόμου ένας 59 χρονος υπάλληλος αποσκευών προ δεκαετίας στον ΟΣΕ, αφού πήγε για κάποια χρόνια στην υπηρεσία  διανομής σχολικών βιβλίων του υπουργείου παιδείας, επανήλθε στον ΟΣΕ και έγινε σταθμάρχης. Μάλιστα δεν είχε στη διάθεσή του κανένα ηλεκτρονικό μέσο ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών πάνω στις οποίες τροχιοδρομούν τα τρένα, μόνο χειροκίνητα «κλειδιά». Το ίδιο ίσχυε και για τους μηχανοδηγούς των δύο συρμών που δεν είχαν κανένα ηλεκτρονικό μέσο ειδοποίησης ή σηματοδότησης ότι κινείται τρένο στην ίσια σιδηροδρομική γραμμή, όπως καταγγέλλει το σωματείο των μηχανοδηγών αλλά και ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ (της θυγατρικής του ΟΣΕ που έχει την ευθύνη της σηματοδότησης) από τον Απρίλιο του 2022.

Το συμπέρασμα είναι ότι η λογική των μνημονίων και του κέρδους αποτέλεσε το θανατηφόρο συνδυασμό για τους επιβάτες των δύο συρμών. Το σχήμα είναι απλό, ελαχιστοποίηση των επενδύσεων και των εργαζόμενων  ώστε να καταστεί ο ΟΣΕ κερδοφόρος. Βέβαια αυτό αντιφάσκει με τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (συρμοί,  δρομολόγια, εισιτήρια και λοιπά έσοδα) στην Ιταλική εταιρεία FSI (το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ) έναντι μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια ώρα που η ετήσια αποζημίωση της FSI από το κράτος για «άγονες γραμμές» φτάνει τα 49 εκατομμύρια ευρώ. Οι Ιταλοί είχαν δεσμευτεί βέβαια για επενδύσεις 500 εκ ευρώ ώστε το τρένο να καταστεί γρήγορο, φιλικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς. Επενδύσεις που προφανώς δεν έγιναν και όποιες έγιναν είχαν εντελώς λανθασμένη στόχευση.

Έτσι φτάσαμε στο τραγικό βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη. Το τραγικότερο είναι  ότι αυτή είναι η κατάσταση των κρατικών υποδομών σε μια σειρά από τομείς κλειδιά για την ασφάλεια του πολίτη όπως η πυροσβεστική, οι υποδομές στο χώρο της παιδείας και της υγείας, κάποιες ακτοπλοϊκές γραμμές, ο προαστιακός και πάει λέγοντας.  Όλα  αυτά συμβαίνουν μάλιστα μετά από μια κυβερνητική τετραετία όπου το κράτος δανείσθηκε επιπλέον 65 δις ευρώ που κατασπαταλήθηκαν σε επιδόματα προς ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες αντί να ενισχύσουν νευραλγικές υποδομές. Το εξοργιστικό είναι ότι μετά από αυτά ο κ. Μητσοτάκης έχει το θράσος να μας λέει ότι είναι αναντικατάστατος.              

The post Ο θανατηφόρος συνδυασμός μνημονίων και κέρδους και η τραγωδία στα Τέμπη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα