Ο στρατηγός που αρνήθηκε την προαγωγή, καταγγέλοντας το σύστημα! Δημ. Σταυρόπουλος

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Γεννήθηκε στρατιώτης, πολέμησε για τα ιδανικά του, έμεινε μακριά από τα «παραμάγαζα» της πολιτικής, έφτασε στα ανώτατα αξιώματα και όταν προήχθη σε Στρατηγό, υπέβαλε παραίτηση  δηλώνοντας:

«Δεν θα συμβιβάσω τις αρχές μου και δεν θα συμβαδίσω με το σύστημα του Πενταγώνου»!

Ενώ ήταν άνετα στο πεδίο της μάχης, αντιπαθούσε την πολιτική της Ουάσιγκτον και ήταν επικριτικός με τον πρώην διοικητή του —εκείνη την εποχή Πρόεδρο— Ντουάιτ Αϊζενχάουερ , ο οποίος ήθελε να περιορίσει τις συμβατικές δυνάμεις υπέρ των πυρηνικών όπλων.

Υπόδειγμα ηγέτη

και μαχητή, αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο στρατιωτικού που στις μέρες μας σπανίζει…

Ο James Maurice Gavin γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1907 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ως James Nally Ryan.

Γιος της Κάθριν και του Τόμας Ράιαν, τοποθετήθηκε στο ορφανοτροφείο Convent of Mercy σε ηλικία δύο ετών.

Μετά από μια σύντομη παραμονή, υιοθετήθηκε από τον Martin και τη Mary Gavin από το Mount Carmel, PA.

Ένας ανθρακωρύχος, ο Μάρτιν μόλις και μετά βίας κέρδιζε αρκετά για να τα βγάλει πέρα ​​και ο Τζέιμς πήγε στη δουλειά σε ηλικία δώδεκα ετών για να βοηθήσει την οικογένεια. Θέλοντας να αποφύγει τη ζωή του ως ανθρακωρύχος, ο Γκάβιν έφυγε στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 1924.

Επικοινωνώντας με τους Γκάβιν για να τους ενημερώσει ότι ήταν ασφαλής, άρχισε να ψάχνει για δουλειά στην πόλη.

Ήθελε να καταταγεί αλλά γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα γινόταν, είπε στον υπεύθυνο στρατολόγησης ότι ήταν ορφανός.

Μπαίνοντας στο West Point το φθινόπωρο του 1925, ο Gavin διαπίστωσε ότι δεν είχε τη βασική εκπαίδευση των περισσότερων από τους συνομηλίκους του.

Για να το αντισταθμίσει, σηκωνόταν νωρίς κάθε πρωί και μελετούσε για να καλύψει την έλλειψη.

Αποφοίτησε το 1929, διορίστηκε ως ανθυπολοχαγός και τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο Harry J. Jones στην Αριζόνα. Αποδεικνύοντας ότι είναι προικισμένος αξιωματικός, ο Gavin επιλέχθηκε για να παρακολουθήσει τη Σχολή Πεζικού στο Fort Benning, GA.

ΜΑΧΗΤΗΣ ΣΕ ΣΙΚΕΛΙΑ, ΑΦΡΙΚΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τον Αύγουστο του 1942, του δόθηκε η διοίκηση του 505ου Συντάγματος Πεζικού Αλεξιπτωτιστών και προήχθη σε συνταγματάρχη.

Ένας «πρακτικός» αξιωματικός, ο Γκάβιν επέβλεπε προσωπικά την εκπαίδευση των ανδρών του και υπέμεινε τις ίδιες δυσκολίες.

Επιλέχθηκε για να λάβει μέρος στην εισβολή στη Σικελία , το 82ο απεστάλη για τη Βόρεια Αφρική τον Απρίλιο του 1943.

Πέφτοντας με τους άντρες του τη νύχτα της 9/10 Ιουλίου, ο Gavin βρέθηκε 30 μίλια από τη ζώνη πτώσης του λόγω ισχυρών ανέμων και λάθους πιλότου.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία της διοίκησης του, έμεινε χωρίς ύπνο για 60 ώρες και έκανε μια επιτυχημένη στάση στην κορυφογραμμή Biazza κατά των γερμανικών δυνάμεων.

Για τη δράση του, ο διοικητής του 82ου, υποστράτηγος Μάθιου Ρίτζγουεϊ , τον συνέστησε για τον Σταυρό Διακεκριμένων Υπηρεσιών.

Με το νησί ασφαλισμένο, το σύνταγμα του Γκάβιν βοήθησε στη συγκράτηση της περιμέτρου των Συμμάχων στο Σαλέρνο τον Σεπτέμβριο εκείνο.

Πάντα πρόθυμος να πολεμήσει δίπλα στους άντρες του, ο Γκάβιν έγινε γνωστός ως "Στρατηγός άλματος" και για το σήμα κατατεθέν του M1 Garand.

Τον επόμενο μήνα, ο Γκάβιν προήχθη σε ταξίαρχο και έγινε βοηθός διοικητής τμήματος.

Σε αυτόν τον ρόλο, βοήθησε στον σχεδιασμό του αερομεταφερόμενου στοιχείου της Επιχείρησης Overlord .

Πηδώντας πάλι με τους άνδρες του, προσγειώθηκε στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου 1944, κοντά στο St. Mére Église.

Τις επόμενες 33 ημέρες, είδε δράση καθώς η μεραρχία πολεμούσε για τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Merderet.

Στον απόηχο των επιχειρήσεων της D-Day, οι συμμαχικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες αναδιοργανώθηκαν στην Πρώτη Συμμαχική Αερομεταφερόμενη Στρατιά.

Σε αυτή τη νέα οργάνωση, ο Ρίτζγουεϊ έλαβε τη διοίκηση του XVIII Αερομεταφερόμενου Σώματος, ενώ ο Γκάβιν προήχθη στο διοικητή του 82ου.

Εκείνο τον Σεπτέμβριο, το τμήμα του Gavin έλαβε μέρος στην Operation Market-Garden . Προσγειώνοντας κοντά στο Nijmegen της Ολλανδίας, κατέλαβαν γέφυρες σε εκείνη την πόλη και το Grave.

Κατά τη διάρκεια των μαχών, επέβλεψε μια αμφίβια επίθεση για να ασφαλίσει τη γέφυρα Nijmegen.

Με προαγωγή σε υποστράτηγο, ο Γκάβιν έγινε ο νεότερος άνδρας που κατείχε αυτόν τον βαθμό και διοικούσε μια μεραρχία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εκείνο τον Δεκέμβριο, ο Γκάβιν είχε προσωρινή διοίκηση του XVIII Αερομεταφερόμενου Σώματος κατά τις πρώτες ημέρες της Μάχης του Μπουλτζ . Σπεύδοντας την 82η και την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο μέτωπο, ανέπτυξε την πρώτη στο Staveloet-St. Vith salient και ο τελευταίος στο Bastogne.

Μετά την επιστροφή του Ridgway από την Αγγλία, ο Gavin επέστρεψε στο 82ο και οδήγησε τη μεραρχία στους τελευταίους μήνες του πολέμου.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Παρέμεινε στη μεραρχία μέχρι τον Μάρτιο του 1948.

Προχωρώντας σε πολλές θέσεις υψηλού επιπέδου, υπηρέτησε ως βοηθός επιτελάρχης για επιχειρήσεις και Αρχηγός Έρευνας και Ανάπτυξης με τον βαθμό του αντιστράτηγου.

Σε αυτές τις θέσεις, συνέβαλε στις συζητήσεις που οδήγησαν στο Pentomic Division καθώς και υποστήριξε για μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη προσαρμοσμένη στον κινητό πόλεμο.

Αυτή η ιδέα του «ιππικού» οδήγησε τελικά στο Howze Board και επηρέασε την ανάπτυξη των δυνάμεων που μεταφέρονται με ελικόπτερα από τον αμερικανικό στρατό.

Ο Γκάβιν αποσύρθηκε το 1958 δηλώνοντας: «Δεν θα συμβιβάσω τις αρχές μου και δεν θα συμβαδίσω με το σύστημα του Πενταγώνου». Λαμβάνοντας θέση στην εταιρεία συμβούλων Arthur D. Little, Inc., ο Gavin παρέμεινε στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να υπηρετήσει ως πρεσβευτής του προέδρου John F. Kennedy στη Γαλλία από το 1961-1962.

Στάλθηκε στο Βιετνάμ το 1967, και επέστρεψε πιστεύοντας ότι ο πόλεμος ήταν ένα λάθος που απέσπασε την προσοχή των ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.

Ο  Gavin πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1990 και κηδεύτηκε στο West Point.

Πληροφορίες

thoughtco.com

The post Ο στρατηγός που αρνήθηκε την προαγωγή, καταγγέλοντας το σύστημα! Δημ. Σταυρόπουλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημ, Σταυρόπουλος,dim, stavropoulos