«Ο πατήρ σατανάς»! Ο μοναχός δήμιος που εκτέλεσε 30.000 αιχμαλώτους

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν την φρίκη που προκάλεσε με τις πράξεις του ένας διεστραμμένος μονάχος, ο οποίος έσπειρε τον θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σκοτώνοντας… 30.000 αιχμάλωτους!

Ο Μίροσλαβ Φιλίποβιτς (5 Ιουνίου 1915 – 29 Ιουνίου 1946), γνωστός και ως Τόμισλαβ Φιλίποβιτς και Τόμισλαβ Φιλίποβιτς-Μαϊστόροβιτς , ήταν Κροάτης Βόσνιος Φραγκισκανός μοναχός και στρατιωτικός ιερέας

των Ουστάσε που συμμετείχε σε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία . Καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου σε Γιουγκοσλαβικό πολιτικό δικαστήριο, εκτελέστηκε με απαγχονισμό το 1946.

Από τον Απρίλιο του 1941 είχε δημιουργηθεί ένα κροατικό κράτος, υπό τον Πάβελιτς, ξεκινώντας άγριες σφαγές Σέρβων, Εβραίων και Τσιγγάνων, αλλά όχι μουσουλμάνων.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1942 ο Φιλίποβιτς ήταν μαζί με ένα τάγμα ούστασι στις επιδρομές τους σε σερβικά χωριά στην περιοχή της Μπάνια Λούκα.

Περισσότεροι από 2.300 Σέρβοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν, οι περισσότεροι με τσεκούρια.

Ο μοναχός, ακόμα, Φιλίποβιτς έσφαξε με τα ίδια του τα χέρια ένα παιδί φωνάζοντας στους άνδρες του:

«Προσηλυτίζω στο όνομα του Θεού τον διάβολο, κάνετε το ίδιο».

Σε άλλη περίπτωση, στην Κρίβαγια φέρεται να έσφαξε μόνος του όλους τους Σέρβους μαθητές του εκεί σχολείου.

Οι εν λόγω σφαγές προκάλεσε απέχθεια ακόμα και σε Γερμανούς και Ιταλούς.

Έτσι ο Φιλίποβιτς που συμμετείχε ενεργά στις σφαγές καθαιρέθηκε από ιερομόναχος και αποβλήθηκε από το τάγμα των Φραγκισκανών.

Ωστόσο δεν αφορίστηκε, όπως, βάσει των κανόνων, όπως θα έπρεπε.

Ο Φιλίποβιτς κρατήθηκε για λίγο αλλά απελευθερώθηκε και χωρίς ράσα πια, τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο θανάτου του Γιασένοβατς.

ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Εκεί ανέλαβε καθήκοντα αρχιφύλακα και αργότερα έγινε διοικητής για ένα διάστημα. Σύμφωνα με Εβραίου κρατούμενο του στρατοπέδου ο Φιλίποβιτς «ντυμένος με ένα κομψό κοστούμι και φορώντας καπέλο κυνηγού, παρακολουθούσε με ευχαρίστηση τα θύματα…

Πήρε τα παιδιά από τις μητέρες δήθεν για να τα βαπτίσει…

Οι μητέρες εκλιπαρούσαν αλλά ο Φιλίποβιτς πέταγε τα παιδιά ψηλά και τα κάρφωνε με το μαχαίρι του».

Μαζί με άλλους αξιωματικούς διοργάνωναν διαγωνισμό ποιος θα σκοτώσει περισσότερους κρατούμενους σε δεδομένη ώρα.

Μετά τον πόλεμο ο ίδιος παραδέχτηκε τη δολοφονία, 100 κρατουμένων, με τα χέρια του και χιλιάδες άλλες στις οποίες ήταν παρών.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησής του τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν αγρίως – άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στις 30.000.

Όχι άδικα του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Πατήρ Σατανάς».

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως υποχρέωνε τους κρατουμένους να σκάβουν τάφους και να κάθονται στην άκρη.

Εκεί τους σκότωναν με μεγάλα σφυριά.

«Ήμουν στο στρατόπεδο της Στάρα Γκράντισκα από τα τέλη Οκτωβρίου 1942 μέχρι τις 27 Μαρτίου 1943.

Εκείνη την περίοδο έλαβε χώρα μαζική εξόντωση συνήθως εκτός στρατοπέδου», είχε πει ο ίδιος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Φιλίποβιτς μερικές φορές υποχρέωνε κρατούμενους να σκοτώσουν άλλους κρατούμενους με βαριά. Σκότωνε με ευχαρίστηση τα παιδιά.

Τα Χριστούγεννα του 1942, μετά τη λειτουργία έσφαξε τέσσερις κρατούμενους με το μαχαίρι.

Το ίδιο έκανε με έναν Εβραίο κρατούμενο τον οποίο υποχρέωσε να του τραγουδά.

Μόλις τελείωσε το τραγούδι του έκοψε τον λαιμό.

Σε μια περίπτωση σκότωσε 56 Εβραίους με τσεκούρι και πέταξε τα πτώματα σε ένα πηγάδι και μια άλλη φορά πυροβόλησε 40 ανθρώπους.

Μάρτυρες κάνουν λόγο και για άλλες δολοφονίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τόσο ψυχρός που μια φορά του γευμάτιζε σηκώθηκε, σκότωσε έναν κρατούμενο και ατάραχος έκατσε και συνέχισε να τρώει.

Μετά τις δολοφονίες συνήθιζε να κάθεται στην πολυθρόνα του αναφωνώντας: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη».

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Ο Εβραίος κρατούμενος Έγκον Μπέργκερ στο βιβλίο του «44 μήνες στο Γιασένοβατς» καταγγελει.

«Οι μητέρες άρχισαν να ρίχνονται στο έδαφος, να τραβούν τα μαλλιά τους και άρχισαν να φωνάζουν τρομερά.

Οι φρουροί των Ουστάσι της 14ης Εταιρείας του Όσιγιεκ τους πήραν και τους σκότωσαν. Όταν και τα τρία παιδιά σκοτώθηκαν τόσο βάναυσα, αυτά τα τρία δίποδα θηρία αντάλλαξαν χρήματα, γιατί φαίνεται να έχουν στοίχημα ποιος θα κολλήσει πρώτος ένα στιλέτο σε ένα παιδί.

Τα θύματα έπρεπε να γονατίζουν μπροστά τους μέχρι να αγγίξουν τα μέτωπά τους στο έδαφος και οι δήμιοι πυροβολούσαν τα περίστροφά τους στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Αν ο θάνατος δεν ήταν στιγμιαίος, ένας από αυτούς θα άρπαζε ένα μαχαίρι και θα έκοβε το λαιμό του θύματος».

Οι αναφορές που στάλθηκαν στον Eugen Dido Kvaternik , επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, από το γραφείο του στη Μπάνια Λούκα και με ημερομηνία 9 και 11 Φεβρουαρίου 1942, σημείωσαν ότι τα θύματα στο Šargovac περιλάμβαναν 52 παιδιά που σκοτώθηκαν στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Η πρώτη από αυτές τις αναφορές δίνει απολογισμούς νεκρών στο ορυχείο, το σχολείο και τα τρία χωριά που συνολικά ανέρχονται σε 2.287.

Το δεύτερο αναθεωρεί τον αριθμό των νεκρών στο σχολείο από 37 σε 52, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 2.302, 13 λιγότερους από την αμέσως προηγούμενη εκτίμηση των 2.315.

Ένας άλλος Εβραίος επιζών του Γιασένοβατς,  περιέγραψε τη σαδιστική δολοφονία Σέρβων παιδιών από τον Φιλίποβιτς .

Ο Klaić θυμάται ότι τα Χριστούγεννα του 1942, ο Miroslav Filipović-Majstorović διέταξε συγκέντρωση, όπου σκότωσε τέσσερις κρατούμενους με ένα μαχαίρι

Ένας άλλος  Εβραίος του Σεράγεβο, ο Αλκαλάι, αναγκάστηκε να τραγουδήσει, μετά διέταξε τον Αλκαλάι να τον πλησιάσει, μαχαιρώνοντάς τον στο στήθος και κόβοντάς του το λαιμό.

Στη συνέχεια σκότωσε 56 Βόσνιους Εβραίους δένοντάς τους με σύρμα, χτυπώντας τους με τσεκούρι και έπεσαν όλοι σε ένα πηγάδι.

Στη συνέχεια πυροβόλησε στο κεφάλι περίπου 40 Βόσνιους χωρικούς.

Ο Σκργάτιτς επιβεβαίωσε ότι ο Φιλίποβιτς πυροβόλησε τους χωρικούς στο κεφάλι μετά τη λειτουργία.

Ο Ivan Placec, ένας μάρτυρας, πρόσθεσε ότι ο Filipović πυροβόλησε εννέα κρατούμενους εκείνη την ημέρα για απόπειρα απόδρασης.  Ο Josip Erlih είδε επίσης μια παρόμοια περίσταση, όταν, όπως ισχυρίστηκε, οκτώ κρατούμενοι πυροβολήθηκαν από τον Filipović.

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ

Ενας Κροάτης γιατρός και ακαδημαϊκός, ο Δρ Nikola Nikolić, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο Camp III, περιέγραψε την πρώτη του συνάντηση με τον Filipović:

«Η φωνή του είχε μια σχεδόν γυναικεία ποιότητα που ήταν σε αντίθεση με το φυσικό του ανάστημα και το χοντροκομμένο πρόσωπό του».

Ο Νίκολιτς θυμήθηκε ότι στεκόταν στη δεύτερη σειρά μιας ομάδας κρατουμένων που είχαν παραταχθεί για να παρακολουθήσουν καθώς μια άλλη ομάδα κρατουμένων στριμώχνονταν μπροστά από τον Φιλίποβιτς, ο οποίος κάλεσε τον Νίκολιτς στο μέτωπο για να μπορέσει, ως γιατρός, να παρακολουθήσει «την εγχείρησή μας γίνεται χωρίς αναισθητικό».

Στη συνέχεια, ο Φιλίποβιτς πυροβόλησε και σκότωσε δύο κρατούμενους και είπε σε έναν συνάδελφό του «να τελειώνει με τα υπόλοιπα…»

Το 1946 ο Φιλίποβιτς συνεληφθη και δικάστηκε στο Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου.

Έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τη δήλωσή του στην κροατική επιτροπή εγκλημάτων πολέμου, παραδεχόμενος τη συμμετοχή του σε ορισμένα εγκλήματα και αρνούμενος τη συμμετοχή του σε άλλα.

Βρέθηκε ένοχος, καταδικάστηκε σε θάνατο και απαγχονίστηκε , φορώντας την στολή του Τάγματος των Φραγκισκανών.

Πληροφορίες

history point

The post «Ο πατήρ σατανάς»! Ο μοναχός δήμιος που εκτέλεσε 30.000 αιχμαλώτους appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα