Ο ΟΣΕ πουλήθηκε στους Ιταλούς αλλά ευτυχώς το βαγόνι του Κολοκοτρώνη έμεινε στην Ελλάδα

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Η ιστορία είναι απίστευτη και σχεδόν άγνωστη σε όλους.

Έχει να κάνει με ιερές μνήμες και σύμβολα.

Κεντρικό πρόσωπο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, και εκείνοι που σεβάστηκαν τον «γέρο του Μωρία» και κάτι που τον συνέδεσε,  λίγο πριν αναπαυθεί στην τελευταία του κατοικία.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όταν την εποχή των μνημονίων αποφασίστηκε το (ξε)πούλημα του ΟΣΕ στους Ιταλούς, οι νέοι αγοραστές πήραν το «φιλέτο», δηλαδή την εκμετάλλευση

του δικτύου και όχι τις υποδομές και  τα υπόλοιπα, άχρηστα γι αυτούς περιουσιακά, και σπάνια  στοιχεία και υλικά  του Οργανισμού.

Την ευθύνη για την συντήρησης και διατήρηση τους, την έχει  του υπουργείο Μεταφορών.

Ανάμεσα τους και η φορτάμαξα με αριθμό κυκλοφορίας Ζ11 2317!

Μοναδικό ιστορικό σιδηροδρομικό αποτύπωμα.

Ήταν το τραίνο που στο τελευταίο του ταξίδι, μετέφερε τα οστά του Κολοκοτρώνη…

Για χρόνια σάπιζε σε κάποιο επαρχιακό σταθμό και σχεδόν κανείς δεν ήξερε καν που βρισκόταν.

Σε μια εκκαθάριση, ήταν έτοιμο να γίνει… παλιοσίδερα, αν και επρόκειτο για ένα κατασκευαστικό αριστούργημα.

Ήταν η χρονιά που η πατρίδα μας γιόρταζε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της από τον τουρκικό ζυγό όταν κάποιοι στον ΟΣΕ αποφάσισαν την διάλυση του σε ΣΚΡΑΠ!

Σώθηκε χάρις στην αγάπη κάποιων για τον παλιό σιδηρόδρομο και τον σεβασμό στην Ιστορία.

Εξακολουθεί να σαπίζει ωστόσο, επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται να την αναδείξει σε ένα μουσείο.

Κρίμα!…

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Στις 4 Φεβρουαρίου 1843, πέθανε στην Αθήνα ο ήρωας της Λευτεριάς Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Τη βραδιά του θανάτου του ήταν προσκεκλημένος στον Βασιλικό χορό του Παλατιού.

Εκεί χόρεψε, έφαγε και ήπιε περισσότερο απ’ ότι συνήθιζε, ευτυχής καθώς ήταν, αφού προ δύο ήμερων είχε παντρέψει το μικρότερο παιδί του, τον Κωνσταντίνο (Κολίνο).

Μετά τον χορό γύρισε σπίτι του, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στα Παλάτι, την σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

Έπαθε αποπληξία (τον βρήκε κόλπος όπως λένε) κατά τον ύπνο, «κατά την 4η ώρα της νύκτας».

Δεν μπορούσε να κουνηθεί ούτε να μιλήσει, και μετά βίας ανέπνεε.

Αν και ήρθαν οι καλύτεροι γιατροί της εποχής, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο απ’ το να παρατείνουν τις στιγμές του.

Τον φλεβοτόμησαν και του έβαλαν βδέλλες (αφαίμαξη), χιόνι στην κεφαλή, καταπλάσματα από σιναπόσπορο στα πόδια.

Η τελευταία του κουβέντα ήταν αυτή προς το παιδί του τον Γενναίο: «σου αφήνω τόσους φίλους, όσα φύλλα έχουν τα κλαριά, και φρόντισε να τους φυλάξεις».

Ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο, όπου παρέμειναν και τα οστά του.

Στις 10 Οκτωβρίου 1930 τα οστά του Γέρου του Μοριά, ύστερα από αίτημα των Αρκάδων, μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς, με απόφαση του Ελ. Βενιζέλου, στην Τρίπολη τοποθετημένα μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι, διακοσμημένο με τα εθνικά χρώματα και με δάφνες.

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΦΟΡΤΑΜΑΞΑ

Ήταν μια φορτάμαξα με αριθμό κυκλοφορίας Ζ11 2317, που κατασκευάστηκε στο βελγικό εργοστάσιο της Baume Marpent στα τέλη του 19ου αιώνα (1888 – 1892) για λογαριασμό μίας εκ των πρώτων εταιρειών που είχαν αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν φίλοι του σιδηροδρόμου, πρόκειται για μία μικρού μεγέθους, κομψή κατασκευή από μεταλλικό σκελετό και ξύλινη επένδυση με χαρακτηριστικό καγκελόφρακτο μπαλκονάκι, που έχει επιβιώσει περί τα 130 χρόνια.

Ο αρκαδικός λαός σύσσωμος και μέσα σε κλίμα εθνικής έξαρσης υποδέχθηκε στην Τρίπολη τα οστά του Κολοκοτρώνη, τα οποία διακομίστηκαν στο Ναό του Προφήτη Ηλία, εκεί που βρίσκεται το Μνημείο των Προκρίτων επί της Πλατείας Άρεως.

Το βαγόνι με το οποίο μεταφέρθηκαν τα οστά του Αρχιστράτηγου βρέθηκε διατηρημένο, ως ιστορικό μνημείο, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Μύλων Αργολίδος, ώσπου πρόσφατα δόθηκε άδεια να διαλυθεί μαζί με άλλα παλιά βαγόνια που βρίσκονταν εκεί!!! ΕΥΤΥΧΩΣ, βρέθηκε ένας γνήσιος Έλληνας και αντέδρασε!

Ήταν ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λυγουριού Θανάσης Γαλάνης, ο οποίος με παρέμβασή του ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου  Υποδομών να δώσει εντολή, ώστε να προφυλαχθεί η φορτάμαξα από την καταστροφή, διασώζοντας έτσι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας μας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κοπής των υπόλοιπων βαγονιών (για το φόβο των Ιουδαίων και την προστασία του βαγονιού) παρέστησαν στο σιδηροδρομικό σταθμό των Μύλων Φίλοι του Σιδηροδρόμου Αργολίδας και αντιπροσωπεία Φίλων Σιδηροδρόμου Τρένου από Αθήνα (ΑΜΙΖΙΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες το ιστορικό βαγόνι του Κολοκοτρώνη, βρίσκεται σε άγνωστη κατάσταση κάτω από το κυρίως υπόστεγο και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα όσων λίγων γνωρίζουν για αυτό και την τεράστια ιστορία του.

Πληροφορίες

septrainose.gr

korinthostv.gr

The post Ο ΟΣΕ πουλήθηκε στους Ιταλούς αλλά ευτυχώς το βαγόνι του Κολοκοτρώνη έμεινε στην Ελλάδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΣΕ, Ιταλούς, Κολοκοτρώνη, Ελλάδα,ose, italous, kolokotroni, ellada