Ο μεγαλύτερος «υγρός τάφος» στρατιωτικού υλικού και αυτοκινήτων

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

 Σ ένα απομονωμένο και στρατηγικής σημασίας σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα, βρίσκεται εδώ και 81 χρόνια το μεγαλύτερο «υγρό» νεκροταφείο στρατιωτικού υλικού στον κόσμο!

Πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, κανόνια και δεκάδες οχήματα κάθε τύπου, σαπίζουν στον βυθό, ενώ η περιοχή θεωρείται ένας από τους καλυτέρους καταδυτικούς προορισμούς!

Το βρετανικό πλοίο μεταφοράς φορτίου  «SS Thistlegorm» μετέφερε σε διαβαθμισμένη αποστολή, οχήματα και εφόδια κατά την διάρκεια  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μήκους 125 μέτρων φορτηγό, βυθίστηκε ύστερα από μόλις

18 μήνες μετά την καθέλκυση του, τον Απρίλιο του 1940.

 Το τελευταίο της ταξίδι ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου 1941 καθώς έπλευσε στην Αλεξάνδρεια και ήταν φορτωμένη με προμήθειες εν καιρώ πολέμου. 

Στα αμπάρια του υπήρχαν τανκς, αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, Jeep και φορτηγά Bedford.

Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ

Το πλοίο αγκυροβόλησε σε μια ασφαλή τοποθεσία βόρεια των Στενών του Γκούμπαλ, που σήμερα είναι γνωστό ως Βράχος Σαγκ. Έπρεπε να προχωρήσει μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μετά από οδηγίες.

Αλλά δεν επρόκειτο να γίνει ποτέ.

 Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Οκτωβρίου 1941 το «Thistlegorm» κοπηκε σε δυο κομμάτια και βυθίστηκε σχεδόν αμέσως, αφού χτυπήθηκε από 2 βόμβες από δυο γερμανικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.

(Αρχικά τα βομβαρδιστικά έλαβαν εντολή να ψάξουν και να βυθίσουν το «»RMS Queen Mary, ένα βασιλικό κρουαζιερόπλοιο που μετατράπηκε σε στρατιωτικό πλοίο.

Το υπερωκεάνιο που μετέφερε 1.500 αυστραλιανούς στρατιώτες, γλίτωσε αλώβητο.)

 Το χτύπημα άνοιξε μόνο μια τρύπα στην δεξιά πλευρά  αλλά στη συνέχεια πυρομαχικά δεξαμενής φορτίου πήραν φωτιά, προκαλώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς.

Όλα εκτός από 9 από το πλήρωμα διέφυγαν . Οι επιζώντες παρελήφθησαν από το HMS Carlisle .

 Ο Captain Ellis βραβεύτηκε με το OBE για τις ενέργειές του μετά την έκρηξη και ένας μέλος του πληρώματος, ο Angus McLeay, τιμήθηκε με το μετάλλιο George και το Πολεμικό Μετάλλιο Lloyd’s για την γενναιότητα στη θάλασσα για τη διάσωση ενός άλλου μέλους του πληρώματος.

 Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου παρέμεινε εντός του πλοίου, με κύρια εξαίρεση τις ατμομηχανές από το φορτίο του καταστρώματος, οι οποίες εκτοξεύτηκαν και στις δύο πλευρές του ναυαγίου. 

Το «HMS Thistlegorm» κατέληξε στην τελική του θέση, 30 μέτρα βάθος στον αμμώδη βυθό της θάλασσας, όπου βρίσκεται όρθια με το πρυμναίο τμήμα του να χωρίζεται από το κύριο σώμα κατά 20 μέτρα.

 Το πλοίο είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτο, εκτός από την περιοχή πρόσκρουσης, αλλά η σχισμένη γάστρα αποκαλύπτει το ανεκτίμητο φορτίο, όπου διακρίνονται φορτηγά, μοτοσικλέτες, ένα τρένο, ακόμη και οι μπότες του στρατηγου Wellington.

Το ναυάγιο κάθεται όρθιο στο βυθό στα 33μ.

Τα αμπαρια 1 και 2 περιέχουν επίσης τουφέκια Lee Enfield, ενώ το Hold 3 έχει βόμβες, κιβώτια πυρομαχικών, χειροβομβίδες και αντιαρματικές νάρκες.

 Υπάρχουν επίσης σωροί από μπότες και παπούτσια σκορπισμένα στα αμπάρια και μερικά ανταλλακτικά για τανκς και αεροπλάνα.

Στο κουφάρι του συνεχίζουν να υπάρχουν φορτηγά Morris και Ford, μοτοσικλέτες Norton 16H, Matchless G3/ L καθώς και διάφορα άλλα δίτροχα των Triumph και BSA.

Το κύτος έχει ξεφλουδιστεί βίαια από τις εκρήξεις, για να αποκαλυφθούν τα σπλάχνα του πλοίου – μεγάλα κιβώτια με οβίδες πυρομαχικών και πυροβολικό που βρίσκονται ανάμεσα στα σπασμένα συντρίμμια του «SS Thistlegorm».

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΟΥΣΤΩ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Jacques Cousteau την ανακάλυψε χρησιμοποιώντας πληροφορίες από ντόπιους ψαράδες.

 Σήκωσε πολλά αντικείμενα από το ναυάγιο, όπως μια μοτοσικλέτα, το χρηματοκιβώτιο του καπετάνιου και το κουδούνι του πλοίου .

 Η έκδοση Φεβρουαρίου 1956 του National Geographic δείχνει ξεκάθαρα το κουδούνι του πλοίου στη θέση του και τους δύτες του Κουστώ στο δωμάτιο φαναριών του πλοίου. 

Ο Κουστώ κατέγραψε την κατάδυση στο ναυάγιο σε μέρος του βιβλίου του The Living Sea .

Μετά την επίσκεψη του Κουστώ, η τοποθεσία ξεχάστηκε εκτός από ντόπιους ψαράδες. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Sharm el-Sheikh άρχισε να αναπτύσσεται ως καταδυτικό θέρετρο.

 Οι καταδύσεις αναψυχής στο «Thistlegorm» ξεκίνησαν ξανά μετά την επίσκεψη του καταδυτικού σκάφους Poolster ,  χρησιμοποιώντας πληροφορίες από άλλο Ισραηλινό καπετάνιο αλιευτικού σκάφους.

Πληροφορίες

Dive the world

The post Ο μεγαλύτερος «υγρός τάφος» στρατιωτικού υλικού και αυτοκινήτων appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο μεγαλύτερος «υγρός τάφος» στρατιωτικού υλικού και αυτοκινήτων,