Ο “λαβύρινθος” της ελληνικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά από τον κ.Γεραπετρίτη

Ποια ακριβώς είναι η πολιτική μας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία πλέον δεν περιορίζεται σε “καταγραφή προκλήσεων” αλλά έχει περάσει εδώ και μήνες στο επίπεδο της δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο; Η απάντηση παραμένει αδιευκρίνιστη και διαβάζοντας όσα είπε σε συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, δεν γίνεται κανείς σοφότερος.

Ο κ.Γεραπετρίτης που από το βήμα της Βουλής είχε καθορίσει τα ελληνικά συμφέροντα στα 6ν.μ , από τη μία χαρακτηρίζει ως κατάκτηση της ελληνικής διπλωματίας το γεγονός

ότι “τα ελληνοτουρκικά έγιναν ευρωτουρκικό ζήτημα” και από την άλλη θεωρεί απαραίτητο να υπάρχουν διμερείς συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Σ΄ ότι αφορά στην “ευρωτουρκική” διάσταση του προβλήματος Τουρκία. Δεν έχουμε διαπιστώσει κάποιος από την Ευρώπη να ΄χει “τραβήξει το αυτί” των Τούρκων. Μάλλον τους τα χαϊδεύουν και τώρα ετοιμάζονται να δώσουν στον Ερντογάν ακόμη 3,5 δις για το προσφυγικό, ζητώντας του ως αντάλλαγμα “να μην προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες προς τη Δύση”. Κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι θέμα χρόνου να το κάνει.

Σ΄ ότι αφορά στις “διμερείς επαφές” Μητσοτάκη-Ερντογάν. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι κακό να συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο. Σημασία έχει τι του λέει. Αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αταλάντευτη τις θέσεις της που καλύπτονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν όμως υπάρξει οποιαδήποτε υποψία παζαριού δεν υπάρχει κανένας λόγος επικοινωνίας.

Ο κ.Γεραπετρίτης μίλησε και για τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι “η Συμφωνία αυτή είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με νόμο μονομερώς από το ένα κράτος, άρα οφείλουμε να την τηρούμε και να την σεβόμαστε”.

Τι είπε ο κ.Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά:

«Κατάκτηση της ελληνικής διπλωματίας»

Αλλάζοντας θέμα και με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να συζητούν οι δύο ηγέτες γειτονικών χωρών», άλλωστε, πρόσθεσε, «ποτέ από ένα ενεργό δίαυλο επικοινωνίας δεν έχει προκύψει ζημιά». Με αυτά τα δεδομένα, «αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την καλή γειτονία σε σχέση με τη ζημιά που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα από εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της γείτονος (…) θα πρέπει να αποκατασταθούν δίαυλοι επικοινωνίας».

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, «η ελληνική Πολιτεία ασκεί μια πολύ συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέργεια με τις εντολές του πρωθυπουργού έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα διπλωματικά ερείσματα, περιφερειακά και οικουμενικά», και, βεβαίως, «πλέον συζητείται το θέμα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας ως ζήτημα που αφορά πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ως ευρωτουρκικό ζήτημα -κι αυτό ήταν μια σημαντικότατη κατάκτηση της ελληνικής διπλωματίας». Πάντως, όπως διευκρίνισε, δεν είναι σε θέση να διερμηνεύσει τις τελευταίες κινήσεις της γείτονος, εάν, δηλαδή, «είναι μια γνήσια διάθεση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς όπως εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα».

Ξεχωριστή αναφορά για την Κύπρο, που «αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα αυτή τη στιγμή, ένα ζήτημα πολύ μεγάλης ευαισθησίας για όλο τον ελληνισμό. Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση αν δεν αποσυρθούν οι σκέψεις και τα σχέδια που έχουν διατυπωθεί για οριστική διχοτόμηση», σημείωσε επ’ αυτού.

Ζ. Ζάεφ και Μνημόνια

Σε ένα άλλο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, αυτό των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ερωτηθείς για ενέργειες της άλλης πλευράς τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «επέκεινα της κακότεχνης, κατά τη γνώμη μου, Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει αφήσει πάρα πολλά γκρίζα σημεία και τα οποία επιτρέπουν στους γείτονες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν και να επιδεικνύουν αυτές τις διαθέσεις. Διαθέσεις, οι οποίες καθόλου δεν συνάδουν με το πνεύμα αμοιβαιότητας και καλής γειτονίας, πέρα και πάνω και από αυτή καθεαυτή τη Συμφωνία».

Σε κάθε περίπτωση, «η Συμφωνία αυτή είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με νόμο μονομερώς από το ένα κράτος, άρα οφείλουμε να την τηρούμε και να την σεβόμαστε. Αυτό ισχύει και για τα δύο μέρη. Θα πρέπει να δείχνουμε καλή διάθεση ούτως ώστε να εμπεδωθεί το πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης», διεμήνυσε επίσης και πρόσθεσε, με κατηγορηματικό τρόπο, «με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνέβη το ακριβώς αντίθετο: η όποια καχυποψία καλλιεργείται από τέτοιου τύπου γεγονότα, τα οποία ανάγονται μάλιστα στο ύψιστο επίπεδο» (σ.σ. από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας).

Ερωτηθείς για το χρόνο υπογραφής των σχετικών μνημονίων, απάντησε ότι «η κύρωση από την ελληνική Βουλή θα γίνει κατά το χρόνο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση. Θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, πάντως σε χρόνο κατά τον οποίο θα έχει εδραιωθεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα απέχουμε από ενέργειες που μπορούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, όπως συνέβη με την παρούσα κατάσταση».

Έκανε μάλιστα λόγο για ζήτημα το οποίο «δημιουργεί ένα σημαντικό ρήγμα εμπιστοσύνης», εκτίμησε πάντως ότι «θα αποκατασταθεί το κλίμα. Ακόμη και αν πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα, μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος για να αποκατασταθεί η κατάσταση. Όταν συμβεί αυτό, θα επανέλθουμε για τα περαιτέρω».

Ενώ θύμισε στη συνέχεια, ότι «ομονοούσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει αναπτύξει μια πολύ συγκεκριμένη στάση, η οποία ανάγεται και στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Έχει τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών» και, ερχόμενος στο σήμερα, «πεποίθησή μου είναι ότι για λόγους όχι μόνο θεσμικής νομιμότητας που ανάγεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας – έστω και αν έχουν συναφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση – όταν υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα εμπεδώσουν εμπιστοσύνη και κατανόηση, θα είναι ομονοούσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

The post Ο “λαβύρινθος” της ελληνικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά από τον κ.Γεραπετρίτη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα