Ο Κεφαλλονίτης ήρωας των Αμερικανών και η διάσημη πολεμική φωτογραφία του

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο που έμειναν στην ιστορία δεν είναι πολλές και τις θυμόμαστε όλοι.

Γράφει ο Δημητρης Σταυρόπουλος

Η ύψωση της Αμερικάνικης Σημαίας από τους πεζοναύτες στο Iwo Jima (1945).

Η Σοβιετική σημαία στο Reichstag του Βερολίνου (1945).

Η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα (1945).

Το φιλί στην πλατεία Times Square, γνωστό και ως

V-J Day Kiss ( Victory Over Japan), 1945 και φυσικά αυτή που αφήσαμε τελευταία.

Τραβηγμένη από τον σπουδαίο W.Eugene Smith ,έναv από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ που έζησαν ποτέ.

 Με το τσιγάρο να κρέμεται μάγκικα στα χείλη, και με ένα βλέμμα που τσακίζει κόκαλα, αυτός ο στρατιώτης έγινε το σύμβολο της Μεγαλύτερης Γενιάς των Αμερικάνων.

Συμβόλιζε τον ήρωα μαχητή σε όλα τα μέτωπα που με το θάρρος και την ορμητικότητα του, έφερε την πολυπόθητη νίκη και την ελευθερία.

Αυτός ο στρατιώτης, όμως, δεν είναι Αμερικανός.

Λέγεται Ευάγγελος Κλωνής και ήταν Κεφαλλονίτης!

ΦΥΓΑΣ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Ο Ευάγγελος Κλωνής γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο της κοινότητας Πάστρας στις 28 Οκτωβρίου του 1916.

 Ήταν το δεύτερο παιδί μιας φτωχής οικογένειας που συνολικά θα αποκτούσε οκτώ.

 Ο Βαγγέλης άρχισε να καπνίζει όταν ήταν τεσσάρων, άρχισε να δουλεύει όταν ήταν πέντε, και παράτησε το σχολείο στην Τρίτη Δημοτικού.

 Στα 14 του μετακόμισε στην Αθήνα, όπου δούλευε ο μεγαλύτερος αδερφός του. Εκεί δούλεψε σαν εισπράκτορας στο λεωφορείο ενός άλλου Κεφαλλονίτη, του Γεράσιμου Αρσένη:

 Φορούσε την άσπρη του στολή και έκοβε τα εισιτήρια

Ότι έβγαζε το έστελνε στη μητέρα του, αλλά τα λεφτά ήταν λίγα.

 Μια μέρα, όταν ήταν 16 χρονών, το λεωφορείο είχε σταματήσει στον Πειραιά, και ο Βαγγέλης είδε κάτι ναύτες να βγαίνουν από ένα καράβι, να πηγαίνουν σε ένα κοντινό κρεοπωλείο, να φορτώνουν κομμάτια κρέας στον ώμο, και να τα μεταφέρουν στο καράβι.

 Οι ναύτες φορούσαν άσπρες στολές.

 Ο Βαγγέλης πήγε αμέσως στον Αρσένη, του έδωσε τις εισπράξεις της ημέρας και του είπε: 

«Εγώ φεύγω.

 Πες στη μάνα μου ότι θα της στείλω λεφτά από την Αμερική».

 Και πήγε στο κρεοπωλείο, και φορτώθηκε ένα κομμάτι κρέας, και μπήκε σκυφτός στο καράβι, και κρύφτηκε στα αμπάρια.

Έμεινε κρυμμένος τρεις μέρες, όταν η δίψα, η πείνα, και οι αρουραίοι τον ανάγκασαν να παραδοθεί. 

Είχαν ήδη περάσει το Γιβραλτάρ, και ο καπετάνιος δεν είχε επιλογή απ’ το να τον βάλει στη δουλειά, μέχρι να πιάσουν λιμάνι.

 Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συμπάθησε το νεαρό, και τον έβαζε τα βράδια να τους λέει τραγούδια απ’ το νησί.

 Ο καπετάνιος, βλέπετε, ήταν κι αυτός κεφαλλονίτης.

 Όταν έφτασαν στο Λος Άντζελες, ο καπετάνιος προσφέρθηκε να εξασφαλίσει χαρτιά στον Βαγγέλη, για να τον κάνει ναυτικό, αλλά αυτός δεν ήθελε.

 Έτσι τον αποχαιρέτησε δίνοντάς του ένα τελευταίο δώρο, που θα τον διευκόλυνε να περάσει από τον τελωνειακό έλεγχο.

 Ο Βαγγέλης δεν ήξερε λέξη αγγλικά, και δεν είχε κανένα χαρτί πάνω του, έτσι όταν ήρθε η σειρά του, έκανε τον κωφάλαλο, και δεν απαντούσε σε καμία ερώτηση. 

Οι υπάλληλοι τον άφησαν να περάσει, επειδή ήταν όμορφος και σοβαρός, και επειδή φορούσε ένα εντυπωσιακό, επίσημο κοστούμι.

Στο Λος Άντζελες έπιασε δουλειά στο ανθοπωλείο ενός άλλου κεφαλλονίτη, του Σπύρου Στεφανάτου (ο οποίος σήμερα ζει στην Κεφαλονιά –είναι 94 χρονών).

 Η πόλη όμως δεν του άρεσε –είχε πολύ κόσμο, και δεν είχε συνηθίσει. Μετακόμισε στο Ντένβερ του Κολοράντο, όπου δούλευε σαν πιατάς σε ένα εστιατόριο, και κάποια στιγμή πήρε και μια δικιά του καντίνα με χοτ-ντογκ και τα πούλαγε στο δρόμο.

 Εκτός από την ωριμότητα που είχε αποκτήσει δουλεύοντας τόσα χρόνια, μια ωριμότητα που τον έκανε να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από ότι ήταν, είχε και τα γονίδια με το μέρος του.

 Καθώς άφηνε πίσω τον εφηβικό εαυτό του, μεταμορφωνόταν σε έναν πολύ εντυπωσιακό άντρα.

 Δεν ήταν πολύ ψηλός, ούτε ιδιαίτερα μεγαλόσωμος, αλλά είχε πολύ καθαρό, αρρενωπό πρόσωπο, και ένα έντονο βλέμμα που έκανε αμέσως εντύπωση στις κοπελιές. 

Μια ελληνίδα τον ερωτεύτηκε, και ήθελε να τον παντρευτεί. 

Αυτός όμως αρνήθηκε –υποστήριξε ότι ήταν μικρός ακόμα, και έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά του στην Ελλάδα.

 Οπότε αυτή τον απείλησε ότι θα τον καταδώσει στις Αρχές, καθώς εξακολουθούσε να ζει και να δουλεύει στη χώρα παράνομα.

Ένας Ζακυνθινός, ο Παναγιώτης Πομόνης, τον πήρε στη δουλειά του, σε ένα μπαρ-εστιατόριο που είχε.

 Αυτός και η γυναίκα του Ελένη τον δέχτηκαν σαν παιδί τους, και ο Βαγγέλης τους το ανταπέδωσε δουλεύοντας σκληρά.

 Οι δουλειές πήγαιναν καλά, και ο Βαγγέλης γρήγορα έγινε συνέταιρος στο μαγαζί. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Εξακολουθούσε να είναι παράνομος.

Η ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

 Όταν άρχισε ο Πόλεμος, βγήκε ένα νέο διάταγμα που καλούσε τους παράνομους μετανάστες να καταταγούν, με αντάλλαγμα την αμερικανική υπηκοότητα.

 Έτσι ο Βαγγέλης Κλωνής αποφάσισε να πάει στον πόλεμο.

Η θητεία του Βαγγέλη Κλωνή είναι ένα μεγάλο μυστήριο, όχι τόσο για τα (πολλά) πράγματα που δεν ξέρουν ούτε οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, αλλά για τις λεπτομέρειες που είναι γνωστές και επιβεβαιωμένες, οι οποίες συνθέτουν μια ημιτελή, αλλά απίστευτη ιστορία. 

Αυτά που ξέρουμε, από τις ιστορίες που είπε στα παιδιά του, από τα αντικείμενα που άφησε πίσω του, και από διάφορα στοιχεία από επίσημα αρχεία που έχουν ανακαλύψει οι δικοί του, πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες αλλά πιθανότατα αληθινές, είναι τα εξής:

 Ο Βαγγέλης Κλωνής, μετά την κατάταξή του, ταξίδεψε στο Fort Bliss στο Τέξας όπου εκπαιδεύτηκε με το στρατό ξηράς. Χάρη στις εντυπωσιακές του επιδόσεις (ήταν άριστος σκοπευτής) τον έστειλαν στην Βιρτζίνια, στη Βάση των Πεζοναυτών. 

Εκεί τον κορόιδευαν επειδή δεν ήξερε καλά αγγλικά και επειδή δεν ήταν μεγαλόσωμος, στο γνωστό πνεύμα της εκπαίδευσης και της σκληραγώγησης, αλλά ο Κλωνής ήταν πλέον 25 χρονών και από αυτά είχε δουλέψει στα 20, οπότε δεν ήταν ιδιαίτερα δεκτικός σε τέτοιου είδους εκπαίδευση, και δεν χρειαζόταν άλλη σκληραγώγηση.

 Tσακώθηκε με  κάμποσους σκληροτράχηλους marines, και τελικά μετατέθηκε πίσω στο Στρατό Ξηράς. Φεύγοντας έκλεψε αυτά τα λουριά που χρησιμοποιούσαν οι πεζοναύτες για να δένουν το καμουφλάζ στα κράνη τους. Του άρεσαν πιο πολύ από το δίχτυ που έβαζαν στο στρατό ξηράς, κι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που κράτησε από τους Πεζοναύτες.

Στη συνέχεια πήγε στη Γιούμα της Αριζόνα, όπου εκπαιδεύτηκε στην έρημο, και μετά επέστρεψε στη Βάση της Βιρτζίνια με το Στρατό. 

Η εκπαίδευσή του είχε πια τελειώσει, και περίμενε να ακούσει που θα τον στείλουν, πιθανότατα στον Ειρηνικό, όταν ένας βαθμοφόρος ήρθε και τον βρήκε και του ζήτησε να μιλήσουν ιδιαιτέρως. 

«Σου έχω άσχημα νέα», του είπε.

 «Οι Γερμανοί σκότωσαν την οικογένειά σου στην Ελλάδα.

 Δεν έζησε κανείς. 

Μπορείς, αν θέλεις, να πάρεις μια άδεια και να επιστρέψεις στο σπίτι σου στην Σάντα Φε».

 Ο Βαγγέλης δεν ήθελε να πάει στην Σάντα Φε, μπορούσε να κλάψει κι εκεί που ήταν.

 Ζήτησε μόνο ένα πράγμα: «Στείλτε με στην Ευρώπη. Θέλω να πάω στους Γερμανούς».

ΜΑΧΗΤΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Ο πρώτος σταθμός του Κλωνή στον πόλεμο ήταν στην Βόρεια Αφρική. Πολέμησε στην Τυνησία, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχε ήδη ενσωματωθεί στην 1η Μεραρχία Πεζικού, η οποία «καθάρισε» αυτό το μέτωπο στις 9 Μαΐου του ’43, με την παράδοση 40.000 Γερμανών των «Afrika Korps».

 Στη συνέχεια η Big Red One προχώρησε στη Σικελία την οποία απελευθέρωσε, και μετά επέστρεψε στην Αγγλία, για να προετοιμαστεί για μια άλλη μεγάλη αποστολή: 

Την απόβαση στη Νορμανδία. 

Στο Σαουθάμπτον ο Κλωνής περνούσε την ώρα του κάνοντας βόλτες με τον Ιρλανδό φίλο του (το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο) και παίζοντας μπαρμπούτι.

 Πέρασε μερικούς μήνες σχετικά ξένοιαστους, με διαλείμματα έντασης όταν οι Γερμανοί αποφάσιζαν να βομβαρδίσουν.

 Σε έναν από τους βομβαρδισμούς, ο Βαγγέλης πήρε στα χέρια του ένα 12χρονο τραυματισμένο κορίτσι, και το πήγε στον Ερυθρό Σταυρό.

Το κορίτσι πέθανε λίγα λεπτά αργότερα, και ο Βαγγέλης πήρε το θέμα προσωπικά: Καβάλησε ένα αντιαεροπορικό και άρχισε να ρίχνει Γερμανικά αεροπλάνα μόνος του.

Καθώς έμπαινε το καλοκαίρι του ’44, οι συμμαχικές δυνάμεις προετοιμάζονταν για την μεγάλη και κρίσιμη Επιχείρηση Overlord, που θα περιλάμβανε τη μαζική απόβαση στις ακτές τις Γαλλίας.

 Θα ήταν μια επιχείρηση δύσκολη, γιατί οι Γερμανοί την περίμεναν.

 Από την έκβασή της θα κρινόταν η πορεία του πολέμου.

 Στις 4 Ιουνίου του ’44, δύο μέρες πριν από την D-Day, ο Στρατηγός Άιζενχάουερ που είχε αναλάβει την διοίκηση της συμμαχικής στρατιάς, επισκέφθηκε τους στρατιώτες στο Σαουθάμπτον και κουβέντιασε μαζί τους.

 Ο Βαγγέλης έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά του, σε μια συνομιλία που μετέφερε ο γιος του:

 «Εγώ δεν είμαι Αμερικάνος», είπε. 

«Έρχομαι από την Ελλάδα.

 Οι Γερμανοί σκότωσαν όλη μου την οικογένεια.

 Θα πάω στη μάχη, και δεν με νοιάζει αν πεθάνω». 

«Είσαι Αμερικάνος γιατί φοράς τη στολή μας», του απάντησε ο Άικ.

 «Θα πολεμήσεις για την καινούρια σου πατρίδα, αλλά μετά θα γυρίσεις, για να γευτείς τους καρπούς της νίκης».

 Και ο Βαγγέλης Κλωνής έκανε ακριβώς αυτό.

Μετά την απόβαση, τα αμερικανικά στρατεύματα διέσχισαν τη Γαλλία

Ο Βαγγέλης πολέμησε στη Μάχη των Αρδεννών στο παγωμένο Βέλγιο, μια πολύ σημαντική σύγκρουση, όπου οι Σύμμαχοι κινδύνευσαν να χάσουν τον πόλεμο.

 Μέχρι εκείνο το σημείο πιθανότατα εξακολουθούσε να υπηρετεί με την Big Red One, αλλά στα πράγματά του οι δικοί του βρήκαν και ένα άλλο σήμα, το σήμα των Tigers, που επισήμως ήταν γνωστοί ως 10η Μεραρχία Τεθωρακισμένων και επίσης συμμετείχαν στη Μάχη.

 Στα προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκαν ακόμα τρεις διαφορετικές στολές, και τα στοιχεία συμφωνούν ότι υπηρέτησε επίσης στην 82η και την 101η Μεραρχία Αεροπορίας, και στην 654η Μεραρχία Πυροβολικού.

 Δεν υπάρχει ακόμα εξήγηση για το πώς ένας στρατιώτης θα μπορούσε να πολεμήσει με τόσες διαφορετικές Μεραρχίες.

 Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η θητεία του Βαγγέλη Κλωνή δεν ήταν καθόλου τυπική ή φυσιολογική. 

Ο Κλωνής πολέμησε στην Αυστρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, μπήκε στο Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πήγε και στον Ειρηνικό. 

Για τίποτα από όλα αυτά δεν μιλούσε, όμως, δεμένος από όρκους και διαταγές. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν ότι δεν ήταν ένας απλός φαντάρος. 

Πήρε ασυνήθιστα πολλά μετάλλια (η οικογένειά του αυτό τον καιρό προσπαθεί να εντοπίσει ακριβώς πόσα και ποια), και δέχτηκε και μια θερμότατη ευχαριστήρια επιστολή από τον Πρόεδρο Τρούμαν με ιδιόχειρη υπογραφή. 

Ο  γιος του Νίκος  έχει ρωτήσει δεκάδες βετεράνους, αλλά ακόμα δεν έχει βρει κανένα που έλαβε τέτοια επιστολή μετά τον πόλεμο.

Μετά την απόλυσή του επέστρεψε στη Σάντα Φε, όπου τον περίμενε μία μεγάλη έκπληξη.

 Έλαβε γράμμα απ’ την οικογένεια του στη Κεφαλονιά! 

Του έγραφαν ότι ήταν όλοι ζωντανοί και ήθελαν να τον δουν..

 Ο Κλωνής επέστρεψε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε και έφυγε πάλι για την Αμερική, όπου άνοιξε δικό του εστιατόριο που ονόμασε «Evangelo’s». 

Απέκτησε τρία παιδιά.

 Πέθανε το 1989, χωρίς να δει ποτέ τη φωτογραφία που τράβηξε ο Smith.

Πληροφορίες 

News Volos

Forolin ευ ζην

Όλες οι ειδήσεις

Το ΝΑΤΟ όπως το βλέπει ο Έλληνας ΥΕΘΑ απλά δεν υπάρχει!

«Κατάσταση λογοκρισίας»…Πως η κυβέρνηση «περιορίζει» την έκφραση άποψης σε ΜΜΕ και διαδίκτυο

Ακάρ: Η Κύπρος δεν ανήκε ποτέ στους Έλληνες

Τουρκική «απαγόρευση» για ελληνική άσκηση στο Καστελλόριζο και όργια με UAV στο Αιγαίο

The post Ο Κεφαλλονίτης ήρωας των Αμερικανών και η διάσημη πολεμική φωτογραφία του appeared first on Militaire.gr.

Keywords
φωτογραφια, ηρωας, το νησι, δημητρης, times, square, kiss, japan, eugene, smith, αθηνα, εισιτήρια, πειραιας, ελλαδα, ζωη, μυστήριο, bliss, νέα, μαχητησ, τυνησια, μαΐου, big, red, καλοκαιρι, γαλλια, ιουνίου, νατο, υεθα, μμε, κυπρος, uav, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, ελενη, βγαινουν, το θεμα, αδεια, αφρικη, βελγιο, βερολινο, γερμανια, γυναικα, δουλεια, θαρρος, θεμα, θητεια, κεφαλονια, κρανη, μητερα, μμε, νησι, τραγουδια, υεθα, φωτογραφιες, χιροσιμα, ωρα, kiss, square, times, uav, αυστρια, αιζενχαουερ, αμερικη, απλα, ατομικη βομβα, βλεμμα, βομβα, βορεια, βραδια, γερμανικα, γιβραλταρ, γραμμα, δευτερο, διψα, διοικηση, διχτυ, δωσει, δωρο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκβαση, εκπαιδευση, εκφραση, ελευθερια, εμειναν, επρεπε, ευρωπη, εφυγε, ζωη, κυβερνηση, λεφτα, λεωφορειο, λεπτομερειες, μαΐου, μηνες, μυστήριο, ναυτικο, νατο, νικη, νορμανδια, οικογενεια, οκτω, ονομα, ωριμοτητα, παιδι, παιδια, παρισι, πεζοναυτες, πεθανε, πιο πολυ, υπογραφη, πολωνια, συνεχεια, σειρα, σικελια, σπιτι, σπυρου, σχολειο, τεξας, το διχτυ, τρια, τριτη, τσιγαρο, υπηκοοτητα, φευγοντας, φιλι, φυσικα, χειλη, χοτ, ψηλος, bliss, big, δημητρης, δουλειες, eugene, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κομματι, κρεας, πληροφοριες, red, σημαια, σημα, smith, θελω να, χερια
Τυχαία Θέματα