Ο Γερμανός στρατηγός που κατηγόρησε στον Χίτλερ τα SS για εγκλήματα!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Κι όμως στην φρίκη του Β Παγκοσμίου Πολέμου που οι ναζί και οι φανατικοί και πιστοί ομοϊδεάτες του Αδόλφου Χίτλερ, διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα όχι μόνο στα μέτωπα των μαχών, αλλά-κυρίως- εις βάρος του άμαχου πληθυσμού, υπήρξαν ανώτεροι και ανώτατοι Γερμανοί αξιωματικοί που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην ωμη και απάνθρωπη βία καταγγέλλοντας τους συμπατριώτες  τους δολοφόνους!

Ήταν ελάχιστοι, αλλά δεν έχασαν την ανθρωπιά τους…

Ένας από αυτούς ο  στρατηγός Γιοχάνες Άλμπρεχτ Μπλάσκοβιτς (Johannes Albrecht Blaskowitz,

10 Ιουλίου 1883 – 5 Φεβρουαρίου 1948) που είχε άδοξο τέλος και κανείς δεν τον θυμάται η τον τίμησε για τις πράξεις του.

Περιθωριοποιήθηκε επανειλημμένα από τον Χίτλερ σε μέτωπα και περιοχές ήσσονος στρατηγικής σημασίας, λόγω της αντίθεσής του για τα εγκλήματα που διαπράττονταν στην Ανατολή από τα όργανα της Ναζιστικής ηγεσίας, ο Μπλάσκοβιτς αποδείχτηκε ευφυής στρατηγιστής, πράγμα που αποδείχτηκε με τη δεξιοτεχνική υποχώρηση της Ομάδας Στρατιών «G» που διοικούσε από τη νότια Γαλλία.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΒΙΑ

Η 8η Στρατιά του Μπλάσκοβιτς συμμετείχε στην Πολωνική Εκστρατεία τον Σεπτεμβριο του 1939 στον τομέα της Σιλεσίας, με μεγάλη επιτυχία.

από την πρώτη στιγμή της εκστρατείας, τα σώματα των SS του δεύτερου κλιμακίου και άλλες ναζιστικές οργανώσεις παρόμοιου μητρώου άρχισαν λεηλασίες και σφαγές κατά των Πολωνών αμάχων και ιδιαίτερα των Εβραίων – επιχειρήσεις οι οποίες βέβαια γίνονταν υπό την αιγίδα του Χίτλερ και του Στρατάρχη (Reichsführer) των SS Χάινριχ Χίμλερ.

 Ο Μπλάσκοβιτς άρχισε να γίνεται ενοχλητικός στον Χίτλερ, καθώς άρχισε να στέλνει υπομνήματα προς την Ανώτατη Διοίκηση, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για αυτές τις συμπεριφορές, οι οποίες κατά την άποψή του κηλίδωναν την τιμή του στρατεύματος.

 Έφτασε μάλιστα στο σημείο να περάσει από στρατοδικείο άνδρες των SS που συνελήφθησαν να βιαιοπραγούν εναντίον αμάχων και να τους καταδικάσει σε θάνατο, καταδίκη την οποία βέβαια ο Χίτλερ έσπευσε να άρει, προς απογοήτευση του Μπλάσκοβιτς.

Οι διαμαρτυρίες του Μπλάσκοβιτς για τις φρικαλεότητες που διέπρατταν τα SS και τα Einsatzgruppen ενάντια στον άμαχο πληθυσμό δεν σταμάτησαν.

 Το αποκορύφωμα για τον Χίτλερ ήταν το υπόμνημα που ο Μπλάσκοβιτς συνέταξε στις 6 Φεβρουαρίου 1940 – πέντε μήνες μετά την κατάληψη της Πολωνίας:

 «Είναι εντελώς λάθος να σφαγιάζονται περίπου 10.000 Εβραίοι και Πολωνοί, όπως συμβαίνει επί του παρόντος.

 Τέτοιες μέθοδοι δεν θα εξαφανίσουν ούτε τον Πολωνικό εθνικισμό, ούτε τους Εβραίους από τη μάζα του πληθυσμού.

 Οι βιαιοπραγίες εναντίον των Εβραίων, και μάλιστα σε δημόσια θέα, προκαλούν όχι μόνο το βαθύ αποτροπιασμό των φιλόθρησκων Πολωνών, αλλά και τον οίκτο τους.

 Η γνώμη των στρατιωτών για τα SS και την Αστυνομία κυμαίνεται μεταξύ της απέχθειας και του μίσους. 

Κάθε στρατιώτης αισθάνεται αποστροφή και αγανάκτηση γι΄ αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Πολωνία από πολίτες του Ράιχ και εκπρόσωπους της κρατικής εξουσίας.»

     ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΛΑΣΚΟΒΙΤΣ»

Οι εκκλήσεις όμως του Μπλάσκοβιτς έπεφταν στο κενό.

 Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άλφρεντ Γιοντλ απέρριψε τις αναφορές αυτές ως «γελοίες», ενώ η αντίδραση του Χίτλερ ήταν αναμενόμενη. 

Αποτυπώθηκε κυρίως στην ημερολογιακή καταχώρηση του ταγματάρχη Ένγκερ, στρατιωτικού υπασπιστή του Χίτλερ, που χρονολογούνταν ήδη από το πρώτο υπόμνημα του Μπλάσκοβιτς στις 18 Νοεμβρίου 1939:

 «Ο Χίτλερ επικρίνει σφοδρά τις “παιδαριώδεις συμπεριφορές” ορισμένων διοικητών.

 Κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται με μεθόδους του Στρατού της Σωτηρίας.

 Αυτό επιβεβαιώνει επίσης την από μακρού αντιπάθειά του για το στρατηγό Μπλάσκοβιτς, τον οποίο δεν εμπιστεύθηκε ποτέ.»

Αν ο Χίτλερ είχε αντιδράσει έτσι στην πρώτη αναφορά, είναι εύκολο να υποθέσει κανείς τι γνώμη θα είχε σχηματίσει πλέον για τον Μπλάσκοβιτς τον Φεβρουάριο του 1940.

 Ο στρατηγός μπήκε εν τέλει στη «μαύρη λίστα» του Χίτλερ.

 Τελικά, με τη δικαιοδοσία του ουσιαστικά ανύπαρκτη στα θέματα της Πολωνίας, ο Μπλάσκοβιτς απαλλάχθηκε των καθηκόντων του στις 15 Μαΐου 1940, πριν από την έναρξη της εκστρατείας στη Γαλλία.

 Αντικαταστάτης του διορίστηκε ο αδίστακτος Χανς Φρανκ.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Μπλάσκοβιτς παρέμεινε άεργος μέχρι το χειμώνα του 1944, οπότε και κλήθηκε ανέλπιστα από τον Χίτλερ για να αναλάβει εκ νέου τη διοίκηση της Ομάδας Στρατιών «G» στις 24 Δεκεμβρίου 1944. 

Αποστολή του ήταν η διενέργεια μιας υποστηρικτικής επίθεσης από την κατεύθυνση της Αλσατίας-Λωραίνης προς τα Δυτικά στα πλαίσια της επίθεσης της Αρδέννες.

 Οι μονάδες του Μπλάσκοβιτς πολέμησαν ενάντια σε συντριπτικά ανώτερες δυνάμεις πριν η επίθεση πνεύσει τα λοίσθια. Μετά από αυτό οι Αμερικανοί διέσπασαν τις γερμανικές γραμμές και εγκλώβισαν χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες σε αυτό που έγινε γνωστό ως «Θύλακας του Κολμάρ».

Μετά την παράδοσή του, ο Μπλάσκοβιτς κρατήθηκε αιχμάλωτος σε διάφορα μέρη, από το 1945 ως το 1948 – στο Νταχάου, το Άλεντορφ του Μάρμπουργκ και εν τέλει στη Νυρεμβέργη.

 Κατά του Μπλάσκοβιτς απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την Πολωνία, τις ΗΠΑ, την Τσεχοσλοβακία και την Ολλανδία.

 Η μεν Ολλανδία απέσυρε τις κατηγορίες, σε αναγνώριση του έργου που επιτέλεσε ο Μπλάσκοβιτς στον επισιτισμό του άμαχου πληθυσμού.

Δεν εκδόθηκε ποτέ στην Πολωνία.

Σε πολλές πολωνικές αναφορές εναντίον Γερμανών εγκληματιών πολέμου, ο Μπλάσκοβιτς δεν αναφέρεται καθόλου.

Του προσάφθηκε η κατηγορία του εξαναγκασμού αιχμαλώτων πολέμου σε συμμετοχή κατασκευής οχυρωματικών έργων στις 2 Φεβρουαρίου 1945, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατέστη υπεύθυνος για την έκδοση διαταγών μεταφοράς Εβραίων την 1η και την 10η Αυγούστου 1944.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή του Άλλεντορφ, ο Μπλάσκοβιτς βοήθησε ιστορικούς του Αμερικανικού Στρατού (US Historical Division) να συγγράψουν την Ιστορία των μαχών στις οποίες ο ίδιος πήρε μέρος.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Ο Μπλάσκοβιτς δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

 Όμως «σχετικά έγγραφα προς στήριξη της υπεράσπιση δεν ήταν τότε διαθέσιμα, έτσι αποτίμησα την όλη κατάσταση με απαισιοδοξία» δήλωσε αργότερα ο συνήγορός του.

 Ο Μπλάσκοβιτς θα δικαζόταν στην ΧIΙ (12η) Υπόθεση των Δικών της Νυρεμβέργης, για εγκλήματα της Ανώτατης Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων. 

Δύο ώρες πριν από την έναρξη της δίκης, στις 7.30 π.μ. της 5ης Φεβρουαρίου 1948, ο Μπλάσκοβιτς μαζί με άλλους δεκατρείς κρατούμενους επέστρεφαν απ’ το κουρείο της φυλακής και ανέβαιναν μια σκάλα προς τον τρίτο ή τον τελευταίο όροφο.

 Ξαφνικά ο εξηντατετράχρονος Μπλάσκοβιτς άρχισε να τρέχει και, σκαρφαλώνοντας το τρεισήμισι περίπου μέτρων κιγκλίδωμα, πήδηξε στο κενό, προς το τσιμεντένιο προαύλιο της φυλακής.

 Το στήθος του τσακίστηκε και ο ίδιος διακομίστηκε αμέσως στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου και πέθανε τρεις ώρες αργότερα. 

Η πράξη αυτή υπήρξε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους υπερασπιστές του, καθώς ήταν σχεδόν βέβαιο πως ο Μπλάσκοβιτς θα αθωωνόταν.

Ο θάνατος του Μπλάσκοβιτς παραμένει μυστηριώδης μέχρι σήμερα, καθώς εικάζεται πως δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε από άνδρες των SS, τους οποίους είχε σφοδρά κατηγορήσει στην αρχή του πολέμου. Μετά τον θάνατό του, τη στέγαση και διατροφή της χήρας του και της κόρης του ανέλαβε ο πρώην ιπποκόμος του στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιοχάνες Καίπκε, ο οποίος έτρεφε βαθιά εκτίμηση για τον πρώην ανώτερό του, καθώς ο Μπλάσκοβιτς μεριμνούσε πάντα για τις συνθήκες ζωής των στρατιωτών του.

Ο Μπλάσκοβιτς τάφηκε στο κοιμητήριο του χωριού Μπόμμελσεν του Ζόλταου-Φάλινγκμποστελ, όπου αναπαύεται μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες 

Times news

Blaskowitz, Johannes – Answers to questions directed to General Blaskowitz

Blaskowitz, Johannes – German reaction to the invasion of southern France

The post Ο Γερμανός στρατηγός που κατηγόρησε στον Χίτλερ τα SS για εγκλήματα! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανός, Χίτλερ,germanos, chitler