Ο Ερντογάν μιλάει για ειρήνη, αλλά η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για πόλεμο

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας και μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, έχει κατακτήσει την τέχνη της πολιτικής επικοινωνίας. Σε ομιλίες του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, επικαλείται συνεχώς θέματα αδελφοσύνης, ενότητας και περιφερειακής ειρήνης. Στο διεθνές κοινό, παρουσιάζει την Τουρκία ως σταθεροποιητική δύναμη σε μια ασταθή περιοχή. Ωστόσο, πίσω από την προσεκτικά κατασκευασμένη ρητορική κρύβεται μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από καταστολή, στρατηγική απρόβλεπτη συμπεριφορά
και εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος.Η απόκλιση μεταξύ της γλώσσας του Ερντογάν και της πραγματικότητας της διακυβέρνησής του γίνεται πλέον πολύ εμφανής για να αγνοηθεί. Ενώ οι ομιλίες του υπόσχονται συμφιλίωση και μεταρρυθμίσεις, η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του αποκαλύπτουν μια πορεία προς την αντιπαράθεση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Μια διαρκής κατάσταση πολιτικού πολέμουΤους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν έχει εντείνει την πολιτική καταστολή εναντίον του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με ηγέτη τον Οζγκούρ Οζέλ. Μετά από αμφιλεγόμενες εσωτερικές εκλογές του κόμματος το 2023, που έφεραν τον Οζέλ στην εξουσία, οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές — οι οποίες θεωρούνται ευρέως ότι ενεργούν σε συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία — κατέθεσαν αγωγή με αίτημα την ακύρωση του συνεδρίου του CHP που τον εξέλεξε. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης υπονοούν πλέον ότι ολόκληρη η ηγετική δομή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ενδέχεται να κριθεί παράνομη.Αυτή η νομική τακτική συμπίπτει με ευρύτερες προσπάθειες καταστολής της διαφωνίας. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ο σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, έχει ήδη καταδικαστεί με αμφιλεγόμενες κατηγορίες και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του απαγορευθεί η άσκηση των καθηκόντων του. Άλλοι δήμοι που διοικούνται από την αντιπολίτευση βρίσκονται υπό έρευνα ή έχουν δει τους εκλεγμένους δημάρχους τους να συλλαμβάνονται. Στο τρέχον πολιτικό κλίμα της Τουρκίας, η νίκη στις κάλπες δεν αποτελεί πλέον εγγύηση για την άσκηση των καθηκόντων.Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν φαίνεται να διεξάγει διακριτικές συνομιλίες με το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, υπονοώντας πιθανή αποκλιμάκωση των σχέσεων μετά από χρόνια σκληρής καταστολής. Ωστόσο, μόλις πριν από λίγους μήνες, η ίδια κυβέρνηση πίεσε για τη διάλυση του κόμματος και αντικατέστησε δεκάδες εκλεγμένους δημάρχους με διορισμένους από το κράτος διαχειριστές. Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα υποδηλώνουν μια τακτική — και όχι αρχική — προσέγγιση: ποινικοποίηση, συνένωση ή εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης ανάλογα με τον πολιτικό υπολογισμό της στιγμής.Ρητορική της διπλωματίας, πραγματικότητα του μιλιταρισμούΗ εξωτερική πολιτική του Ερντογάν ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο αντιφάσεων. Συχνά μιλά για την Τουρκία ως μεσολαβητή και δύναμη ειρήνης, ιδίως σε συγκρούσεις όπως αυτές μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ή Ισραήλ και Παλαιστίνης. Ωστόσο, στην πράξη, η Άγκυρα ακολουθεί μια εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη στάση στην περιοχή: ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, διατηρεί στρατεύματα στη Λιβύη, κλιμακώνει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προωθεί επιθετικά την αμυντική της βιομηχανία — ιδίως τα μαχητικά drones — ως εργαλείο περιφερειακής επιρροής.Αυτές οι ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διπλωματικές κινήσεις του Ερντογάν. Για παράδειγμα, ενώ ζητά την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα, ταυτόχρονα εγκρίνει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά. Ενώ υποστηρίζει τον διάλογο στον Καύκασο, τα τουρκικά drones συνεχίζουν να μεταβάλλουν τις ισορροπίες δυνάμεων υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό που ο Ερντογάν παρουσιάζει ως οικοδόμηση της ειρήνης στο εξωτερικό συχνά ισοδυναμεί με επίδειξη δύναμης.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Προετοιμασία για διαμαρτυρίεςΤο χάσμα μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας είναι ίσως πιο ανησυχητικό όσον αφορά την εσωτερική πολιτική ασφάλειας του Ερντογάν. Εν μέσω της αυξανόμενης απογοήτευσης του κοινού για τον πληθωρισμό, την ανεργία των νέων και την πολιτική καταστολή, η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει αθόρυβα εξαιρετικές επενδύσεις σε εξοπλισμό καταστολής ταραχών.Σύμφωνα με τα αρχεία προμηθειών, το υπουργείο Εσωτερικών αγόρασε πρόσφατα πάνω από 270.000 μονάδες δακρυγόνου και σπρέι πιπεριού, καθώς και δεκάδες χιλιάδες αντιασφυξιογόνες μάσκες για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Η συσσώρευση τέτοιων υλικών δεν είναι απλώς ρουτίνα, αλλά σηματοδοτεί την προετοιμασία της κυβέρνησης για παρατεταμένες αναταραχές.Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν κυβερνάται πλέον από προβλέψιμες θεσμικές νόρμες, αλλά από εξατομικευμένη διακυβέρνηση και επιλεκτική επιβολή του νόμου. Η γλώσσα της δημοκρατίας — πλουραλισμός, δικαιοσύνη, συμφιλίωση — παραμένει στο δημόσιο λόγο. Στην πράξη, όμως, αυτά τα ιδανικά έχουν εκφυλιστεί από τον αυταρχισμό: οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν φυλάκιση, οι δήμαρχοι απομακρύνονται με διάταγμα και τα δικαστήρια λειτουργούν ως εργαλεία πολιτικής μηχανικής.Οι διεθνείς παρατηρητές δεν πρέπει να παίρνουν στα σοβαρά τη ρητορική ειρήνης του Ερντογάν. Στη σημερινή Τουρκία, οι λέξεις είναι συχνά στρατηγικές αντιπερισπασμοί και όχι αντανακλάσεις της πολιτικής.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Αν ο Ερντογάν επιδιώκει πραγματικά την ειρήνη — είτε με τους Κούρδους πολίτες, τους πολιτικούς του αντιπάλους ή τα γειτονικά κράτη — πρέπει να ξεκινήσει με την αποστρατιωτικοποίηση της εσωτερικής του προσέγγισης στην πολιτική και την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας των θεσμών της χώρας. Μέχρι τότε, η φράση «Ο Ερντογάν μιλάει για ειρήνη, αλλά τα χέρια του δείχνουν πόλεμο» θα παραμείνει μια συνοπτική και ανατριχιαστική περίληψη της πολιτικής πραγματικότητας της Τουρκίας.Πηγή: Turkish Minute

The post Ο Ερντογάν μιλάει για ειρήνη, αλλά η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για πόλεμο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν,erntogan