Ο Έλληνας πιλότος που δέχθηκε επίθεση καμικάζι και επιβίωσε

Γράφει ο Δημήτρης  Σταυρόπουλος

Ίσως είναι η μοναδική φορά, που αποδεικνύεται ιστορικά ότι Έλληνας πιλότος δέχθηκε επίθεση από Ιάπωνα καμικάζι!

Κι όμως συνέβη στις 21 Φεβρουάριο του 1945 στις θάλασσες της Ανατολής λίγο πριν την εκπνοή του Παγκοσμίου Πολέμου.

Θύμα της επίθεσης ένα Ελληνόπουλο της διασποράς με καταγωγή από την Αρκαδία.

Ο ανθυποπλοίαρχος Βασίλειος Γ. Γύφτος γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1922, γιος του Κωνσταντίνου «Κωστή» Σαράντου Γύφτου από τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας και της Ελένης Ζη από τη Σπάρτη.

Ο Κωνσταντίνος είχε χάσει την

πρώτη του σύζυγο, την Ελένη Πάνεση από τον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς από γρίπη το 1919 και ξαναπαντρεύτηκε την Ελένη Ζη αργότερα. Ήταν ένας από τους πέντε γιους του ζευγαριού.

Ο Βασίλειος αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Πίτσφιλντ το 1940 και πιθανότατα όπως πολλοί άλλοι Ελληνοαμερικανοί, παρακινούμενος από την περιβόητη επιδρομή του Περλ Χάρμπορ και τον γενναίο αγώνα της Ελλάδας κατά του Άξονα κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Aviation Cadet V-5 στις 8 Δεκεμβρίου 1942, στο NACSB (Naval Aviation Cadet Selection Board) Νέα Υόρκη, ενώ παρακολουθούσε το Amherst College στο Amherst MA, ελπίζοντας να γίνει Ναυτικός Αεροπόρος.

Κλήθηκε να παρακολουθήσει το NPFS (Navy Pre-Flight School) στο Chapel Hill, NC στις 3 Ιουνίου 1943, το οποίο περιελάμβανε φυσική κατάσταση, αθλητισμό, στρατιωτικές ασκήσεις, διδασκαλία στα βασικά της ναυτικής υπηρεσίας και μαθήματα στο έδαφος.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ…

Από τον Φεβρουάριο του 1944 έως τον Ιούλιο του 1944, το VC-86 εκπαιδεύτηκε σκληρά για να είναι σε θέση να εκτελέσει καθήκοντα μάχης σε ένα μεταφορέα συνοδείας.

Η πρώτη αποστολή του αερομεταφορέα και της αεροπορικής ομάδας της ήταν η συνοδεία νηοπομπών στο Μιντανάο. Τόσο τα FM-2 όσο και τα TBF Avengers πέταξαν εκατοντάδες εξόδους Combat Air Patrol και Anti-Submarine Patrol καλύπτοντας τη συμμαχική ναυτιλία. Στις 21 Νοεμβρίου, το CVE-95 δέχθηκε επίθεση και καταστράφηκε ανεπιτυχώς από ένα δικινητήριο μαχητικό-βομβαρδιστικό Ki-45 Nick το οποίο κατάφερε να αποφύγει το CAP.

Οκτώ ημέρες αργότερα το VC-86 εκτόξευσε τα εννέα FM-2 και εννέα TBF στο αεροδρόμιο Pityilu στα νησιά Admiral για καθήκοντα χερσαίας βάσης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Το CVE-95 εντάχθηκε στην Ομάδα Εργασίας (TG) 77.4 τον επόμενο μήνα, πραγματοποίησε συχνές πτητικές ασκήσεις και πρακτικές πυροβολικού ανατολικά του Κόλπου Χουόν, Νέα Γουινέα.

Με αποστολή αεροπορικής υποστήριξης για την απόβαση της 6ης Στρατιάς στον Κόλπο Lingayen, το TG 77.4 απέπλευσε για τα νησιά Παλάου στις 27 Δεκεμβρίου στο πρώτο σκέλος της προσέγγισής του για την εισβολή στη Λουζόν.

Εν τω μεταξύ, στο Ulithi, οι προετοιμασίες για την επίθεση και την κατάληψη του Iwo Jima ήταν σε εξέλιξη. Για άλλη μια φορά, το USS Bismarck Sea λειτούργησε ως μέρος της δύναμης υποστήριξης μεταφορέων συνοδείας.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΙΚΑΖΙ

Το βράδυ της 21ης ​​Φεβρουαρίου, το USS Bismarck Sea είχε μόλις ανακτήσει το αεροσκάφος του από ένα χτύπημα όταν εμφανίστηκε ένα σμήνος ιαπωνικών αεροπλάνων.

Το πλοίο συνοδείας απονηωσε  ένα βομβαρδιστικό, αλλά ένα άλλο συνετρίβη στην δοκό του πλοίου στο πίσω μέρος του ανελκυστήρα.

Η σύγκρουση χτύπησε τέσσερις τορπίλες στο κατάστρωμα του υπόστεγου, χώρισε τα καλώδια του ανελκυστήρα και κατέστρεψε το κεντρικό δίκτυο της προφυλακής.

Η φωτιά φαινόταν ελεγχόμενη έως ότου η λάμψη της προσέλκυσε ένα δεύτερο ιαπωνικό αεροπλάνο το οποίο την συνετρίβη επίσης ακριβώς μπροστά από το πηγάδι του ανελκυστήρα, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας θανάσιμα ολόκληρη την ομάδα πυρόσβεσης.

Αυτή η έκρηξη λύγισε τα υποφράγματα και κατέρρευσε τα καταστρώματα στα δωμάτια αποκοπής πυρομαχικών, προσθέτοντας λάδι στη φωτιά.

Τα αεροπλάνα στο κατάστρωμα του υπόστεγου πρόσθεσαν βενζίνη στο ολοκαύτωμα.

Σύντομα, οι φλόγες μαίνονταν ανεξέλεγκτες και μια ποικιλία από πυρομαχικά άρχισαν να εκρήγνυνται, έτσι ο καπετάνιος διέταξε την εγκατάλειψη του «USS Bismarck Sea».

Σε λιγότερο από 30 λεπτά, ολόκληρο το πλήρωμά της έφτασε στο νερό.

Μετά από πολλές εκρήξεις και δύο ώρες καύσης, το πλοίο ανατράπηκε και βυθίστηκε.

Ταραγμένες θάλασσες, κρύο νερό και ιαπωνικά strafing κόστισαν τη ζωή πολλών μελών του πληρώματος του μεταφορέα συνοδείας.

Τρία αντιτορπιλικά και τρεις συνοδοί αντιτορπιλικών πέρασαν 12 ώρες συλλέγοντας επιζώντες, αλλά 318 γενναίοι ναύτες χάθηκαν.

Ο Giftos ήταν ένας από εκείνους τους πιλότους VF που μόλις είχαν επιστρέψει από μια αποστολή, όταν οι δύο μαχητές καμικάζι έπεσαν πάνω στο αεροπλανοφόρο μέσα σε δύο λεπτά ο ένας από τον άλλο.

Το σκάφος μετατράπηκε σε βολίδα.

Ο Γύφτος έπεσε αναίσθητος.

Όταν συνήλθε, άρχισε να ψάχνει για ένα δρόμο από το καταδικασμένο σκάφος. Φορούσε σωσίβιο αλλά σύντομα συνάντησε μια σχεδία.

«Ήρθε ένας άλλος τύπος και ήθελε τη σχεδία.

Είχα τον Mae West και τον ρώτησα αν ήξερε πώς να χειρίζεται τη σχεδία, η οποία έπρεπε να φουσκώσει.

Μου είπε "όχι", οπότε είπα να του δείξω.»

Ο Γύφτος παρότρυνε τον άλλο ναύτη να σκαρφαλώσει από ένα σχοινί με κόμπους για να φτάσουν σε ένα σημείο όπου η σχεδία θα μπορούσε να φουσκώσει με ασφάλεια, αλλά ο άντρας πανικοβλήθηκε στα μισά του δρόμου, έχασε τη λαβή του και χάθηκε.

Ο Γύφτος δεν τον ξαναείδε.

Πέρασε τη νύχτα πεταμένος σε θαλασσοταραχή ολομόναχος.

Στη συνέχεια, μια συνοδός αντιτορπιλικών των ΗΠΑ τον πέρασε και κατέβασε ένα σχοινί προς το μέρος του και έτσι σώθηκε…

Στον νεαρό Έλληνα ανθυποπλοίαρχο, απονεμήθηκε ο Διακεκριμένος Ιπτάμενος Σταυρός και ένα Μετάλλιο Αεροπορίας με πέντε Χρυσά Αστέρια και πολλές κορδέλες εκστρατείας.

Απολύθηκε ως Υπολοχαγός, Junior Grade, και επέστρεψε στη γενέτειρά του στο Pittsfield μετά τον πόλεμο.

Ήταν μέλος της Εθνικής Ένωσης Αυτόματων Πωλητών/Εμπορευμάτων, των Βετεράνων των Ξένων Πολέμων, όπου υπηρέτησε ως διοικητής από το 1997 έως το 1998, των Αμερικανών βετεράνων με ειδικές ανάγκες, της αμερικανικής λεγεώνας του Lanesborough, της Mystic Lodge of Masons, της Country Club του Πίτσφιλντ και το Berkshire Hills Country Club.

Πέθανε στο σπίτι του το 2005.

Πληροφορίες

www.greeks in foreign cockpits.com

The post Ο Έλληνας πιλότος που δέχθηκε επίθεση καμικάζι και επιβίωσε appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνας,ellinas