Ο “Άγγλος Ασθενής” ήταν Έλληνας; Η απίστευτη ιστορία του Επισμηναγού Μολυβάδα

O “Άγγλος Ασθενής” ήταν Έλληνας! Η πασίγνωστη κινηματογραφική ταινία με τα 9 Οσκαρ παρουσιάζει την ιστορία ενός αεροπόρου με σοβαρά εγκαύματα, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος και δένεται συναισθηματικά με την νοσοκόμα του. Το σενάριο της ταινίας έχει …παιχτεί στην αληθινή ζωή. Με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα αεροπόρο!

Η ιστορία του Επισμηναγού Στέφανου Μολυβάδα είναι συγκλονιστική και σχεδόν όμοια με του Άγγλου Ασθενή!

Ο πολύ καλός ιστορικός Κώστας Λαγός, είχε φέρει στο φως την ιστορία,

όταν ακόμη ο Μολυβάδας ήταν εν ζωή και δυο Ίκαροι αποφάσισαν να δώσουν το όνομά του σ΄ ένα πρωτότυπο UAV που είχαν φτιάξει.

Η ιστορία του Έλληνα “Άγγλου Ασθενή”

Ο Στέφανος Μολυβάδας εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Σορβώνη και στο Πολυτεχνείο Αθηνών για να βρεθεί το 1941 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εντάχθηκε στην Ελληνική ΠΑ αρχικά ως διερμηνέας.

Τελικά το 1943 μπήκε στη Σχολή Ναυτίλων και το 1944 συμμετείχε σε βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Στις 28 Ιούλιου το βομβαρδιστικό Baltimore στο οποίο επέβαινε ως ναυτίλος καταρρίπτεται. Όλο το πλήρωμα εγκαταλείπει επιτυχώς. Ο Μολυβάδας υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα, εντοπίστηκε από Παρτιζάνους αλλά τελικά έπεσε στα χέρια των Κροατών και μετά τον Γερμανών. Η κατάστασή του λόγω των εγκαυμάτων ήταν απελπιστική. Κρατήθηκε αιχμάλωτος μέχρι το τέλος του πολέμου για να καταλήξει σε νοσοκομείο της Βρετανίας αμέσως μετά.

Χρειάστηκε να περιμένει πολλούς μήνες για να χειρουργηθεί στην κατάσταση που βλέπετε στις φωτογραφίες. Τον έσωσε η σχέση που ανέπτυξε με μια νοσοκόμα. Εκείνη μεσολάβησε στον διεθνούς φήμης πλαστικό χειρουργό McIndoe για να τον χειρουργήσει.

Χρειάστηκαν τέσσερα χειρουργεία για να επανέλθει το πρόσωπό του.

Παρέμεινε στην Αγγλία, σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος, πήρε μεταπτυχιακό και εξελίχτηκε σε κορυφαίο στέλεχος αμυντικών βιομηχανιών βρετανικών και αμερικανικών! Το 1966 ο Μολυβάδας βρίσκεται επικεφαλής επιστημονικής ομάδας στις ΗΠΑ η οποία ανέπτυσσε σύστημα πληροφοριών αξίας δισεκατομμυρίων. Έδινε αναφορά απ´ευθείας στο Λευκό Οίκο!

Η Ελλάδα την οποία υπεραγαπούσε και σ΄αυτή επέστρεψε για τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια της ζωής του, ποτέ δεν τον αξιοποίησε.

The post Ο “Άγγλος Ασθενής” ήταν Έλληνας; Η απίστευτη ιστορία του Επισμηναγού Μολυβάδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα