Ο Αμερικανός φίλος του Χίτλερ και ο Τσόρτσιλ! Ο σκοτεινός του ρόλος

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ο Ernst Franz Sedgwick Hanfstaengl  ( 2 Φεβρουαρίου 1887 – 6 Νοεμβρίου 1975) ήταν Γερμανοαμερικανός επιχειρηματίας και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που διαδραμάτισε πολλούς και άγνωστους ρόλους!

Ήταν ο πιο στενός φίλος του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο… εξ απορρήτων του!

Γεννήθηκε στο Μόναχο, έζησε στην Αμερική, σπούδασε στο Χάρβαρντ, γνώρισε τον Ρούσβελτ και μεταξύ του κύκλου των γνωστών του ήταν ο βαρόνος των εφημερίδων William Randolph Hearst, ο συγγραφέας Djuna

Barnes  και ο ηθοποιός Charlie Chaplin.

Στο ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου , ζήτησε από τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο στη Νέα Υόρκη, Φραντς φον Πάπεν , να τον μεταφέρει λαθραία στη Γερμανία.

Ελαφρώς μπερδεμένος από την πρόταση, ο ακόλουθος αρνήθηκε και ο Hanfstaengl παρέμεινε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μετά το 1917, το αμερικανικό υποκατάστημα της οικογενειακής επιχείρησης κατασχέθηκε ως εχθρική περιουσία.

Η ζωή από εκείνη την στιγμή, είναι περίπου άγνωστη, αλλά ιστορικά πολύ ενδιαφέρουσα!

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ Ο ΤΣΟΡΤΣΙΛ

Ο Hanfstaengl επέστρεψε στη Γερμανία το 1922.

Ενώ ζούσε στη γενέτειρά του, τη Βαυαρία, άκουσε για πρώτη φορά τον Αδόλφο Χίτλερ να μιλάει σε μια μπυραρία του Μονάχου .

Ένα συνάδελφο μέλος της λέσχης του Χάρβαρντ που εργαζόταν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, ζήτησε από τον Χάνφσταενγκλ να βοηθήσει έναν στρατιωτικό ακόλουθο που στάλθηκε να παρακολουθήσει την πολιτική σκηνή στο Μόναχο.

Ο Hanfstaengl παρουσιάστηκε στον Χίτλερ μετά την ομιλία και ξεκίνησε μια στενή φιλία και πολιτική ένωση που θα διαρκέσει μέχρι τη δεκαετία του 1920 και τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1920, ο Hanfstaengl εισήγαγε τον Χίτλερ στην υψηλή κοινωνία του Μονάχου και βοήθησε να γυαλίσει την εικόνα του. Βοήθησε επίσης στη χρηματοδότηση της έκδοσης του Χίτλερ Mein Kampf και της επίσημης εφημερίδας του NSDAP , του Völkischer Beobachter (People's Observer).

Ο Χίτλερ ήταν ο νονός του γιου του Χάνφσταενγκλ, Έγκον.

Όταν ο Winston Churchill έμενε στο ξενοδοχείο Regina στο Μόναχο στα τέλη Αυγούστου 1932, ο Hanfstaengl παρουσιάστηκε και είπε ότι θα μπορούσε εύκολα να κανονίσει μια συνάντηση με τον Χίτλερ εκεί αφού ερχόταν στο ξενοδοχείο κάθε απόγευμα γύρω στις πέντε.

Εκείνη την εποχή, ο Τσόρτσιλ είπε ότι δεν είχε εθνικές προκαταλήψεις εναντίον του Χίτλερ και γνώριζε ελάχιστα για το «δόγμα ή το ιστορικό του και τίποτα για τον χαρακτήρα του».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Hanfstaengl, ο Churchill ρώτησε:

«Γιατί ο αρχηγός σας είναι τόσο βίαιος με τους Εβραίους;»

  Ο Χάνφσταενγκλ, σύμφωνα με τον Τσόρτσιλ, πρέπει να το είχε συνδέσει με τον Χίτλερ γιατί την επόμενη μέρα, γύρω στο μεσημέρι, ήρθε στο ξενοδοχείο για να πει στον Τσόρτσιλ ότι τελικά ο Χίτλερ δεν θα ερχόταν να τον δει.

Καθώς το Ναζιστικό Κόμμα εδραίωσε την εξουσία του, προέκυψαν αρκετές διαφωνίες μεταξύ του Hanfstaengl και του Υπουργού Προπαγάνδας της Γερμανίας , Joseph Goebbels .

Το 1933, ο Hanfstaengl απομακρύνθηκε από το επιτελείο του Χίτλερ.

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Το 1937, ο Hanfstaengl έλαβε διαταγές να πέσει με αλεξίπτωτο σε μια περιοχή που κατείχε η εθνικιστική πλευρά του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου , για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ επέβαινε στο αεροπλάνο φοβόταν μια συνωμοσία για τη ζωή του και έμαθε περισσότερες λεπτομέρειες από τον πιλότο για την αποστολή, ο οποίος τελικά παραδέχτηκε ότι είχε διαταχθεί να ρίξει το Hanfstaengl πάνω από εδάφη που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι , κάτι που θα σήμαινε σχεδόν βέβαιο θάνατο.

Ο πιλότος τελικά προσγειώθηκε σε ένα μικρό αεροδρόμιο κοντά στη Λειψία αφού ισχυρίστηκε μια δυσλειτουργία του κινητήρα μετά από μια σύντομη συνομιλία με τον Hanfstaengl, η οποία του επέτρεψε να διαφύγει.

Αυτή η εκδοχή της ιστορίας αναφέρθηκε από τον Άλμπερτ Σπέερ στα απομνημονεύματά του, ο οποίος δήλωσε ότι η «αποστολή» στην Ισπανία ήταν ένα περίτεχνο πρακτικό αστείο, επινοημένο από τον Χίτλερ και τον Γκέμπελς, με σκοπό να τιμωρήσει τον Χάνφσταενγκλ αφού είχε δυσαρεστήσει τον Φύρερ κάνοντας « δυσμενή σχόλια για το μαχητικό πνεύμα των Γερμανών στρατιωτών στη μάχη» κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου.

Ο Hanfstaengl έλαβε σφραγισμένες εντολές από αυτό που δεν έπρεπε να ανοίξει μέχρι το αεροπλάνο του να πετάξει.

Οι διαταγές αναφέρουν ότι επρόκειτο να απορριφθεί στο «Κόκκινο Ισπανικό έδαφος» για να εργαστεί ως πράκτορας για τον Francisco Franco .

Το αεροπλάνο, σύμφωνα με τον Speer, απλώς έκανε κύκλους πάνω από τη Γερμανία περιέχοντας ένα ολοένα και πιο ανήσυχο Hanfstaengl, με ψευδείς αναφορές τοποθεσίας να δίνονται για να μεταφέρουν την εντύπωση ότι το αεροπλάνο πλησίαζε όλο και πιο κοντά στην Ισπανία.

Αφού το αστείο ολοκληρώθηκε, ο πιλότος δήλωσε ότι έπρεπε να κάνει αναγκαστική προσγείωση και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Λειψίας . Ο Hanfstaengl ήταν τόσο ανήσυχος από το γεγονός που αυτομόλησε αμέσως μετά.

Πήρε το δρόμο του για την Ελβετία και, αφού εξασφάλισε την απελευθέρωση του γιου του Έγκον από τη Γερμανία, μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία , όπου φυλακίστηκε μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου .

Αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο φυλακών στον Καναδά.

«ΕΔΩΣΕ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ 400 ΕΞΕΧΟΝΤΕΣ ΝΑΖΙ

Το 1942, ο Hanfstaengl παραδόθηκε στις ΗΠΑ, εργάστηκε για το "S-Project" του Προέδρου των ΗΠΑ Franklin Roosevelt και αποκάλυψε πληροφορίες για περίπου 400 ηγέτες των Ναζί.

Παρείχε 68 σελίδες με πληροφορίες μόνο για τον Χίτλερ, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών στοιχείων της ιδιωτικής ζωής του Χίτλερ.

Το 1943, βοήθησε τον Henry Murray , τον διευθυντή της ψυχολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ , τον Walter Charles Langer , έναν ψυχαναλυτή και άλλους ειδικούς να δημιουργήσουν μια έκθεση για το Office of Strategic Services , με τίτλο Ανάλυση της Προσωπικότητας του Αδόλφου Χίτλερ .

Το 1944, ο Hanfstaengl παραδόθηκε πίσω στους Βρετανούς, οι οποίοι τον επαναπατρίστηκαν στη Γερμανία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γουίλιαμ Σίρερ , ένας δημοσιογράφος του CBS που διέμενε στη ναζιστική Γερμανία μέχρι το 1940 και βρισκόταν σε συχνή επαφή με τον Χάνφσταενγκλ, τον περιέγραψε ως «εκκεντρικό, τσαμπουκά, του οποίου το σαρδόνιο πνεύμα αντιστάθμιζε κάπως το ρηχό μυαλό του».

Ο Hanfstaengl έγραψε το Unheard Witness (1957), το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε ξανά ως «Hitler: The Missing Years» , για τις εμπειρίες του.

Το 1974, ο Hanfstaengl παρακολούθησε την 65η επανένωση του Χάρβαρντ, όπου συναντήθηκε με παλιούς απόφοιτους και πολλούς φοιτητες.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1920, ο Hanfstaengl παντρεύτηκε την Helene Elise Adelheid Niemeyer από το Long Island .

Ο μονάκριβος γιος τους, Έγκον Λούντβιχ , τελικά κατατάχθηκε στο Αεροπορικό Σώμα Στρατού των ΗΠΑ .

Ο Hanfstaengl πέθανε στο Μόναχο στις 6 Νοεμβρίου 1975.

Το 2004, ο Peter Conradi έγραψε μια βιογραφία του Hanfstaengl, του «Hitler's Piano Player: The Rise and Fall of Ernst Hanfstaengl, Confidante of Hitler, Allly of FDR» .

Πληροφορίες

Hanfstaengl, Ernst 'Putzi'. Hitler: The Missing Years.

Hanfstaengl, Ernst. «Zwischen Weißem und Braunem Haus».

The post Ο Αμερικανός φίλος του Χίτλερ και ο Τσόρτσιλ! Ο σκοτεινός του ρόλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα