Νομοσχέδιο ΥΠEΘΑ: Σφοδρές αντιδράσεις από Αξιωματικούς από τη ΣΜΥΝ

Με αφορμή πρόσφατη επιστολή Αξιωματικών ΑΣΣΥ που δημοσιεύσαμε, οι οποίοι κατήγγειλαν διάκριση εις βάρος τους μέσα από ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μέριμνας του ΥΠΕΘΑ, έφτασε στο militaire νέα επιστολή-κόλαφος από Αξιωματικούς, αποφοίτους της ΣΜΥΝ, ειδικότητας Μηχανικού. Με την επιστολή καταγγέλλεται η θεσμοθέτηση διάκρισης εις βάρος τους και αποδεικνύει ότι το νομοσχέδιο είναι λόγος διχασμού και ρήξης και όχι μέριμνας.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι με μία δεύτερη ανάγνωση, ίσως γίνουν κατανοητοί

και κάποιοι από τους λόγους που οι παραιτήσεις στο ΠΝ είναι αυξημένες σε σχέση με τον ΣΞ και την ΠΑ.

Πράγματι, ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα νομοσχέδιο να προκαλεί τόσο διχασμό ανάμεσα στα στελέχη των ΕΔ, ακόμα και εντός της ίδιας προέλευσης, λόγω ενός οριζόντιου μέτρου που μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν γνωστά προβλήματα για τα οποία ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει δημιουργήσει και παλαιότερα αντιδράσεις. Για τους θιγέντες του άρθρου 32 του ν.4609/2019 έχει απαντήσει ότι προσεχώς αποστρατεύονται. Για τους ΕΠΟΠ επί χρόνια έλεγε ότι θα απολυθούν ενώ μόλις τους τελευταίους μήνες άλλαξε τακτική μένοντας και πάλι σε γενικόλογα. Για το μισθολόγιο των ΕΜΘ μόνο πρόσφατα προαναγγέλθηκε λύση αλλά και πάλι είναι άφαντη.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει απογοήτευση και αγανάκτηση στα στελέχη. Το ερώτημά μας είναι αν η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τα αφουγκράζεται.

Διαβάστε την επιστολή:

Τα παρακάτω έχουν γραφτεί από Αξιωματικούς ειδικότητας Μηχανικού του ΠΝ (απόφοιτοι ΣΜΥΝ όλοι) υπό το πρίσμα που έχετε εκθέσει πολλές φορές: ότι υπάρχει υποστελέχωση και η κάλυψη των αναγκών γίνεται με ανακατανομή εκ των έσω. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι πολλοί συνάδελφοι Αξιωματικοί και εξωθούνται σε παραιτήσεις που επηρεάζουν όλους τους Αξιωματικούς ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Πρόσφατα δημοσιεύσατε επιστολή Αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ που έθιγε πολύ εύστοχα την απαράδεκτη μεθόδευση απονομής πρόσθετου βαθμού Αξιωματικού (Υποπλοιάρχου/Λοχαγού) σε Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ, χωρίς την απαίτηση του υποχρεωτικού (για τους υπόλοιπους) χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο πρώτης γραμμής επειδή διαχωρίζει επίσημα τους Αξιωματικούς σε παιδιά και αποπαίδια. Η οργή μας εντάθηκε από δεύτερη επιστολή κάποιου συναδέλφου ΕΜΘ που δημοσιεύσατε μετά, η οποία βρίθει ψεμάτων και την οποία επίσης θα σχολιάσουμε. Προφανώς δεν άρεσε η αποκάλυψη της αλήθειας από συναδέλφους.

Επειδή στο ΠΝ υπάρχει η πρόσθετη επιβάρυνση της θαλάσσιας υπηρεσίας, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

Το  άρθρο 2 του νόμου 3883 προβλέπει ότι οι Αξιωματικοί ΕΜΘ εντάσσονται στο Σώμα των Αξιωματικών και συγκεκριμένα στις Ειδικότητες και είναι νεότεροι Αξιωματικοί από όλους τους Αξιωματικούς.Το  άρθρο 28 προβλέπει ότι «Οι Αξιωματικοί Σωμάτων ή Ειδικοτήτων, για τους οποίους δεν προβλέπεται άσκηση διοίκησης, υποχρεούνται σε ειδική υπηρεσία».Η Πάγια Διαταγή του ΓΕΝ 4-18/2014 που αφορά τη σταδιοδρομική εξέλιξη όλων των Αξιωματικών του ΠΝ, ειδικά για τους Αξιωματικούς ειδικοτήτων παρέχει τη «δυνατότητα» μετάθεσης για 2 χρόνια μακράν κέντρου, καθώς και αρκετά χρόνια σε πλοία, ανάλογα με το βαθμό και την ειδικότητα.Η Διαταγή αυτή στο παράρτημα «Α» ενσωματώνει τη συγκεκριμένη νομική απαίτηση και προβλέπει «Για την προαγωγή των Αξιωματικών του ΠΝ στον επόμενο βαθμό απαιτείται η συμπλήρωση συγκεκριμένων ετών στον κατεχόμενο βαθμό, ενώ παράλληλα για ορισμένες ειδικότητες απαιτείται και η συμπλήρωση χρόνου διοίκησης ή ειδικής (θαλάσσιας) υπηρεσίας.»Η ίδια διαταγή στο παράρτημα «Στ» που αφορά όλους του Αξιωματικούς ειδικοτήτων (άρα και τους ΕΜΘ) προβλέπει ότι ο χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη για τις ετήσιες μεταθέσεις (παράρτημα Στ, παρ.3ζ). Επίσης προσδιορίζει τις απαιτήσεις ανά βαθμό (παρ.5: 2 χρόνια για το Σημαιοφόρο, 2 για Ανθυποπλοίαρχο και 2 για Υποπλοίαρχο).Συγκεκριμένα για την ειδικότητα του Μηχανικού (που αφορά τους συντάκτες της επιστολής), η παραπάνω Διαταγή προσδιορίζει και τις υπηρεσίες που πρέπει να υπηρετηθούν οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας: είναι πλοία και παραμεθόριος (στους βαθμούς του Σημαιοφόρου και του Ανθυποπλοιάρχου) ή θέσεις ευθύνης και προϊσταμένου, ακόμα και Διοικητή (στο βαθμό του Υποπλοιάρχου).

Όλα τα παραπάνω αποκτούν πολύ σοβαρότερη τροπή σε σχέση με όσα προβλέπονται για τις κρίσεις (όλων των) Αξιωματικών.

Ο νόμος 3883 στο άρθρο 25 προβλέπει ότι «3. Κρίση «Προακτέοι κατ’ εκλογή»: Αξιωματικοί μέχρι και βαθμού Συνταγματάρχη για να κριθούν προακτέοι κατ’ εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα: α) Τα κριτήρια προαγωγής σε βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»…. γ) Άσκηση διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε όλα τα επίπεδα αναλόγως του εκάστοτε βαθμού σε βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς», ιδιαίτερα δε στον κατεχόμενο βαθμό.»

Όλα τα παραπάνω για τους Αξιωματικούς (εξ Υπαξιωματικών) ειδικότητας μηχανικού (και αντίστοιχα για όλους τους υπόλοιπους) μεταφράζονται ως εξής:

Οι συνάδελφοι Αξιωματικοί ΕΜΘ δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμπλήρωση των χρόνων διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας (μεταξύ αυτών και τα πλοία και οι μεταθέσεις μακράν κέντρου) άρα έχουν ευνοϊκότερη σταδιοδρομία, ευνοϊκότερη μεταχείριση και ευνοϊκότερες αξιολογήσεις. Ποιος μπορεί (ή τολμάει) να ισχυριστεί ότι ένας Αξιωματικός άνευ καθηκόντων μπορεί να αξιολογηθεί με τα ίδια κριτήρια με έναν Α’ Μηχανικό;

Όταν σου ανατίθενται δύσκολα καθήκοντα είναι ευκολότερο να κριθείς δυσμενώς για οποιοδήποτε λόγο (ακόμα και αν δεν ευθύνεσαι). Όλοι γνωρίζουμε ότι ο όρος του «Λίαν Καλώς» έχει τεθεί ακριβώς για να λειτουργεί ως τσεκούρι στις προαγωγές των Αξιωματικών ΑΣΣΥ. Αυτό επιφέρει δυσμενή σταδιοδρομική εξέλιξη με επίπτωση και στο μισθολόγιο που εξαρτάται από το διοικητικό βαθμό. Γιατί να αφορά μόνο τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ; Με ποιο δικαίωμα εξαιρούνται οι Αξιωματικοί ΕΜΘ από τα καθήκοντα που αναλογούν στους βαθμούς τους;

Το πρόβλημα με το νομοσχέδιο συνεχίζεται. Εκτός από το άρθρο 47 υπάρχει και το 53, που παίρνει 3 σειρές ΑΣΣΥ (1991, 92, 93) και τις προάγει με βάση το νόμο 2439, επίσης χωρίς την απαίτηση των χρόνων διοίκησης. Η διάκριση που δημιουργείται είναι παρόμοια αλλά για το βαθμό του Υποπλοιάρχου μόνο: δεκάδες (ή και εκατοντάδες) συναδέλφους ίδιας ειδικότητας και ίδιας προέλευσης, οι οποίοι μεταφέρονται (πολύ σωστά και δίκαια) στο ευνοϊκότερο προηγούμενο σταδιοδρομικό πλαίσιο. Με ποιο κριτήριο γίνεται; Ένας επιτυχών στη ΣΜΥΝ πχ το 1997 υπαγόταν στο νόμο 2439 άρα αποστρατευόταν Πλοίαρχος. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αλλαγή της σταδιοδρομίας του;

Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις δημιουργούν οριζόντια διπλή αδικία εις βάρος των ίδιων ανθρώπων: Αξιωματικών ΣΜΥΝ από το 1994 κι έπειτα. Ουσιαστικά οι προ 1994 δεν θα υπηρετήσουν το βαθμό του Υποπλοιάρχου και θα προαχθούν χωρίς τις δυσκολίες του βαθμού. Το αποτέλεσμα; Τα βάρη θα πέσουν πάλι στους νεότερους Αξιωματικούς και ακριβώς η ίδια αδικία που επικαλούνται δίκαια οι τάξεις 1993 ως 95 θα μεταφερθεί στις τάξεις από το 96 και μετά. Γιατί;;;;

Ως διπλά θιγόμενοι θέτουμε δημόσια προς τον κ.Υπουργό το παρακάτω διπλό ερώτημα:

Α) Με βάση ποιο νομικό πάτημα έχει επιλεγεί οι Αξιωματικοί ΕΜΘ να προάγονται δίχως το απαραίτητο προσόν του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τα πάντα; Αφού είναι Αξιωματικοί γιατί δεν αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι;

Β) Με βάση ποιο νομικό πάτημα θέτει το Υπουργείο οριζόντια γραμμή διαχωρίζοντας σε προ και μετά 1993 καταταγέντες κάνοντας διπλή διάκριση σε σταδιοδρομία και εξέλιξη (και μεταθέσεις στο βαθμό του Υποπλοιάρχου);

Για το τέλος αφήσαμε την επιστολή συναδέλφου ΕΜΘ που δημοσιεύσατε και που μέσα από ψέματα επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.

Η εισαγωγή στις ΑΣΣΥ γίνεται με πανελλήνιες εξετάσεις από το 1992 με το ΠΔ 91  και όχι από το 1995 όπως έγραψε ο συνάδελφος ΕΜΘ από άγνοια ή σκόπιμα. Βέβαια αποτελεί ντροπή και μόνο που το σχολιάζει κάποιος συναδέλφους του που διαγωνίστηκαν πανελλαδικά όταν ο ίδιος δεν διαγωνίστηκε αλλά μπήκε στις ΕΔ χωρίς πανελλήνιες διότι δεν προβλέπεται για το θεσμό που ο ίδιος επέλεξε και δικαίωμά του.

Για να τελειώνει οριστικά το παραμύθι με τις πανελλήνιες εξετάσεις και τις στρατιωτικές σχολές: ακόμα και πριν το 1992 για να εισαχθεί κάποιος στις σχολες Υπαξιωματικών συμμετείχε σε γραπτές εξετάσεις κάθε σχολής σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο. Αδιανόητο να θέλουν να έχουν άποψη επ αυτού συνάδελφοι που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν ποτέ και να εισέλθουν στις ΕΔ με απευθείας κατάταξη.

Για την ιστορία να πούμε και ότι οι σχολές Αξιωματικών μπήκαν στις πανελλήνιες το 1983 με το νόμο 1351. Άραγε μέχρι τότε (σύμφωνα με όσους επικαλούνται αυτό το «επιχείρημα») οι Αξιωματικοί της ΣΝΔ και των άλλων σχολών ήταν απαξιωμένοι; Οι Αρχηγοί δεν νομιμοποιούνταν να ασκούν τα καθήκοντά τους; Μήπως είναι και αυτοί ισότιμοι των ΕΜΘ; Να τελειώνει το παραμύθι για τις πανελλήνιες λοιπόν!!!

Η σταδιοδρομία για την οποία διαμαρτύρεται ήταν γνωστή στον καθένα ήδη από την είσοδο στις ΕΔ ανεξάρτητα από τις δυνατότητες συνταξιοδότησης (οι οποίες αφορούσαν εξίσου όλους).

Όσον αφορά τη σταδιοδρομία και τις απολαβές, δεν υπάρχει καμία αδικία εις βάρος των ΕΜΘ. Ποτέ δεν υπήρξε. Το αντίθετο. Στο ΠΝ η 1η σειρά ΕΜΘ από τότε ανέτρεψε με δικαστική απόφαση την αρχική σταδιοδρομία η οποία βελτιώθηκε πολύ. Μισθολογικά οι ΕΜΘ ήταν πάντα εξισωμένοι με τη ΣΜΥΝ, κάτι που αποδεικνύεται και από το νυν μισθολόγιο. Ακόμα και η Πάγια Διαταγή για τους ανώτατους αριθμούς φυλακών ανά έτη και βαθμό δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε ΣΜΥΝ και ΕΜΘ. Κι επειδή είμαστε Μηχανικοί, να ψάξει ο συνάδελφος να δει σε τι υπηρεσίες προβλέπεται να υπηρετεί ένας μηχανικός από ΣΜΥΝ και σε τι υπηρεσίες ένας μηχανικός ΕΜΘ: η μέρα με τη νύχτα. Αν ο συνάδελφος νομίζει ότι οι ΕΜΘ δεν αντιδρούν, μάλλον υπηρετεί σε Μονάδα που δεν έχει άλλους ΕΜΘ. Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει άμεσα!!!

Τέλος να επισημάνουμε ότι η αρχική επιστολή που δημοσιεύθηκε από συναδέλφους αποφοίτους ΑΣΣΥ, είχε και κάποιες σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των ΑΣΣΥ:

Οι εθελόντριες του ν.705/77 (και οι εθελοντές του ΝΔ 445/74) που υποτίθεται ότι είχαν εξομοιωθεί με τους ΑΣΣΥ, προάγονταν στο βαθμό του Σημαιοφόρου στα 19 έτη όταν οι Σημαιοφόροι ΑΣΣΥ προάγονταν στα 21!!! Αυτό μόνο εξομοίωση δεν λέγεται!!!Στην εξέλιξη των Αξιωματικών της Αεροπορίας ο νόμος 2439 προβλέπει καταληκτικό βαθμό Σμηνάρχου (Πλοιάρχου) τη στιγμή που για το ΠΝ (και τον ΣΞ) προβλέπει του Αντιπλοιάρχου (Αντισμηνάρχου).Οι Αξιωματικοί ΑΣΣΥ είναι πάντα νεότεροι των ομοιόβαθμών τους ΑΣΕΙ, ακόμα κι αν έχουν πολλά έτη στο βαθμό. Και εννοείται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα συνολικά έτη υπηρεσίας. Πολύ σωστά το επιστολή των ΑΣΣΥ κάνει λόγο για αντιμετώπιση των ΕΜΘ σαν να είναι οι αρχαιότεροι.Από τη μετάβαση προς το νόμο 3883 οι Αξιωματικοί ΑΣΣΥ είναι οι μόνο που θίχτηκαν σε όλα τα επίπεδα. Όταν ο 2439 προβλέπει απονομή βαθμού Πλοιάρχου ένα μήνα πριν την αποστρατεία στα 35 έτη υπηρεσίας, ο 3883 με τη συμπλήρωση του 35ου έτους βρίσκει τους ΑΣΣΥ στον πρώτο χρόνο του Πλωτάρχη: δηλαδή δύο βαθμοί κάτω με όσα αυτό συνεπάγεται και πρόβλεψη σταδιοδρομίας ως τα 37 έτη οπότε και και απονέμεται ο βαθμός του Αντιπλοιάρχου!!! Αυτή η υποβάθμιση συνέβη μόνο στους ΑΣΣΥ. Καμία άλλη προέλευση δεν θίχτηκε. Όλες είτε διατήρησαν τα κεκτημένα τους, είτε έλαβαν περισσότερα.

Είναι αλήθεια ότι οι συνάδελφοι ΕΜΘ έχουν ένα πολύ σοβαρό λόγο να διαμαρτύρονται δικαιότατα. Είναι Σημαιοφόροι και πληρώνονται Ανθυπασπιστές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όμως η ύπαρξη μιας αδικίας που πρέπει να επιλυθεί δεν σημαίνει ότι μπορούν να εγείρονται πρόσθετες αξιώσεις και μάλιστα άνευ όρων!!!

Φαίνεται ότι οι πολλές διακρίσεις εις βάρος των ΑΣΣΥ έχουν ανοίξει σε κάποιους την όρεξη. Ήρθε η ώρα να μείνουν με την όρεξη. Ως εδώ!!!! Η ΗΓΕΣΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.

Η είσοδος στις ΕΔ με πανελλήνιες δεν μπορεί να εξομοιώνεται με την κατάταξη και Αξιωματικοί που υπάγονται στο ίδιο νομικό πλαίσιο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Απαιτούμε ισότιμη αντιμετώπιση!!!!

Η ρύθμιση του άρθρου 53 του νομοσχεδίου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους ΑΣΣΥ. Είναι σωστό και δίκαιο.Οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πρέπει να υπηρετούν χρόνους διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας. Οτιδήποτε άλλο είναι ρουσφέτι.Κι επειδή γίνεται λόγος για το μισθολογικό κλιμάκιο των ΕΜΘ, είναι αυτονόητο ότι οι Αξιωματικοί ΑΣΣΥ πρέπει ή να μεταφερθούν στην Α Κατηγορία (αν οι ΕΜΘ μπουν στη Β), ή να υπάρξει εξομοίωση ανάμεσα σε Α και Β όπως έχει γίνει ανάμεσα σε Β και Γ.

Ούτε οι οικογένειές μας είναι κατώτερες των οικογενειών άλλων συναδέλφων, ούτε εμείς ως στελέχη έχουμε λιγότερα δικαιώματα!!! Στο ίδιο νομικό πλαίσιο υπαγόμαστε και το νομικό πλαίσιο διαχωρίζει τις προελεύσεις. ΩΣ ΕΔΩ!!!!

The post Νομοσχέδιο ΥΠEΘΑ: Σφοδρές αντιδράσεις από Αξιωματικούς από τη ΣΜΥΝ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Νομοσχέδιο ΥΠEΘΑ, Σφοδρές, Αξιωματικούς, ΣΜΥΝ,nomoschedio ypEtha, sfodres, axiomatikous, smyn