«Νέα υψηλή στρατηγική με την Τουρκία, τώρα»! Γ.Καμπάς, Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Την τελευταία περίοδο έχουμε γίνει μάρτυρες υπερβολικά πολλών παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη όπως και UAVs, με αποκορύφωμα αυτό της  Αλεξανδρούπολης (στα 2,5 μίλια). Ασφαλώς υπήρχε η τετριμμένη αντίδραση από την πλευρά της χώρας μας, με ανακοινώσεις και διαβήματα προς την τουρκική πλευρά και συγχρόνως φάνηκε ξανά το κενό ουσίας στις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία (δεν υπήρχε καμία ουσιαστική αντίδραση και ακόμα και οι λεκτικές
ήταν χλιαρές έως ουδέτερες).Γράφει οΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΠΑΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Κάποιος θα έλεγε (όπως φοβάμαι αυτή τη στιγμή πολλοί Έλληνες)  ότι εντάξει αυτού του τύπου προκλήσεις είναι κάτι το οποίο βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 48 χρόνια. Παρόλα αυτά δεν είναι το ίδιο, διακρίνω μία αναβάθμιση της απειλής από την πλευρά της Τουρκίας, πλέον η πρόκληση έγινε επιθετικότητα είναι συνεχής και εκείνο το οποίο κάνει την ειδοποιό διαφορά στα πριν και στα σημερινά, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ότι πλέον έχουν αφήγημα που να δικαιολογεί τις παραβίασεις και την επιθετικότητα στο Αιγαίο.Οπως γνωρίζουμε στις τελευταίες πολλές παραβιάσεις, αλλά και σε αυτήν της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά βγήκαν από επίσημα χείλη τούρκικων θεσμικών οργάνων και του υπουργού Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας ότι οι παραβιάσεις έγιναν ως αντίποινα σε αντίστοιχες παραβιάσεις που υποτίθεται είχαν κάνει τα ελληνικά F16 τις προηγούμενες μέρες. Απο αυτό καταλαβαίνουμε ότι πλέον οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μία νέα τακτική για να δικαιολογήσουν και να νομιμοποιήσουν διεθνώς την επιθετική τους στάση στο Αιγαίο και θα πρέπει να προβληματίσει αυτούς που χειρίζονται την εξωτερική πολιτική, αλλά και την άμυνα της χώρας και τώρα αλλά και στο μέλλον.Πρέπει να ξεκινήσουμε καταρχάς από την σταθερά ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία δεν πετάει πάνω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα ούτε εισέρχεται στο τούρκικο εναέριο χώρο καθόσον αυτή είναι η στρατηγική μας γενικότερα. Πρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών  να αρχίσει να διερευνά άλλου τύπου λύσεις και κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα διότι όπως βλέπουμε οι ανακοινώσεις και οι επίσημες όσο και αυστηρές καταγγελίες, διαβήματα από την πλευρά μας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα δεν προσφέρουνε τίποτα. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε και οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν σε βάθος.1. διεθνοποίηση σε υψηλό επίπεδο του συγκεκριμένου προβλήματος οτι δηλαδή χρησιμοποιεί ψέματα για τις ελληνικές παραβιάσεις.
2. συνεχής καταγραφή των ελληνικών κινήσεων στον αέρα έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να αποδείξουν το ψευδές  των δηλώσεων των Τούρκων
3. έντονη στρατιωτική αντίδραση ιδιαίτερα των παραβιάσεων από τα τουρκικά UAVs με ότι αυτό συνεπάγεται και σημαίνει.
4. Επίσημη προσφυγή στις ΗΠΑ και Γαλλία λογω των συνθηκών για συνεισφορά στις δράσεις μας για αποφυγή των συνεχών παραβιάσεων οχι μονο δηλώσεις.
5. Έναρξη διαλόγου με τη χρήση όμως από την πλευρά μας ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και κόκκινων γραμμών.
6. Ύπαρξη πολυεπίπεδου και παλυπαραγοντικης  εξωτερικής πολιτικής, έτσι ώστε να υπάρχουν αρκετά στηρίγματα σε πολλές πλευρές και να μην υπάρχει μονοδιάστατη αντίληψη αντίδρασης.Επιπρόσθετα θα ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο πλέον έχει μπει μία νέα παράμετρος η οποία είναι υπέρ της Τουρκίας και ουσιαστικά επιβαρύνει η χώρα μας οικονομικά και αμυντικά ιδιαίτερα λογω των UAVs. Ετσι λοιπόν οι πτήσεις και οι παραβιάσεις από UAVs στο Αιγαίο εξαναγκάζουν την πολεμική μας αεροπορία να σηκώνει πολεμικά αεροσκάφη για να τα κυνηγάει και ασφαλώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση από αυτά διότι δεν υπάρχει μέσα ο παράγων άνθρωπος που μπορεί κάποια στιγμή ψυχολογικά ή βιολογικά να δειλιάσει και να αποχωρήσει από το χώρο. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παραβιάσεις τους χωρίς να αλλάζει κάτι και συγχρόνως από την πλευρά  της χώρας μας υπάρχει κατασπατάληση ωρών πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών μας και φθοράς αυτών( και οικονομική επιβάρυνση,) για να κυνηγάμε τα UAVs. Μία απλή επισήμανση η ώρα πτήσης ενός UAV είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα ενός f-16 είναι περί τις 20.000 ευρώ. Καταλαβαίνουμε το πόσο επιβαρύνεται η χώρα μας από τέτοιου τύπου απειλές και ότι μακροπρόθεσμα αυτός είναι ένας παράγοντας πολύ αρνητικός  για τη χώρα μας. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να αντιμετωπιστούν και μάλιστα γρήγορα, καλά τα f-35 και τα Ραφάλ, αλλά εδώ χρειάζεται μία αλλαγή γενικότερα στις αντιλήψεις μας για την αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα και την αποτροπή. Τέλος θα πρέπει να υπενθυμίσω για άλλη μία φορά ότι όλες αυτές οι παραβιάσεις από την τούρκικη πλευρά, εκτός των άλλων που προαναφέραμε και είναι γνωστά σε όλους μας, δηλητηριάζουν και την Ελληνική κοινωνία με την αίσθηση της συνήθειας. Ο Ελληνας συνηθίζει πλέον καθημερινώς να ακούει για παραβιάσεις και δεν τον ενοχλεί ιδιαίτερα, κάτι το οποίο φοβάμαι ότι μελλοντικά θα μας κάνει απαθείς στις τουρκικές διεκδικήσεις και σιγά-σιγά θα βρεθούμε σε άλλα επίπεδα ηττοπάθειας.Παρόλα αυτά απαιτείται να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την υψηλή στρατηγική της χώρας μας έναντι της νέας τουρκικής επιθετικότητας και αυτό πρέπει συνεχώς να το ζητάμε.

The post «Νέα υψηλή στρατηγική με την Τουρκία, τώρα»! Γ.Καμπάς, Επίτιμος Α/ΓΕΣ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα