Νέα μέτρα: Το μοντέλο Κύπρου και τα rapid test για σούπερ μάρκετ

Μοντέλου Κύπρου είναι στο τραπέζι για τα νέα μέτρα, κατά το οποίο υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί για είσοδο στα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας κορονοϊού. Έτσι, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο στα σούπερ μάρκετ -με αποτέλεσμα πολλά πλέον να μην δίνουν στους πελάτες «χαρτάκι εισόδου» για να ελέγχουν πόσοι βρίσκονται εντός καταστήματος- τώρα υπάρχουν σκέψεις για να μπαίνουν μόνο με rapid test οι ανεμβολίαστοι.

Όλα αυτά είναι στα τραπέζι καθώς τα κρούσματα σε όλη τη χώρα έχουν αύξηση άνω του 50% την τελευταία εβδομάδα ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει πλέον τους 500 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ. Η δε πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα, καθώς όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο Μάκης Βορίδης ακόμη και lockdown να εισηγηθούν οι ειδικοί δεν θα εφαρμοστεί.

Τελεσίγραφο στους γιατρούς

Παράλληλα με τα νέα μέτρα που εξετάζονται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίταξη ιδιωτών γιατρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Για τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να αλλάξει πάλι ο κανόνας για το όριο πληρότητα εντός των καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή ισχύει ο κανόνας 1 πελάτης ανά 2 τμ ενώ αυτό αναμένεται να αλλάξει, επιστρέφοντας στο μοντέλο ένας πελάτης ανά 7 ή ανά 9 τμ.

Τις αλλαγές προανήγγειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Όπως είπε το μέτρο που συζητείται είναι να αλλάξει η πυκνότητα των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο -δηλαδή να βρίσκονται λιγότερα άτομα εντός του καταστήματος.

«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» είχε δηλώσει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

φωτ. αρχείου / pixabay«Υπάρχουν προβλήματα»

Ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ και απάντησε πως «ασφαλώς και εξετάζεται αλλά υπάρχουν προβλήματα». «Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα. Μ’ άλλα λόγια και στα rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ, απλώς γίνεται συζήτηση, η κυβέρνηση μετράει αντιδράσεις και στο τέλος -ανεξάρτητα από τις προτάσεις- εκείνη έχει τον τελευταίο λόγο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ναυπηγεία: «Ενέσεις» αλλά όχι «οριστική θεραπεία» και σίγουρα όχι ακόμη σωτηρία για την Ελευσίνα

Όρμπαν: «Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερο»

Τουρκία: Ένας ύπουλος περιφερειακός μπαμπέσης εχθρός της ευρωπαϊκής κουλτούρας και κοινωνίας

The post Νέα μέτρα: Το μοντέλο Κύπρου και τα rapid test για σούπερ μάρκετ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα