«ΝΑΤΟ νούμερο 2, χωρίς την Τουρκία»; Κ.Τζαβέλλας

Γράφει ο

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.

Κώστας Τζαβέλλας

Πρόεδρος ΕΑΑΑ

 «Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο. Η Ελλάδα δεν έχει καμιά αξία για το ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει Τουρκία το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, χωρίς την Τουρκία το ΝΑΤΟ

είναι αδύνατο». Τις προκλητικές αυτές δηλώσεις τις έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στις 2 Σεπτεμβρίου, με αφορμή ανάρτηση που έκανε το ΝΑΤΟ στην γιορτή των ΕΔ της Τουρκίας και την οποία στη συνέχεια την διέγραψε. Για την συμπεριφορά αυτή του ΝΑΤΟ θα αναφερθούμε πιο κάτω. Στις 3 Σεπτεμβρίου συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις του κατηγορώντας την χώρα μας ότι κατέλαβε παράνομα τα νησιά και «όταν θα έρθει η ώρα θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο». Οι δηλώσεις του Ερντογάν που ακολουθούνται στο ίδιο προκλητικό επίπεδο από τον τούρκο αντιπρόεδρο, τον υπουργό Άμυνας και από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, δίνουν την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για ένα κομμάτι της προεκλογικής ατζέντας της Τουρκίας. Μάλλον πρόκειται για εφαρμογή μιας στρατηγικής που ακολουθείται πιστά από όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας αλλά και από άλλους φορείς όπως τα τουρκικά ΜΜΕ. Μιας στρατηγικής που το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θεώρησε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να θέσει σε εφαρμογή. Δηλαδή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ένας είναι ο εχθρός, η Ελλάδα που παραβιάζει συνθήκες, τον εναέριο χώρο μας, διεθνείς κανόνες και συμβάσεις, η χώρα που δεν σέβεται την τουρκική μειονότητα, η χώρα που «πνίγει» τους μετανάστες; Μια άθλια ρητορική που χρησιμοποιεί κάθε απαξιωτικό επίθετο που κατά διάνοια δεν χρησιμοποιείται στην διπλωματική γλώσσα αλλά ούτε σε συζητήσεις τραπεζιού. Αντιμετωπίζει την Ελλάδα με υπεροψία, την υποβιβάζει, την μειώνει, επικαλείται συνεχώς το γεγονός ότι η χώρα μας συνεχίζει να είναι υπό πτώχευση. Μήπως ακολουθώντας τις «αρχές πολέμου» ξεκινάει με ψυχολογικές επιχειρήσεις για να επηρεάσει το φρόνιμα των Ελλήνων; Μήπως θέλει να παρουσιάσει το πρόβλημα που ο ίδιος δημιουργεί με την Ελλάδα στο εσωτερικό της χώρας του, για τον αποπροσανατολισμό των τούρκων πολιτών από την οικονομική ανέχεια που βρίσκονται; Η Τουρκία οικονομικά, είναι τεχνικά χρεωκοπημένη με τον πληθωρισμό 85%. Μήπως ισχύει αυτό που επικαλείται ο τούρκος δημοσιογράφος Cengiz Candar ότι, «ο πιο βολικός τρόπος για τον Ερντογάν να καθυστερήσει ή να ματαιώσει τις εκλογές του Ιουνίου 2023» είναι μία πραγματική διένεξη ή μιας υψηλού επιπέδου ένταση με την χώρα μας που παραδοσιακά δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία γιατί δεν διεκδικεί τίποτα από Τουρκία;

Ένας χρόνος πέρασε (1-10-2021)  από την αναλυτική αναφορά που κάναμε Η επαναχάραξη της στρατηγικής των ΗΠΑ απαιτεί επαναχάραξη της ελληνικής στρατηγικής – Militaire.gr  σχετικά με τον επαναχάραξη της στρατηγικής των ΗΠΑ. Είχαμε επισημάνει καθαρά ότι ο όρος παγκοσμιοποίηση ή διεθνοποίηση «είναι η αυτονόμηση όλων εκείνων των παραμέτρων (οικονομία, επικοινωνία κτλ) οι οποίες μέχρι πριν μερικές δεκαετίες επεδίωκαν να έχουν σύνορα μέσα σε ένα κράτος – προστάτη. Τα σύνορα αυτά άνοιξαν και οι παράμετροι που ελευθερώθηκαν και διασκορπίσθηκαν ακολουθώντας την παγκοσμιοποίηση, είναι το εμπόριο, η κοινωνική δομή, η τεχνολογία, η κουλτούρα, το πολιτικό σύστημα, η γνώση κτλ». Η απελευθέρωση αυτή δημιούργησε ταυτόχρονα θέματα ασφάλειας, διότι τα σύνορα άνοιξαν, οι έλεγχοι χάθηκαν, οι ανεξέλεγκτες μετακινήσεις αυξήθηκαν, οι ανεξέλεγκτες επενδύσεις κρατών και δισεκατομμυριούχων σε διάφορες χώρες υπό μορφή ξεπλύματος μαύρου χρήματος πολλαπλασιάστηκαν, οι σχέσεις των χωρών ξέφυγαν από τους παραδοσιακούς περιορισμούς. Παρά τα αρχικά οφέλη, πρώτες οι ΗΠΑ κατάλαβαν το λάθος της παγκοσμιοποίησης και ξεκίνησαν την αποδόμησή της. Όμως τα χρόνια αυτά ξύπνησαν κάποιους αφανείς  γίγαντες οι οποίοι εξελίχθηκαν σε γίγαντες οικονομικούς και δημιούργησαν συνθήκες ώστε μικρότερα κράτη, κυρίως με αυταρχικά καθεστώτα, να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητές τους. Ένας ανερχόμενος κατά την άποψη του προέδρου του γίγαντας ήταν και η Τουρκία. Κάτι δεν υπολόγισε ή δεν αντελήφθη ο κ. Ερντογάν και χρησιμοποιώντας την παγκοσμιοποίηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, οι μεγαλύτερες σε αριθμούς ενταγμένες στο ΝΑΤΟ, μοντέρνα εξοπλισμένες και με συμμετοχή σε πλέον σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ (F-35) αλλά και την ανερχόμενη αμυντική βιομηχανία, άρχισε να λειτουργεί την Τουρκία ως περιφερειακό παράγοντα.

Εκμεταλλεύεται τον πόλεμο κατά του ISIS και εισβάλει απρόκλητα στην Συρία για την δημιουργία δήθεν ουδέτερης ζώνης, εμπλέκεται  υπέρ του  Αζερμπαϊτζάν στην διένεξή του με την Αρμενία, εμπλέκεται στον εμφύλιο της Λιβύης χωρίς κάποιος διεθνής οργανισμός να της «τραβήξει το αυτί», εμπλέκεται ανοικτά στο Β. Ιράκ με την δικαιολογία ότι πολεμάει την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, εξάγει UAV bayraktar στην Αιθιοπία, εξάγει UAV bayraktar στην Ουκρανία αλλά με θέσεις καθαρά υπέρ της Ρωσίας. Ανήκει στο ΝΑΤΟ και αγοράζει τα αντιαεροπορικά βλήματα S-400 αγνοώντας τους κανόνες του ΝΑΤΟ και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Θέλει να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα που έχει το προς ένταξη στην ΕΕ κράτος και ο κ. Ερντογάν ζητάει απροκάλυπτα επισήμως να ενταχθεί η Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization) στην τελευταία σύνοδο στο Ουζμπεκιστάν. Ξεκάθαρα ακολουθεί μια ξεχωριστή πολιτική από αυτή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που πλέον δεν της επιτρέπει να λέει ότι η Τουρκία ανήκει στην Δύση. Ταυτόχρονα προσπαθεί με κάποιες κινήσεις να εξομαλύνει την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις της με την Αίγυπτό, την Σαουδική Αραβία, την Συρία, το Ισραήλ.

Πάλι στις 1-10-2021  αναφέραμε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την χώρα μας να αποτελέσει τον ανατολικότερο σταθμό «ελέγχου» της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμισή της Ελλάδας σε πολλούς τομείς που θα σχετίζονται με τον προαναφερόμενο έλεγχο και η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να γίνει αντιληπτή από όλους, στην χώρα μας από τα πολιτικά κόμματα, στην ΕΕ και ειδικότερα σε κάποιες χώρες που στο παραλήρημα του Ερντογάν κοιτούσαν αλλού όπως η Γερμανία και όχι μόνο. Τελευταία φαίνεται ότι πολλοί από τους προαναφερόμενους αρχίζουν να κατανοούν την στρατηγική αυτή εξέλιξη. Εκείνο που είναι σίγουρο ότι η παραπάνω εξέλιξη έχει γίνει αντιληπτή από τον κ. Ερντογάν. Αυτό είναι το θέμα.

Μέσα σ΄αυτήν την ζεστή ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει ο Τούρκος πρόεδρος και που λεκτικά είναι υπερθερμασμένη, ενεπλάκη το ΝΑΤΟ με την τελευταία ανάρτηση που προαναφέραμε. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 για την προστασία από την Σοβιετική Ένωση. Στα εβδομήντα τρία χρόνια ύπαρξής του δεν έχει παρουσιαστεί μέλος της Συμμαχίας με ρητορική εναντίον άλλου μέλους, όπως αυτή της Τουρκίας κατά της Ελλάδος.  Η πολιτική επίθεση (λεκτική επίθεση)   που έχει ξεκινήσει η Τουρκία κατά της χώρας μας τι σημαίνει άραγε για το ΝΑΤΟ; Τι σημαίνει για εσάς κ. ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg; Πολιτικός είστε. Ο πολιτικός εκφοβισμός από τον κ. Ερντογάν προς την χώρα μας, δεν αποτελεί αφορμή παρέμβασης της Συμμαχίας; Η στάση της Συμμαχίας που είστε ΓΓ στο συγκεκριμένο θέμα, μέχρι σήμερα είναι επιεικώς απαράδεκτη (unacceptable). Μήπως είστε σε αναμονή για την πραγματική επίθεση, την στρατιωτική για να πάρετε θέση; Μπορεί κάποιος να φανταστεί κ. ΓΓ πραγματική εμπλοκή τουρκικού F-16 VS F-16 ελληνικού; Είναι λυπηρό που μαζί σας το ΝΑΤΟ έχασε τον προσανατολισμό του και την αξιοπιστία του.

Η δήλωση του τούρκου προέδρου «Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο» ίσως είναι παρελθόν. Σαφώς και ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία μπορεί να υπάρξει. Ήδη σε ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο αναλυτές έχουν αρχίσει συζητήσεις συνεντεύξεις για το αν η Τουρκία μπορεί να «αποβληθεί» από το ΝΑΤΟ ή αν μπορεί να υπάρξει και ένα δεύτερο ΝΑΤΟ. Με αφορμή, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την διαφορετική θέση της Τουρκίας σε σχέση με αυτή των χωρών του ΝΑΤΟ, το θράσος της να εκφράζει επιφυλάξεις για την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στην συμμαχία, τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδος,  τις απειλές για στροφή σε ρωσικά εξοπλιστικά, πέραν των S-400, που αφορούν και μαχητικά αεροσκάφη μετά τον αποκλεισμό τους από την αναβάθμιση των F-16, όλα τα παραπάνω δίνουν τροφή σε αναλυτές να βάλουν στο τραπέζι την δημιουργία κάποιου αντίστοιχου οργανισμού με το ΝΑΤΟ, λόγω της «δύσκολης έως αδύνατης» αποβολής της Τουρκίας από αυτό. Ενός οργανισμού με πιο σαφή τον σκοπό ύπαρξης, πιο αποφασιστικό καθόσον οι υπαρκτές απειλές στην εποχή μας ξεφεύγουν των συνόρων του ΝΑΤΟ. Ενός οργανισμού που κράτη, όπως η Τουρκία, με αυταρχικά καθεστώτα δεν θα έχουν θέση. 

The post «ΝΑΤΟ νούμερο 2, χωρίς την Τουρκία»; Κ.Τζαβέλλας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
νατο, ελλαδα, μμε, πτώχευση, εκλογες, ιουνίου, ηπα, συμμετοχή, isis, λιβυη, ρκκ, uav, σημαίνει, συγκεκριμένο, σταση εργασιας, αιγυπτος, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, γιορτη σημερα, κομματα, τι σημαινει, πτώχευση, χωρες, το θεμα, γερμανια, γνωση, ηπα, θεμα, ιρακ, ισραηλ, μμε, νησια, ουκρανια, ρκκ, ρωσικα, ωρα, uav, αιθιοπια, αρμενια, ατμοσφαιρα, αφορμη, γεγονος, γινει, γιγαντες, γλωσσα, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, δομη, υπαρχει, εξελιξη, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχη, επιθετο, ερντογαν, εχθρος, τεχνολογια, ζεστη, ιδιο, ισχυει, θρασος, λαθος, μορφη, νατο, ορος, ουζμπεκισταν, περιφερειακο, προγραμματα, ρητορικη, σαουδικη αραβια, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, συρια, σοβιετικη ενωση, τουρκια, τρια, χρονος, ανηκει, δικαιωματα, εβδομηντα, εφαρμογη, ενωση, γιορτη, χωρα, isis, εισβολη, ιουνίου, κομματι, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα