Μετανάστευση: «Οι νόμιμες οδοί μετατράπηκαν σε μόνιμες διαδρομές»

Photo by Mitchel Lensink on UnsplashΜε αξιοσημείωτη εμμονή η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ακόμη και μέσω εορτών την κατασκευή μόνιμων, όπως η ίδια τις ονόμασε, δομών μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Οι πέντε των νησιών συν μία στον Έβρο μόνιμες δομές, με την αδρή χρηματοδότηση της ΕΕ που ξεπερνά τα 300 εκ. €, δημιουργούν επάνω στη συνοριακή γραμμή μόνιμες διαδρομές από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Τελικά το «νόμιμες οδοί» μετανάστευσης μετετράπησαν σε μόνιμες διαδρομές. Αλήθεια, αυτό αποτρέπει τους λαθροδιακινητές ή τους δείχνει το δρόμο για το που να κατευθύνονται;

Του Χριστόφορου Καστάνη

από το indanews.gr

Η επιλογή των 5+1 δομών στα νησιά και τον Έβρο, πανομοιότυπη με αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με την ίδια πηγή χρηματοδότησης, την ΕΕ, ήδη έχει αρχίσει να καταρρέει καθώς στηρίζεται σε σαθρά, κυρίως επικοινωνιακού τύπου επιχειρήματα. Ήδη το «κλειστές» δομές, πέραν του ότι ουδέποτε έγινε αποδεκτό επισήμως από τον χρηματοδότη, κατέρρευσε με απόφαση δικαστηρίου, καθώς δεν υφίσταται δικαίωμα περιορισμού ανθρώπου μόνο επειδή έχει υποβάλλει αίτημα ασύλου.

Η ίδια επιλογή που ξεκινά τη διαδρομή της το 2017, γίνεται και σήμερα μετά την υβριδική επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο και στην πραγματικότητα της παραδίδει τα κλειδιά των δομών καθώς εκείνη αποφασίζει για το μέγεθος των ροών που θα επιτρέψει ή όχι. Ενώ είναι πλέον γνωστό ότι καθημερινά η Τουρκία επιβουλεύεται τα νησιά το Αιγαίου, της παραχωρείται σε μόνιμη βάση ένα επιπλέον όπλο: Οι δομές μεταναστών που μπορεί να τις γεμίζει κατά το δοκούν. Τι ρόλος προβλέπεται σε αυτές τις δομές, κατά τη διακήρυξη των πέντε Υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ (Μάρτιος 2020) στην νέα Ευρωπαϊκή πολιτική, που ακούει στο όνομα Σύμφωνο Μετανάστευσης; Αντιγράφουμε: «οι λύσεις που βασίζονται στο πλάσμα δικαίου ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν εισέλθει στην ΕΕ πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αγνοούν την πραγματικότητα επί του εδάφους… και επιβαρύνουν δυσανάλογα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να μετατραπούν σε κλειστές ζώνες διέλευσης.»

Αποτελεί η όχι αυτό αποδοχή γκριζαρίσματος των πέντε νησιών και του Έβρου; Γιατί η Τουρκία ελέγχοντας τις ροές προς την Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι οι μετανάστες θα εγκλωβίζονται στα νησιά, καθώς δεν υπάρχει καμία πολιτική επιστροφών από την ΕΕ, σε χώρους που δεν θα θεωρούνται έδαφος της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας, θα φροντίζει διαρκώς ακριβώς αυτό: Να έχουν τα νησιά τόσους μετανάστες ώστε εσαεί να μην θεωρούνται ευρωπαϊκό έδαφος.

Τελικά με την ταυτόσημη πολιτική επιλογή τόσο της υφιστάμενης κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης  του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργούν δομές παροχής ασύλου, φιλοξενίας και ΠΡΟΚΕΚΑ στα νησιά, η «διαχείριση» του μεταναστευτικού κινδυνεύει να εξελιχθεί στην μόνιμη κεκρόπορτα παράδοσης των νησιών σε συνθήκες αποσταθεροποίησης. Σε αυτό που τελικά επιθυμεί η Τουρκία, σε γκρίζες ζώνες.

The post Μετανάστευση: «Οι νόμιμες οδοί μετατράπηκαν σε μόνιμες διαδρομές» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετανάστευση,metanastefsi