Μέση Ανατολή: Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του Ισραήλ και οι διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ πιάστηκε απροετοίμαστο στην  επίθεση που δέχτηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, επισημαίνει σε σημερινή ανάλυση της η εφημερίδα «Times of Israel».Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τους Ισραηλινούς στρατιώτες  που έχουν αιχμαλωτιστεί , πολίτες που είναι στα χέρια της Χαμάς αλλά και τα κατεστραμμένα άρματα μάχης τους, αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε.

⚡️Another video of hostages taken by Hamas into Gaza pic.twitter.com/xQHgHZB8Ob

War Monitor (@WarMonitors) October 7, 2023

Τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τη σημερινή επίθεση της Χαμάς, μετέδωσε ο ισραηλινός σταθμός N12.

⚡️Footage of the storming of the Israeli Erez checkpoint by Hamas troops today pic.twitter.com/JSjzLlpyII

— War Monitor (@WarMonitors) October 7, 2023

Ο επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας Κασάμ της οργάνωσης, ο Σαλάχ αλ Αρούρι, δήλωσε ότι η οργάνωση κρατάει αιχμαλώτους αρκετούς Ισραηλινούς ώστε να υποχρεώσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του.

Μια νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές κατά δύο νοσοκομείων στη Γάζα, ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

The israeli army is evacuating its air bases as Gaza’s resistance fighters approach: the Palestinians are on israeli tails, let it begin | #GodSpeed pic.twitter.com/BJTqAjzkzt

— Sarah Wilkinson (@swilkinsonbc) October 7, 2023

Από τις επιδρομές τραυματίστηκαν επίσης πολλοί άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές σε μια μονάδα οξυγόνου, ανέφεραν οι ΓΧΣ με ανάρτηση στο X.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι σημερινές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αποδεικνύουν την αυξημένη αυτοπεποίθηση των Παλαιστινίων μπροστά στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

"Σε αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν το στοιχείο της έκπληξης και άλλες συνδυασμένες μέθοδοι, που δείχνουν την αυτοπεποίθηση του παλαιστινιακού λαού μπροστά στις δυνάμεις κατοχής του", μετέδωσε το ISNA επικαλούμενο συνέντευξη του εκπροσώπου του υπουργείου Νάσερ Καναάνι.

Οι επιθέσεις "απέδειξαν ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι πιο ευάλωτο από ποτέ και ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια της παλαιστινιακής νεολαίας", δήλωσε στο IRNA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Μπαχαντορί Τζαχρομί.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε ο παλαιστινιακός λαός σήμερα είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα δεκαετιών "συστημικής καταπίεσης" από την "Σιωνιστική Αρχή Κατοχής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου της ιρακινής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση προειδοποιεί επίσης ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στα παλαιστινιακά εδάφη κινδυνεύει να επηρεάσει την σταθερότητα στην περιοχή.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν ζητούν αυτοσυγκράτηση--Το Κουβέιτ κατηγορεί το Ισραήλ για τις «κατάφωρες επιθέσεις» του

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να αποτρέψουν περαιτέρω βία και να διατηρήσουν την ασφάλεια των αμάχων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν την άσκηση της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και την άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, το Μπαχρέιν κάλεσε κι εκείνο για αυτοσυγκράτηση λέγοντας ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σύμφωνα με το υπουργείο των Εξωτερικών του.

Την ίδια ώρα, το Κουβέιτ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για τις εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις «κατάφωρες επιθέσεις» του, όπως τις χαρακτήρισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τις προκλητικές πρακτικές της κατοχής» και την «πολιτική επέκτασης των εποικισμών».

Μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό, λέει το Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Κατάρ καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση και καλεί την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για τη διενέργεια ενός δυσανάλογου πολέμου εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί την κατάσταση, η Ουάσινγκτον εκφράζει τα συλλυπητήριά της, θα εργαστεί για να διασφαλίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε» από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας για την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» κατά του Ισραήλ και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σύντομη δήλωση.

Το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ στενοί σύμμαχοι, και η Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν σήμερα ξανά σε πόλεμο μετά την έναρξη μιας αιφνιδιαστικής στρατιωτικής επίθεσης από τη Χαμάς, με χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο ισραηλινό έδαφος, με διείσδυση μαχητών της και με Ισραηλινούς να έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς και στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, δήλωσαν νωρίτερα τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

"Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ισραηλινές ζωές που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις", ανέφερε ο Μπλίνκεν σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

"Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Άμυνας θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους αμάχους από την βία χωρίς διάκριση και την τρομοκρατία", τόνισε ο Όστιν από την π

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία καταδικάζει έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του εταίρου του, Ισραήλ

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει «έντονα» τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του εταίρου του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Ουάιτ στην πλατφόρμα Χ.

Η Βραζιλία καλεί επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί μια έκταση συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΣΑ αυτόν τον μήνα, καταδίκασε τις επιθέσεις σε ανακοίνωσή της και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ. Παράλληλα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της για μια «λύση δύο κρατών».

«Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για προσφυγή στη βία, ειδικά κατά αμάχων, και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

The post Μέση Ανατολή: Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του Ισραήλ και οι διεθνείς αντιδράσεις appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, Ισραήλ,mesi anatoli, israil