«Μέχρι πότε θα πληρώνουμε πολεμοκάπηλα λαμόγια»; Δημ. Σκουτέρης

(Ρωσικός Πύραυλο Oreshnik: Δέκα φορές ταχύτεροι από τον ήχο και αόρατος για την ουκρανική αεράμυνα… Και οι Άγγλοι σηκώνουν τα χέρια…αδυνατούν, αλλά επιμένουν)

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύγκρουση της Ουκρανίας είναι εκτεταμένη, καθώς περιλαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη και υποστήριξη πληροφοριών, προμήθειες όπλων και πόλεμο πληροφοριών. Το Whitehall βλέπει τον πόλεμο όχι μόνο ως έναν τρόπο για να υπερασπιστεί το Κίεβο, αλλά και για να εξασφαλίσει τη

στρατηγική ήττα του αντιπάλου της, της Ρωσίας - μια ‘άκρως επικίνδυνη στρατηγική.

Οι κυβερνήσεις του ΗΒ δεν ξεκινούν πόλεμο για ηθικούς ή ανθρωπιστικούς σκοπούς. μόνο για στρατηγικό κέρδος. Στην Ουκρανία, ο κύριος στόχος του Λονδίνου είναι να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, μια δύναμη που οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ήθελαν εδώ και καιρό να επαναφέρουν στο κλουβί της και να τερματίσουν την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Μόσχας, η οποία αμφισβητεί την υπεροχή του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την Ευρώπη και, σε κάποιο βαθμό, τη Μέση Ανατολή.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Το Λονδίνο βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία.  Βεβαίως  δεν ισχύουν οι Αγγλικοί  ισχυρισμοί  για υπεράσπιση της δημοκρατίας ή την αναχαίτιση των δήθεν ρωσικών εγκλημάτων πολέμου με δεδομένο μάλιστα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ χαρούμενο να συναινεί σε τέτοια εγκλήματα πχ στην Υεμένη. Η τέως Πρωθυπουργός Liz Truss είχε εκφράσει την ελπίδα ο πόλεμος και οι συνέπειες του «θα ακρωτηριάσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» ιδιαίτερα μετά  τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην ουσία είχε ζητήσει επίσης αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν μπορεί ποτέ να επιτρέψει στη Ρωσία να είναι σε θέση να αναλάβει ξανά αυτήν την επιθετικότητα… γι' αυτό υποστηρίζουμε ολόψυχα τον Ναβάλνι», αναφερόμενη στον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξάντερ Ναβάλνι.

Σε ένδειξη του πόσο σταθερά η Ρωσία βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρετανών ηγετών, ο νέος αρχηγός του βρετανικού στρατού, στρατηγός Sir Patrick Sanders, είχε αναφέρει στα στρατεύματα ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης.

Είναι γνωστό ότι Βρετανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν μια 100ετή συνεργασία με την Ουκρανία στα μέσα Ιανουαρίου. Επαίρονταν μάλιστα ότι ήταν ο «προτιμώμενος εταίρος» της Ουκρανίας στην διαδικασία διαμόρφωσης  «στρατηγικής για τα ουκρανικά ορυκτά κρίσιμης σημασίας», οι γνωστές σπάνιες γαίες μεταξύ των άλλων.

Ας μην λησμονούμε ότι λίγο μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε παρουσιάσει μια πρόταση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι με τη οποία απαιτούσε την κατ’ αποκλειστικότητα πρόσβαση των ΗΠΑ στους τεράστιους ορυκτούς πόρους της χώρας ως «αποζημίωση» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Το Λονδίνο δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένο για την κίνηση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αναφορά του iPaper όταν ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι συνάντησε τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον περασμένο μήνα του  έθεσε το θέμα των ορυκτών. Ήταν «ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση του Κέιρ Στάρμερ εξακολουθεί να θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα πλούτη της Ουκρανίας».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Ήταν ο Lammy που σε περυσινή ομιλία του είχε αναφέρει:

"Κοιτάξτε σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν κρίσιμα ορυκτά, όπως οι μεγάλες δυνάμεις πάλευαν κάποτε να ελέγξουν το πετρέλαιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δίκιο, αλλά η ίδια η Βρετανία είναι μια από αυτές τις δυνάμεις και η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες στις οποίες έχουν τα μάτια τους οι Βρετανοί αξιωματούχοι - καθώς και η κυβέρνηση Τραμπ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γιατί. Η Ουκρανία έχει περίπου 20.000 κοιτάσματα  που καλύπτουν 116 είδη ορυκτών όπως βηρύλλιο, μαγγάνιο, γάλλιο, ουράνιο, ζιρκόνιο, μέταλλα σπάνιων γαιών και νικέλιο.

Η χώρα, διαθέτει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα γραφίτη στον κόσμο, τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου στην Ευρώπη και το ένα τρίτο των κοιτασμάτων λιθίου της ηπείρου. Αυτοί οι πόροι είναι βασικοί για βιομηχανίες όπως η στρατιωτική παραγωγή, η υψηλή τεχνολογία, η αεροδιαστημική και η πράσινη ενέργεια.

Ήδη δημοπρατούνται άδειες εξερεύνησης ορυκτών όπως το λίθιο, ο χαλκός, το κοβάλτιο και το νικέλιο, προσφέροντας προσοδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα. Το Λονδίνο έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του για με κάθε μέσον πρόσβαση στα κρίσιμα ορυκτά του κόσμου, κυρίως στην Ουκρανία.

«Κρίσιμη εργασία ορυκτών»

(Χάρτης ορυκτών της Ουκρανίας, 2022. (Zbigniew Dylewskie / Wikimedia Commons)

Το ενδιαφέρον των Βρετανών για τον πλούτο της Ουκρανίας δεν είναι σημερινό. Έτσι για παράδειγμα ο  Νουσράτ Γκάνι, υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ, πραγματοποίησε τουλάχιστον 10 συναντήσεις για το θέμα  των κρίσιμων ορυκτών το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το θέμα  των κρίσιμων ορυκτών Βρετανικών εταιρειών ήταν οι γιγάντιες εταιρείες εξόρυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Rio Tinto και Anglo American, καθώς και η παραγωγός όπλων BAE Systems όπως και γνωστοί στρατιωτικοί λομπιστες αεροδιαστημικής όπως η ADS. Βεβαίως και η Rothschilds, έχει πολύ μεγάλα συμφέροντα στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι έχει «επενδύσει» τουλάχιστον  53 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία. Η Οικογένεια Ρότσιλντ ανήκει σε εκείνα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν επενδύσει όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά στην κυβέρνηση Ζελένσκι και στον πόλεμο με την Ρωσία. Μία πιθανή ήττα της Ουκρανίας και κατάρρευση της Κυβέρνησης Ζελένσκι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά σε πολλούς ισχυρούς ανθρώπους που έχουν εξαγοράσει τον δημόσιο πλούτο της Ουκρανίας. 

«Βρετανό-Ουκρανική Συνεργασία»

Δύο  βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκαν με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων εξόρυξης της Ουκρανίας στο Λονδίνο για να συζητήσουν τη «Βρετανό-Ουκρανική εταιρική σχέση στον τομέα της εξόρυξης ορυκτών ζωτικής σημασίας».

Ο Όμιλος BGV, ο οποίος έχει επενδύσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε έργα εξόρυξης της Ουκρανίας, είχε συζητήσεις με τον τότε υπουργό Ενέργειας, Λόρδο Μάρτιν Κάλαναν, και τον Μπομπ Σίλι, τότε βουλευτή των Συντηρητικών που συμμετείχε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η εταιρεία αναζητά επενδυτές για τα έργα γραφίτη και βηρυλλίου και έγραψε  σε δελτίο μέσων ενημέρωσης ότι «η Ουκρανία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας από τους κύριους προμηθευτές της Βρετανίας κρίσιμων ορυκτών ζωτικής σημασίας για τις προηγμένες τεχνολογίες και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

«Ως ο απόλυτος Ευρωπαίος σύμμαχος της Ουκρανίας, το ΗΒ θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ισχυρή του θέση στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια των τοποθεσιών εξόρυξης και των διαδρομών μεταφοράς», αναφέρει ο Andriy Dovbenko, ο ιδρυτής του UK-Ukraine Tech Exchange.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

«Τεράστιοι πόροι»

Ο «Ουκρανικός Επιχειρηματικός Οδηγός» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει ότι «η Ουκρανία διαθέτει τεράστιους πόρους» και «μια πλούσια βάση ορυκτών αποτελούμενη  από σιδηρομετάλλευμα, μαγγάνιο, άνθρακα και τιτάνιο». Σίγουρα, η βελτίωση της πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά ήταν μια ευρεία προτεραιότητα σε όλο το Whitehall τα τελευταία τρία χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε την πρώτη του στρατηγική για τα Κρίσιμα Ορυκτά το 2022 και την επικαιροποίησε το επόμενο έτος. Προσδιορίζει 18 ορυκτά με "υψηλή κρισιμότητα" για το ΗΒ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που υπάρχουν στην Ουκρανία, όπως γραφίτης, λίθιο και στοιχεία σπάνιων γαιών. Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει, μεταξύ άλλων, να «υποστηρίξει τις βρετανικές εταιρείες να συμμετέχουν στο εξωτερικό» σε αλυσίδες εφοδιασμού για αυτά τα ορυκτά και «να κατακτήσει το Λονδίνο ως την παγκόσμια πρωτεύουσα υπεύθυνης χρηματοδότησης για κρίσιμα ορυκτά».

Ως μέρος της στρατηγικής της για κρίσιμα ορυκτά, η κυβέρνηση δημιούργησε μια λεγόμενη ομάδα Task & Finish, που αναλύει τους κινδύνους για τη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου και περιλαμβάνει συμμετέχοντες από την BAE, το Rio Tinto και την ADS. Η ομάδα επισημαίνει το τιτάνιο, τα στοιχεία σπάνιων γαιών, το κοβάλτιο και το γάλλιο ως μεταξύ των ορυκτών με κίνδυνο εφοδιασμού στον στρατιωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δημιουργήσει ένα Κέντρο Πληροφοριών για Κρίσιμα Ορυκτά και έχει ιδρύσει μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για Κρίσιμα Ορυκτά για να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Μια έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τα κρίσιμα ορυκτά που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τον εαυτό του ευάλωτο σε αλυσίδες εφοδιασμού που είναι τόσο στρατηγικής σημασίας». Ένα σημάδι του πόσο σοβαρά λαμβάνει η κυβέρνηση τα ζητήματα είναι ότι λέει πως θα «διασφαλίσει ότι η εξέταση για κρίσιμα ορυκτά ενσωματώνεται» στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύεται με μια σειρά χωρών.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

«Ρυθμιστικές Δομές»

Η πρόσβαση σε ορυκτά στο εξωτερικό συχνά εξαρτάται από τη χαλάρωση των κυβερνητικών κανονισμών που θα επιτρέψουν στις ξένες εταιρείες να συνάψουν ευνοϊκές συμφωνίες.

Η 100ετής δήλωση εταιρικής σχέσης δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία «να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μιας ουκρανικής στρατηγικής ορυκτών ζωτικής σημασίας και των απαραίτητων ρυθμιστικών δομών που απαιτούνται για τη μεγιστοποίηση των οφελών από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, μέσω της πιθανής σύστασης μιας κοινής ομάδας εργασίας».

Στόχος της εταιρικής σχέσης είναι να «υποστηρίξει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια» και να «προσελκύσει επενδύσεις βρετανικών εταιρειών στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Γενικότερα, οι δύο πλευρές θα «συνεργαστούν για να ενισχύσουν και να εκσυγχρονίσουν την οικονομία της Ουκρανίας προχωρώντας μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης» και «την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». 

Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η βρετανική βοήθεια στην Ουκρανία επικεντρώνεται στην προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων υπέρ του ιδιωτικού τομέα και στην πίεση της κυβέρνησης στο Κίεβο να ανοίξει την οικονομία της σε ξένους επενδυτές. Τα έγγραφα του Foreign Office σχετικά με το εμβληματικό του σχέδιο βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνουν ότι ο πόλεμος παρέχει «ευκαιρίες» στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει «μερικές εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Το ΗΒ υποστηρίζει ένα έργο που ονομάζεται SOERA (Δραστηριότητα μεταρρύθμισης των κρατικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία), το οποίο χρηματοδοτείται από την USAID με μικρότερο εταίρο το Υπουργείο Εξωτερικών του ΗΒ (UKAID).

Η SOERA (που σημαίνει ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) είναι  ένα επταετές έργο για να «προωθήσει την ιδιωτικοποίηση επιλεγμένων κρατικών επιχειρήσεων [κρατικές επιχειρήσεις] και να αναπτύξει ένα μοντέλο στρατηγικής διαχείρισης για τις κρατικές επιχειρήσεις που παραμένουν υπό κρατική ιδιοκτησία». Τα έγγραφα του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνουν ότι το πρόγραμμα έχει ήδη «ετοιμάσει τις βάσεις» για την ιδιωτικοποίηση, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η αλλαγή της νομοθεσίας της Ουκρανίας.

«Η SOERA συνεργάστηκε χέρι-χέρι με την GoU και πρότεινε 25 νομοθετήματα από τα οποία τα 13 εγκρίθηκαν και εφαρμόστηκαν», σημειώνουν τα πιο πρόσφατα έγγραφα.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

«Γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί»

Μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής και των πολέμων του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι ο Whitehall θέλει οι βρετανικές εταιρείες να πάρουν τα χέρια τους στους πόρους άλλων χωρών.

 Η εισβολή του 2003 στο Ιράκ αφορούσε κυρίως το πετρέλαιο, ενώ δεκαετίες νωρίτερα ο βάναυσος πόλεμος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μαλαισία τη δεκαετία του 1950 αφορούσε ουσιαστικά το καουτσούκ. Η υποστήριξη της Βρετανίας στο απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική εξηγείται σημαντικά από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί συνεχή πρόσβαση στους τεράστιους ορυκτούς πόρους της Νότιας Αφρικής.

Αλλά το κύριο μέλημα τώρα είναι η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός 12 από τα 18 ορυκτά που αξιολογούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο ως κρίσιμα.  Η μεγάλη γεωπολιτική πρόβλεψη του Υπουργείου Άμυνας, οι « Παγκόσμιες Στρατηγικές Τάσεις - Global Strategic Trends », που κυκλοφόρησε πέρυσι, κάνει 57 αναφορές σε ορυκτά, σημειώνοντας ότι «θα αποκτήσουν αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία» και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «νέους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και εντάσεις». Η ιστορία υποδηλώνει ότι η διεθνής στρατηγική του Whitehall για τα κρίσιμα ορυκτά, και ο αγώνας του για την Ουκρανία, θα συνεχίσει να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και να συμβάλλει σε αυτές τις φονικές αλλά και τυχοδιωκτικές διεθνείς εντάσεις.

Πολιτικός Αναλυτής, [email protected],

https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94 , @dim1956.bsky.social, @skouterisd

The post «Μέχρι πότε θα πληρώνουμε πολεμοκάπηλα λαμόγια»; Δημ. Σκουτέρης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
συμμετοχή, ρωσία, νατο, ηπα, πετρελαιο, rio, bae, systems, ads, εταιρεία, tech, exchange, office, σημαίνει, βασεις, εξηγείται, global, facebook, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, www.facebook.com, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ξανα, βουλευτες, χωρες, ρωσία, το θεμα, αφρικη, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηττα, θεμα, ιρακ, κινα, λονδινο, οικονομια, ουκρανια, πιεση, προγραμμα, υεμενη, office, rio, ukraine, αορατος, απαρτχαιντ, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεδομενο, δυναμη, δημοσιο, δειτε, εγκληματα, εγγραφα, ευκαιρια, εκθεση, ελπιδα, ενεργεια, εργα, εξηγείται, επενδυσεις, εταιρεία, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ζημια, ιδια, η πρασινη, ομιλια, ηχο, καουτσουκ, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, ματια, μοσχα, νατο, νοτια αφρικη, ομαδα, ουρανιο, ομιλος, οικογενεια, ορυκτα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, ουσια, πεδιο, περιβαλλον, πρασινη, ροτσιλντ, σιγουρα, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τεως, τιτανιο, τρια, υπουργειο εξωτερικων, υψηλη, χερι, χαλκος, ads, αγωνας, ανηκει, ασφαλεια, bae, exchange, δημητρης, δικιο, ειδη, global, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κλουβι, σημαίνει, systems, tech, υπεροχη, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα