Μάτι: Ας διαβάσουμε τι γράφουν οι ειδικοί για την τραγωδία, έστω τέσσερα χρόνια μετά…

Τον Οκτώβριο του 2018 ,ο Ελευθέριος Φραγκιουδάκης Πρώην Γενικός Δ/ντής Δασών Υπουργείου Γεωργίας, δημοσίευσε στο dasarxeio.com  μια μακροσκελέστατη ανάλυση για την φωτιά στο Μάτι. Τίτλος; «Οι ηθικοί αυτουργοί στην τραγωδία από την μεγάλη πυρκαγιά 2018 στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Βουτζά Ραφήνας και Μάτι, Άγιο Ανδρέα Μαραθώνα. Οι αλήθειες που δεν λέγονται»…

Ο κ.Φραγκουδάκης με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, τις έγραψε. Μπορείτε να διαβάσετε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΩ και νομίζουμε ότι αξίζει να το κάνετε. Τελικά αφορούν όχι μόνο στην τραγωδία στο Μάτι,

αλλά και στην Ηλεία και όπου άλλου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες και πολύτιμα δάση…

Αναδημοσιεύουμε μόνο τα συμπεράσματα από το τέλος της ανάλυσης. Είναι επίκαιρες πολύ σήμερα, όπου όπως αποδεικνύεται όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2018, αλλά μάλλον προς το χειρότερο έχουμε μετακινηθεί.

Γράφει λοιπόν στα αυμπεράσματα:

Η πυρκαγιά στο Μάτι, κατέδειξε περίτρανα ότι:

1) ένα κοινόχρηστο αγαθό, όπως το Δημόσιο Δάσος μπορεί να αλλάζει χρήση, μόνο όταν προέχει να εξυπηρετηθεί κάποιος ειδικός λόγος δημοσίου συμφέροντος. Πρωτοβουλίες, που αναπτύχθηκαν έντονα την 50ετία 1930-1980, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν τρίτοι και να αλλάξουν χρήση δάση και δασικές εκτάσεις, για λόγους εύκολου πλουτισμού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιοτελή και ατομικά συμφέροντα, ήταν καταστροφικές και για το φυσικό περιβάλλον της Χώρας και για την ανθρώπινη κοινωνία.

2) ήλθε πλέον η εποχή, που ότι σπείραμε, αυτό και θα θερίσουμε τα επόμενα χρόνια. Αν δεν γίνει άμεσα, ένας αντίστροφος και νέος σχεδιασμός, που να είναι και οριστικός, όσον αφορά τις χρήσεις γης, οι επόμενες γενεές θα υποστούν μεγάλες συνέπειες, από τις μέχρι τούδε αυθαιρεσίες του Κράτους, ήτοι από μέρους των τριών βασικών εξουσιών.

Φυσικά φαινόμενα, όπως οι καταστροφές στην Μάνδρα, λόγω μη λήψης μέτρων στην λεκάνη απορροής ομβρίων υδάτων και ελέγχων της πολεοδομικής αυθαιρεσίας, η πυρκαγιά στην Κινέττα, η πυρκαγιά στο Μάτι κ.λπ., θα πρέπει να προβληματίσουν την Πολιτεία, διότι από δω και πέρα, θα αρχίσει το Κράτος να πληρώνει αποκαταστάσεις ζημιών, ή αποζημιώσεις λόγω ευθυνών, ή να χρηματοδοτεί αναδασώσεις, επειδή δεν θα είναι εφικτή πλέον η φυσική αναγέννηση των κατεστραμμένων δασικών περιοχών.

3) υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί. Τα αδικήματά τους μπορεί να έχουν παραγραφεί, αξίζει τον κόπο όμως, κάποιος να ασχοληθεί από την Πολιτεία, ώστε αυτά τα φαινόμενα να μην επαναληφθούν. Εντός του Κράτους πρέπει να εφαρμόζονται οι Νόμοι του Κράτους και όχι οι άγραφοι Νόμοι, ως συνήθως.

4) η πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι, κατέδειξε, ότι επιβάλλεται άμεσα ο ανασχεδιασμός της δασοπροστασίας. Πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, πρέπει να επαναλειτουργήσουν από κοινού. Οι επίγειες δυνάμεις πρέπει να έχουν πάντα το βάρος της πυρόσβεσης. Επιβάλλεται επίσης να διευκρινισθεί και νομοθετικά, ότι ο συντονισμός στην δασοπυρόσβεση, δεν επεκτείνεται ποτέ και σε κατοικημένες περιοχές (σχέδια πόλης), επιβάλλοντας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, να διαχωρίσει τις δυνάμεις της, την αντιπυρική περίοδο.

The post Μάτι: Ας διαβάσουμε τι γράφουν οι ειδικοί για την τραγωδία, έστω τέσσερα χρόνια μετά… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα