Μαθήματα Στρατιωτικής Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, διδάσκεται Στρατιωτική Ιστορία, πέρα από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στα προγράμματα e-learning του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).  

Η Στρατιωτική Ιστορία είναι η αναλυτική μελέτη των πολέμων, μαχών, εκστρατειών, της εξέλιξης της στρατιωτικής στρατηγικής και της πολεμικής τέχνης, της εξέλιξης της στρατιωτικής εκπαίδευσης, των στρατιωτικών θεσμών, των παραδόσεων και της οργάνωσης συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δομής τους, όπως

και η αλληλοεπίδραση ανάμεσα στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Σκοπός της είναι να εντοπισθούν τα στρατιωτικά λάθη, ώστε να μην επαναληφθούν και να βελτιωθεί ο σημερινός τρόπος διεξαγωγής της μάχης, του πολέμου με την ανάπτυξη της ικανότητας των στρατιωτικών ηγητόρων να αντιλαμβάνονται τους ιστορικούς παραλληλισμούς κατά τη διάρκεια της μάχης, προκειμένου να επωφελούνται στο έπακρο από τα ιστορικά στρατιωτικά συμπεράσματα.

Στην κολέγιο άμυνας των ΗΠΑ αναφέρουν σχετικά για τη διδασκαλία:  Η στρατιωτική ιστορία δεν είναι ένα άψυχο μνημείο, αλλά το κλειδί της στρατιωτικής σκέψης, ένα μάχιμο όπλο του παρόντος.

Η Στρατιωτική Ιστορία αποτελεί κύριο αντικείμενο διδασκαλίας σε όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες, με σκοπό να συμβάλει μαζί με τα μαθήματα της Στρατιωτικής Γεωγραφίας και της Πολεμικής Τέχνης στη διαμόρφωση στρατηγικής – τακτικής σκέψης. Ο σύγχρονος τρόπος διδασκαλίας επιβάλει την ανάλυση όλου του στρατιωτικού συστήματος κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού γεγονότος, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα, για τα οποία θα ήταν διαφορετική η έκβαση μιας μάχης ή μιας επιχείρησης αν κάποιος από τους αντιπάλους ακολουθούσε άλλη στρατιωτική στρατηγική ή τακτική, κυρίως στα ζητήματα: 

Χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων

  Εκμετάλλευσης του Εδάφους (παράγοντας Στρατιωτικής Γεωγραφίας)

Εφαρμογή της πολεμικής τέχνης.

Με βάση τα προαναφερθέντα το πρόγραμμα e-learning του καποδιστριακού πανεπιστημίου εδράζεται σε τέσσερα σημεία ανάλυσης: 

1. Η Εξέλιξη της πολεμικής τέχνης 

2. Η εξέλιξη του τρόπου άσκησης διοίκησης εν πολέμω 

3. Η εξέλιξη της οργάνωσης των δυνάμεων 

4. Η εξέλιξη της πολεμικής τεχνολογίας.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν αναγκαία εργαλεία όχι μόνο για τους στρατιωτικούς που σταδιοδρομούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων να προσεγγίσουν το στρατιωτικό φαινόμενο. Η απόκτηση των συγκεκριμένων γνώσεων από το ανωτέρω μάθημα του ΕΚΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Τίτλου σπουδών σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας.

Ο Ναπολέων είπε: Ότι οφείλω να πω ή να πράξω σε κάποια απροσδόκητη περίπτωση για τους άλλους, δεν μου το αποκαλύπτει αιφνιδίως και εν κρυπτώ κάποιο πνεύμα, αλλά η σκέψη και η μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας  

The post Μαθήματα Στρατιωτικής Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα