Μακρόν: H πίεση της Κίνας στη Ρωσία αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη

Η ικανότητα της Κίνας να πιέσει τη Ρωσία αποδεικνύεται «εξαιρετικά χρήσιμη», καθώς η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου βοήθησε να εξασφαλιστεί μια κοινή δήλωση καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σι αρνήθηκε να κατηγορήσει τη

Μόσχα άμεσα για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του, αποδεχόμενος το επιχείρημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά τις τελευταίες δεκαετίες έχει απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας.

Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει εκφράσει ανησυχία για τις απειλές του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση από τη Μόσχα διαφόρων ουκρανικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας το 2014.

«Η Κίνα έχει σημαντικό ρόλο… να ασκήσει πίεση στη Ρωσία», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του μιλώντας στους Nikkei και τους Financial Times στην Μπανγκόκ, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Σι, πρόσθεσε, είχε την ικανότητα να πει στον Πούτιν ότι «εργαζόμαστε μαζί, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν μπορείτε να περάσετε τα όρια για τα πυρηνικά [όπλα] και πρέπει να σέβεστε το διεθνές δίκαιο».

«Αυτή η υπενθύμιση είναι εξαιρετικά χρήσιμη», είπε ο Μακρόν.

Η ικανότητα του οικοδεσπότη της G20, του προέδρου της Ινδονησίας Joko Widodo, του Μακρόν και άλλων ηγετών να εξασφαλίσουν μια δήλωση καταδίκης του πολέμου της Ουκρανίας και των παγκόσμιων επιπτώσεών του εξέπληξε πολλούς παρατηρητές, οι οποίοι περίμεναν ότι ένα δυσεπίλυτο χάσμα θα καταστρέψει αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως «η πρώτη παγκόσμια σύνοδος κορυφής – ο δεύτερος ψυχρός πόλεμος».

«Αυτό που αποφασίσαμε στη G20 με την Κίνα, την Ινδία και πολλούς άλλους γύρω από το τραπέζι ήταν πολύ σημαντικό γιατί εκφράσαμε αυτή την ανησυχία – ήταν ένα κάλεσμα για ειρήνη», είπε ο Μακρόν. «Η Ρωσία έλαβε το μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα, και ειδικά από την Κίνα, για το γεγονός ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ειρήνη».

Η απόφαση του Πούτιν την τελευταία στιγμή να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 ήταν μια ανακούφιση για το Πεκίνο, το οποίο χρησιμοποίησε το γεγονός για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη σε αυτό που ήταν μόλις το δεύτερο ταξίδι του Σι στο εξωτερικό από τότε που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Η προοπτική ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ απεικονίστηκε δραματικά την ημέρα έναρξης της G20, όταν ένας πύραυλος έπληξε ένα χωριό στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Ουκρανοί και δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαφωνούν για το αν ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ρωσικές ή ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι διαφωνίες εν αναμονή του αποτελέσματος έρευνας από την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ.

«Δεν πρέπει να έχουμε μια ανοιχτή και δημόσια αντιπαράθεση για το τι ακριβώς συνέβη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Πρέπει να βοηθήσουμε τις πολωνικές αρχές να διευκρινίσουν τι συνέβη».

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι, στον απόηχο της συνόδου κορυφής της G20, θα μπορούσαν να διεξαχθούν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί, αυτή είναι η ελπίδα μου, θα επιστρέψουν στο τραπέζι με τους Ρώσους και η διεθνής κοινότητα θα είναι γύρω από αυτό το τραπέζι», είπε.

The post Μακρόν: H πίεση της Κίνας στη Ρωσία αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα