Κύπρος, εκλογές, Κυπριακό και «βρώμικος» ρόλος Βρετανίας υπέρ Τουρκίας – Γ. Κυμιωνής

Οι κατά καιρούς «λύσεις» για το Κυπριακό επηρέασαν την ελληνική πολιτική σκηνή προκαλώντας κρίση και εκλογές στην Ελλάδα. Με φόντο τις εκλογές 2023 στην Κύπρο, ο Γ. Κυμιωνής, δικηγόρος και αναλυτής ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανατρέχει στα κρίσιμα γεγονότα που έγραψαν ιστορία.

Στέκεται

ιδιαίτερα στο ρόλο των Άγγλων και πώς οι Βρετανοί έβαλαν ξανά στο παιχνίδι την Τουρκία, προκαλώντας προβλήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα. Το γνωστό διαίρει και βασίλευε των Βρετανών…

Μιλώντας στο militaire, φωτίζει εκείνες τις ιστορικές στιγμές που στάθηκαν κρίσιμες. «Το Κυπριακό έχει μια μεγάλη ιστορικότητα ως πρόβλημα. Έχει να κάνει με τη γεωγραφία της νήσου», σημειώνει ο κ. Κυμιωνής. Και παραπέμπει δείχνοντας τον χάρτη τον Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ και τη διώρυγα του Σουέζ.

«Μια σύνθεση λύση στην Κύπρο δημιουργεί την «προϋπόθεση» για την επόμενη φάση του προβλήματος», σημειώνει αναφερόμενος στο νησί της Αφροδίτης.

Μήλον της έριδος η Κύπρος

Το 1191, κατά την 3η Σταυροφορία με τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο η Κύπρος μπήκε στο στόχαστρο.

Το 1571 κατελήφθη από τους Οθωμανούς. «Είναι η περίοδος εθνικής αφύπνισης των Ελλήνων που καθοδήγησε τον λαό της Κύπρου στις πολιτικές επιλογές μέχρι το 1974», επισημαίνει ο Γ. Κυμιωνής. Επισημαίνει τα υπομνήματα του Ιωάννη Καποδίστρια για την Κύπρο – να συμπεριληφθούν Κύπρος και Κρήτη το 1828 – 1829 – στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Στη συνέντευξή του στο militaire ο Γ. Κυμιωνής αναφέρεται σε σειρά ιστορικών γεγονότων:

Πώς δόθηκε η Κύπρος το 1878 ως αντάλλαγμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Τι έγινε κατά τη βρετανική κατοχή την περίοδο 1878 -1914.

Το 1915, η πρώτη επίσημη πρόταση της Βρετανίας να παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Περίοδος της παταγώδους στρατιωτικής επιχείρησης στην Καλλίπολη. Ήταν η εκστρατεία που καθιέρωσε τον Μουσταφά Κεμάλ ως στρατιωτικό ηγέτη.

Το 1920 στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη των Σεβρών, η δεύτερη πρόταση – σε μεταγενέστερη φάση βέβαια – για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ήταν όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πετύχει το λεγόμενο «ενδιάμεσο στάδιο» για να διοριστεί Έλληνας κυβερνήτης και Ύπατος Αρμοστής ελληνικής καταγωγής, ο Σερ Ιατρίδης.

Το 1931 η πρώτη εξέγερση των Κυπρίων κατά του Βρετανικού ζυγού. Γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρούσε ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή».

Περίοδος Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τις βρετανικές «ζαβολιές». Η άρνηση των Βρετανών ν να εγκατασταθεί η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην Κύπρο.

Το 1948 η πρώτη απόπειρα να μπει σε πολιτική φάση το εθνικό θέμα της Κύπρου. Η ανακοίνωση από τον Κυβερνήτη της Κύπρου της περίφημης «Διασκεπτικής Συνέλευσης»

Το 1950 και το δημοψήφισμα στην Κύπρο με τον Μακάριο τον Β’. Το οργάνωσε η Εκκλησία της Κύπρου με τη συμμετοχή και μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων. Τότε είχαν ψηφίσει και οι Τουρκοκύπριοι υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα!

Η στάση της κυβέρνησης Πλαστήρα; Αρνήθηκε να παραλάβει τους τόμους με τις υπογραφές και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Γιατί; «Άστο και θα δούμε» ήταν η γραμμή, που άλλωστε είναι ένα από τα διαχρονικά προβλήματα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και τη στάση της στο Κυπριακό.

Ακόμα, ο Γ. Κυμιωνής αναφέρεται:

Στη δράση του Γεώργιου Γρίβα Διγενή το 1955. Τη στάση του στρατηγού Παπάγου.

Στο πρώτο βρετανικό σχέδιο Χάρντινγκ για το Κυπριακό το 1956. Η προοπτική για αυτονομία της Κύπρου, η αυτοδιάθεση ή ένωση με την Ελλάδα… Είναι το μόνο βρετανικό σχέδιο χωρίς να εμπλέκει τον τουρκικό παράγοντα.

Αλλά μετά έγινε η κρίσιμη κίνηση των Βρετανών που έβαλαν στο παιχνίδι την Τουρκία. Τότε, υπό τις ευλογίες τους, οι Τούρκοι άρχισαν να έχουν βλέψεις για την Κύπρο (μετά τα νησιά του Αιγαίου που εποφθαλμιούσαν επί γερμανικής κατοχής). Τι αποκάλυψαν τα αρχεία των Βρετανικών υπηρεσιών.

Η ανάθεση του θέματος σε Βρετανό συνταγματολόγο που έβαλε θέμα αυτοδιάθεσης των Τουρκοκυπρίων. Κλασική περίπτωση Βρετανών που εφαρμόζουν το δόγμα διαίρει και βασίλευε. Έτσι έθεσαν τους σπόρους για τον διχασμό στην Κύπρο.

Και το 1958, με το 2ο βρετανικό σχέδιο για το Κυπριακό, το σχέδιο Φουτ. Ένα σχέδιο για διάβρωση και διχασμό στην Κύπρο που πλέον προχωρεί ένα βήμα παρακάτω: Εκτός της αυτοδιάθεσης των Τουρκοκυπρίων, παραχωρεί και βάση στην Τουρκία.

Μάλιστα, το ίδιο έτος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ ΜακΜίλαν προτείνει άλλο ένα σχέδιο – το χειρότερο μέχρι τότε για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μιλά για τριπλή κυριαρχία. Από τότε μιλούν για τις δυο βρετανικές βάσεις στο νησί που θα είναι εσαεί βρετανικό έδαφος.

Αρχίζουν να βάζουν τον όρο self goverment (αυτοκυβέρνηση). Και η ένωση με την Ελλάδα που μέχρι τότε ήταν ο σκοπός, αρχίζει να αλλοιώνεται. Κάπως έτσι, καταλήγει λίγους μήνες μετά στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου (1959) στην ανεξαρτησία.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία είχε παραιτηθεί ρητώς από όποια δικαιώματα είχε στην Κύπρο. Εξ ου και το 1925 η Κύπρος αναγνωρίστηκε ως «κτήση του στέμματος».

Έτσι η Βρετανία έβαλε με το ζόρι την Τουρκία στο παιχνίδι για την Κύπρο, υπό τις ευλογίες της Ελλάδας, πιστής στο δόγμα του Ατλαντισμού και τότε νέου μέλους του ΝΑΤΟ.

Κρίση με εκλογές στην Ελλάδα

Η περίοδος περί το 1956 είναι πολυσήμαντη. Η κρίση στο Σουέζ έκανε πλούσιο τον Αριστοτέλη Ωνάση και το 1958 αίφνης το Κυπριακό προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ελλάδα και πτώση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 «ξαφνικά», βρίσκεται στον αέρα με 15 βουλευτές της να αποσκιρτούν – Μεγάλα ονόματα όπως οι Γεώργιος Ράλλης, Παναγής Παπαλληγούρας... Αστεία η αφορμή και πέφτει η κυβέρνηση στην Ελλάδα. «Ο βρετανικός παράγοντας ξεπλήρωνε τα τελευταία γραμμάτια»;

Είναι τα πρώτα παρεπόμενα του Κυπριακού που μεταφέρονται στην ελληνική πολιτική σκηνή και προκαλούν εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές η ΕΔΑ, που δεν είχε κλείσει δεκαετία, βγήκε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό περί το 25%.

«Μπλόκαρε το Αμερικανικό σύστημα με ό,τι είχε προλάβει να οργανώσει ως «βαθύ κράτος», σημειώνει ο Γ.Κυμιωνής.

Η δεύτερη φάση του Κυπριακού 1960-1974

Το 1963 ξανά κρίση στην Ελλάδα και παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αναχωρεί για το Παρίσι. Εκείνη την περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κάνει την πρόταση των 13 σημείων για τροποποίηση του Συντάγματος της Κύπρου. «Μπλόκαρε το σύστημα»! Άλλο που δεν ήθελε η τότε κυβέρνηση της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο του 1963 ξεσπούν οι πρωτες δικοινοτικές ταραχές στην Κύπρο.

Τον Ιανουάριο του 1964 χαράσσεται η περίφημη πράσινη γραμμή από τους Βρετανούς. Όλως τυχαίως συμπίπτει με την εισβολή του Αττίλα το 1974!

Γίνεται για δεύτερη φορά χρήση των βομβών Ναπάλμ από την τουρκική αεροπορία. Η πρώτη χρήση τους έγινε στον ελληνικό εμφύλιο στον Γράμμο και στο Βίτσι.

Περίοδος πλέον που κάνει παιχνίδι ο αμερικανικό παράγοντας. Ωστόσο, μεσολαβεί η δολοφονία του Κένεντι, με τον πρόεδρο Τζόνσον να τον διαδέχεται.

Το περίφημο σχέδιο Άτσεσον έρχεται στο προσκήνιο. Κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και προβλέπει:

ένωση Ελλάδας – Κύπρουβάση στην  Τουρκία για 50 χρόνια με μίσθωση ίση με το 4% της μεγαλονήσου – μάλιστα στη χερσόνησο της Καρπασίαςγια τους τουρκοκύπριους, το καθεστώς της συνθήκης της Λωζάνης που προέβλεπε ό,τι για τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης στην Ελλάδα.οι εκδιωχθέντες Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη θα επέστρεφαν στην Κωνσταντινούπολη – περίπου 200.000, με μειονοτικό καθεστώς αντίστοιχο των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης.το ίδιο και ο ελληνισμός ϊμβρου και Τενέδου

Έτσι από 1965 ως το 2015 θα είχαν βάση στην Κύπρο οι Τούρκοι και μετά θα αποχωρούσαν…

Η Τουρκία είπε όχι και περιέργως είπε και η Κύπρος όχι. Ο Μακάριος είπε ότι η Κύπρος δεν θέλει την τουρκική βάση, γιατί είναι σαν να βάζει πόδι η Τουρκία στο νησί…

Τον Δεκέμβριο του 1966 η κυβέρνηση αποστατών του Στ. Στεφανόπουλου κόντεψε πάλι να φτάσει κοντά σε λύση του Κυπριακού. Έπεσαν υπογραφές στο Παρίσι, αλλά την ίδια ημέρα απέσυρε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση το κόμμα της ΕΡΕ και το κόμμα των προοδευτικών του Π. Κανελλόπουλου.

Σε συμφωνία Γ. Παπανδρέου – Π. Κανελλόπουλου διορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση και η Ελλάδα πήγε σε εκλογές. «Έμεινε η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα στον αέρα».

Ακόμη, στη συνέντευξη του Γ. Κυμιωνή στο militaire:

Ο ρόλος του Γρίβα, ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ελληνική μεραρχία στην Κύπρο. Η χούντα του Γ. Παπαδόπουλου το 1967 στην Ελλάδα.

Η συμφωνία Τούμπα – Τσαγκλαγιαγκιλ.

Η μυστική διπλωματία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η μυστική αποστολή υπό κάλυψη της αγοράς τρακτέρ – μυστικές συνομιλίες με την Τουρκία. Τι δείχνουν ντοκουμέντα.

Η προβοκάτσια Κοφινού, η παρέμβαση των Αμερικανών και ο Σάιρους Βανς.

Ο Γλαύκος Κληρίσης και τα όπλα από την Τσεχοσλοβακία που πήγαν στην Αίγυπτο

Ο Ραούφ Ντενκτάς και η… αποδοχή της τουρκικής πλευράς των 13 σημείων του Μακαρίου.

Τι πραγματικά έγινε το 1974 πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πώς τέλη Ιουνίου του 1974 κόντεψε να λυθεί το Κυπριακό. Και πώς λίγες ημέρες μετά, 15 Ιουλίου έγινε η  απόπειρα πραξικοπήματος με ελληνικό σχεδιασμό και εκτέλεση κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Και πώς ακολούθησε 5 μέρες μετά η τουρική εισβολή στην Κύπρο με τον Αττίλα !.

Ακόμη, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο στην Κύπρο και ο Κίσινγκερ. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, η στάση της Σοβιετικής Ένωσης και της διαδόχου της Ρωσίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, οι ρωσικοί πύραυλοι S-300, τα Ίμια και οι δολοφονίες Τάσου Ισαάκ και Σολομού Σολομού. Η στάση της Τουρκία από την Τσιλέρ μέχρι τον Ερντογάν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας-Κύπρου.

Πόσα πληρώνει η Τουρκία για αποζημιώσεις στους Κυπρίους μετά την απόφαση – σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Τιτίνα Λοϊζίδου.

Το σχέδιο Ανάν, ο Κώστας Καραμανλής και ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Κοτζιάς, ο Τσίπρας και η αποχώρηση των Τούρκων.

Τέλος, τα νέα δεδομένα μετά την Κριμαία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για την Κύπρο και τη «λύση» στο Κυπριακό.

The post Κύπρος, εκλογές, Κυπριακό και «βρώμικος» ρόλος Βρετανίας υπέρ Τουρκίας – Γ. Κυμιωνής appeared first on Militaire.gr.

Keywords
κυπρος, εκλογες, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, ελευθέριος βενιζέλος, ελλαδα, λύση, κρητη, βενιζελος, δημοψηφισμα 2015, συμμετοχή, δραση, βασεις, νατο, ωναση, εδα, ερε, παπανδρεου, ιουνίου, πετρελαιο, τσιπρας, νέα, αιγυπτος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, κωστας καραμανλης, ξανα, βουλευτες, μιλα, βημα, εδα, θεμα, ιμια, ισραηλ, κυπρου, κωνσταντινουπολη, νησι, νησια, ονοματα, ουκρανια, περιοδος, πλαισιο, τα νεα, φυσικο αεριο, χουντα, ανδρεας παπανδρεου, αστεια, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γεωγραφια, γεωργιου, γλαυκος, διωρυγα του σουεζ, διωρυγα, δογμα, δολοφονιες, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ειπε, εκκλησια, εκστρατεια, ελευθέριος βενιζέλος, ερντογαν, ερε, ερχεται, εσαει, ετος, ιδια, ιδιο, ισαακ, ιση, κεμαλ, κυβερνηση, κινηση, κισινγκερ, κομμα, λύση, λωζανης, μηνες, ναπαλμ, νατο, παρισι, πρασινη, προβληματα, ραλλης, ρολο, σειρα, συμμετοχή, συρια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τουρκια, τρακτερ, φυσικο, φοντο, φορα, δικαιωματα, ενωση, εθνικο, ιδιαιτερα, εισβολη, ιουνίου, κωνσταντινου, κωστας, κυριακου, παιχνιδι, σκηνη, τουμπα
Τυχαία Θέματα