Κριτική στον Ερντογάν εκ των έσω για όσα είπε και έκανε στην κατεχόμενη Κύπρο

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη και το “μήνυμα” τελικά αποδείχθηκαν μεγάλο φιάσκο.  Ακόμα και οι αργυρώνητοι δημοσιογράφοι που γλύφουν το σουλτάνο αναφερόμενοι στην επίσκεψη έγραψαν ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕ ΜΥΝ.

Ο Ερντογάν αντί να λύσει προβλήματα δημιούργησε νέους πονοκεφάλους.  Με τη συμπεριφορά του  προκάλεσε την οργή και την αντίδραση των Τ/Κ.

Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες απόψεις και σχόλια Τούρκων δημοσιογράφων αναφορικά με το μήνυμα του Ερντογάν.

Ο Ιχσάν Τζαραλαν (Evrensel)  στην τακτική του στήλη γράφει μεταξύ

άλλων:”Η επίσκεψη  που ξεκίνησε με το σώου του μηνύματος κατέληξε σε φιάσκο. Καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες για το μήνυμα , αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν προεδρικο μέγαρο και νέο κτήριο για το κοινοβούλιο.

Ο Τατάρ σε συνέντευξη του στις 14.6.2021 είχε δηλώσει ότι εξετάζεται η περίπτωση κατασκευής νέου προεδρικού . Δεν γνώριζε ο Ερντογάν αυτή τη δήλωση ή μίλησε για κτήριο προεδρίας απλά για να πει κάτι. Εάν συνέβη αυτό πρόκειται για μεγάλη ντροπή.

Μπορεί το μήνυμα να ήταν άστοχο αλλά το ταξίδι απέδειξε ότι έγιναν πολλά βήματα  προς την κατεύθυνση να ομοιάσει το καθεστώς στα κατεχόμενα με αυτό της Τουρκίας. Ο Τατάρ πήρε θάρρος και τόλμησε να χαρακτηρίσει προδότες και συνεργάτες των Ε/Κ τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που δεν παρέστησαν στη φιέστα διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των Τ/Κ”.

Η επίσκεψη έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ανεξάρτητου κράτους γράφει ο Κιαμιλ Τεκιν Σουρέκ στην  ίδια εφημερίδα και προσθέτει: “Τα λόγια του Ερντογάν  φανερώνουν ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Ακόμα και οι Τούρκοι πολίτες παραξενεύτηκαν. Σαν να ήρθε ο Αλίγιεβ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαίτζάν στην τουρκική εθνοσυνέλευση και να δήλωσε ότι θα φτιάξει νέα κτήρια για την προεδρία και το κοινοβούλιο. Πώς θα αισθανόμασταν αναρωτιούνται. Πώς θα μας αντιμετωπίσει ο κόσμος; Θα λάβει σοβαρά υπόψη του τον ισχυρισμό σας για ανεξάρτητη ΤΔΒΚ”.

Κατά την τελετή στο “κοινοβούλιο” σημειώθηκαν και κάποια παρατράγουδα. Ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος Τατάρ κάλεσε στη φιέστα την πρόεδρο του Κόμματος ΙΥΙ την κ. Ακσενέρ. Η λύκαινα της τουρκικής πολιτικής λόγω προσωπικού κωλύμματος έστειλε δυο εκπροσώπους της , τον Τζιχάν Πατσατζι και τον Ισμαήλ Τατλιογλου.

Οι δυο κύριοι όταν έφθασαν στο “κοινοβούλιο” διαπίστωσαν ότι τους έβαλαν να καθίσουν στις τελευταίες σειρές, γιατί όλες τις υπόλοιπες τις είχαν καταλάβει οι συνοδοί του Ερντογάν. Ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά αυτή αποχώρησαν αμέσως σε ένδειξη διαμαρτυρίας .

Ο πρώην “πρόεδρος” Ακιντζί κονιορτοποίησε το χαρμόσυνο μήνυμα του σουλτάνου. Συγκεκριμένα είπε:”Το κύρος, η υπόληψη  ενός κράτους δεν μετριέται με τη μεγαλοπρέπεια των κτηρίων. Μετριέται  με τον σεβασμό  στη δημοκρατία, στις ελευθερίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό στη δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών”.

Βέβαια, ο σουλτάνος απειλεί την διεθνή κοινότητα με το άνοιγμα του 3.5 % της Αμμοχώστου παραβιάζοντας αποφάσεις των Η.Ε.  Ο χρόνος θα δείξει αν θα επιμείνει, αν θα τολμήσει ή θα κάνει τα γνωστή κυβίστηση.

Ο δεύτερος “προεδρος” του ψευδοκράτους Ταλάτ  σε συνέντευξη του τονίζει ότι η Τουρκία “δεν έχει δικαίωμα να μας παρασύρει σε περιπέτειες”.  Ο Ταλάτ είπε, μεταξύ άλλων: “Δεν γνωρίζω ακριβώς τις προθέσεις της Τουρκίας.  Κάποια στιγμή προβλήθηκε η άποψη της προσάρτησης. Τους απάντησα να σταματήσουν να λένε τέτοια πράγματα, γιατί έχουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό επιδιώκουμε. Μη χειροτερεύετε την κατάσταση  και μην οδηγήσετε την ΤΔΒΚ στην απομόνωση.

Νουνεχείς κύκλοι στην Τουρκία γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει λύση δυο κρατών . Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι παίζουν με τα νεύρα της Ε.Ε και τη δοκιμάζουν.  Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε και είναι φυσικό να την υπερασπίζεται .Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Εμείς πρέπει να αγωνιζόμαστε με διπλωματικό τρόπο και όχι με απειλές, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα βάλουμε με την Ε.Ε.Έχουμε ως παράδειγμα το Κόσοβο. Δεν μάλωσε με όλο τον κόσμο. Αντιθέτως δημιούργησε καλές σχέσεις και στο τέλος κατάφερε να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Εμείς κάνουμε το αντίθετο.

Η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ ενεργοποιεί τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών για να τα μετατρέψει σε ψήφους”.

Συμπέρασμα όλων ότι ο σουλτάνος δεν ενδιαφέρεται για τους Τ/Κ.  Δουλεύει μόνο για τον εαυτό του και την καρέκλα του. Ακόμα και οι κατασκευές των μεγάρων θα προσφερθούν ως δώρο στους μεγαλοκατασκευαστές φίλους του. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτό θα γίνει με το αζημίωτο…

Με απειλές, δολοπλοκίες τοποθέτησε το ανδρείκελο του στα κατεχόμενα. Πόσο σεβασμό μπορεί να εκπέμπει ένα πρόσωπο  που δηλώνει ανερυθρίαστα “κάνω ό,τι μου πει η Τουρκία”.

Σίγουρα οι Τ/Κ που γνώρισαν τις παλιές καλές μέρες θα τις νοσταλγούν. Παρασύρθηκαν και είδαν τα εδάφη τους να μετατρέπονται σε χαρτοπαικτικές λέσχες, σε επιχειρήσεις που ξεπλένουν χρήματα και τον πλούτο και τον κόπο τους το νέμεται η Άγκυρα . Τώρα κινδυνεύουν να γίνουν ο 82ος νομός της Τουρκίας και να φορέσουν φέσι και μαντήλα…..

The post Κριτική στον Ερντογάν εκ των έσω για όσα είπε και έκανε στην κατεχόμενη Κύπρο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα