«Κοστολόγηση των εξοπλισμών σε βάθος 10ετίας, τουλάχιστον»-Γιώργος Τσιτσιλιάνος

” Η σοβαρότητα κοστολόγησης των  προμηθειών  αμυντικού εξοπλισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην επέλθει η οικονομική κατάρρευση  “ 

Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΤΣΙΛΙΑΝΟΣ

Είχαμε την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ .

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έτυχε μία  θερμή υποδοχή από τον προεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.  Ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε θερμά κατά την διάρκεια της ομιλίας του από το  κογκρέσο, το ελληνικό λόμπι ,και αυτό ως γεγονός τιμά την

Ελλάδα και τους έλληνες!

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο μίλησε ανοιχτά για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά νησιά μας ,είπε ότι η χώρα δεν θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση στα κυριαρχικά της  δικαιώματα , μίλησε για την Κύπρο, ότι το θέμα πρέπει να λυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών,μίλησε για την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακός κόμβος με LNG (που θα το προμηθεύεται πολύ ακριβότερα από τις ΗΠΑ σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών), και για την λογική του 3+1 όσον αφορά το καθεστώς  στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και φυσικά για το ουκρανικο, με ενδείξεις απόλυτης συμπαράταξης της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ .Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών όταν έκλεισαν οι θύρες. Εκτιμώ ότι όλα όσα ειπώθηκαν στο Κογκρέσο ,ειπώθηκαν τουλάχιστον και κατά την διάρκεια της μεταξύ τους συνομιλίας. Δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις που πήρε ο κ. Μητσοτάκης  και ποια είναι η συνολική  λογική του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως προς τα ελληνοτουρκικά, λαμβανομένου υπόψη των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας .Είναι άλλο πράγμα οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες και άλλο η φανερή ομιλία του πρωθυπουργού στο κογκρέσο, που πιθανόν να καλύφθηκε εντέχνως από τον Τζο Μπάιντεν ,αν εκτιμήσουμε την άνευ ουσιαστικού περιεχομένου της ομιλίας του ,κατά την διάρκεια της δεξίωσης που δόθηκε προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού.

Οι Τουρκικοί ισχυρισμοί και οι άναρχες κραυγές που συνεχίζονται να ακούγονται  από επίσημα τουρκικά  χείλη και ΜΜΕ, είναι φανερό ότι στην Άγκυρα επικρατεί μία ιδιαίτερη ενόχληση και σύγχυση από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού των εξωτερικών στις ΗΠΑ ,όπου συναντήθηκε με τον αμερικανό  ομόλογό του ,προκειμένου να ισορροπήσει τις τυχόν απώλειες της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο,σε συνδυασμό με τις άναρχες κραυγές του τούρκου προέδρου είναι κάτι που τις συνέπειες  θα τις διαπιστώσουμε στη συνέχεια.Οι μετέπειτα εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό θα  δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να προσεγγίσουμε κατά το δυνατόν τον συνολικό  ρόλο των αμερικανών ,ως προς τον βαθμό που θα επηρεάσουν τα εθνικά μας συμφέροντα.Και θα δούμε αν τελικά η ελληνοαμερικανή αμοιβαία αμυντική συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά ως  προς την υποστήριξη των αμερικανών στις ελληνικές θέσεις.Η πρόσφατη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των δύο τουρκικών F-16 ,μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη δηλώνει με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική αντίδραση στα απόνερα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τον βαθμό λειτουργικότητας της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη  στο κογκρέσο , πληροφορηθήκαμε την είδηση για την προμήθεια  μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 το 2028, όταν η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει  την οικονομική δυνατότητα. Ωστόσο,για να γίνει η παραγγελία θα απαιτηθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας της σύμβασης  να ξεκινήσουν τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, που σημαίνει ότι ο χρόνος είναι κοντά μας, σε μία χρονική στιγμή που η ακρίβεια τείνει προς εξαθλίωση του κοινωνικού ιστού της χώρας.   

Ήταν μία αναγγελία η οποία δεσμεύει τη χώρα από άλλες ενδεχομένως πιο λειτουργικές και οικονομικά συμφερότερες επιλογές.Όπως είναι το νέο πρόγραμμα παραγωγής του  νέου ευρωπαϊκού  αεροσκάφους  6ης γενιάς που ήδη έχει ξεκινήσει από τις συμμετέχοντες ευρωπαϊκές χώρες την Γερμανία ,την Γαλλία και την Ισπανία. Η χώρα μας αν και γνωρίζει το πρόγραμμα ,( έχει γίνει ερώτηση) φαίνεται τουλάχιστον από τις μέχρι τώρα κινήσεις της ότι δεν ενδιαφέρεται!

Είναι θετικό να αντιληφθούμε ότι σε μία νέα προμήθεια αεροσκαφών ,το κόστος των όπλων ,του χρόνου λειτουργικής πτήσης , της συντήρησης , της εν συνέχειας υποστήριξης , των υποδομών, του άρτια  εκπαιδευμένου ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, του επιπλέον προσωπικού που θα απαιτηθεί να επανδρώσει τις παραγωγικές σχολές της η Πολεμική Αεροπορία  (Σχολή Ικάρων  και Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας) είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο μόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια, από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης με την Lockheed Martin. Και όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των αεροσκαφών της προμήθειας τόσο αυξάνεται το Effective Cost. Η νέα κατάσταση αεροσκαφών θα περιλαμβάνει τα  Rafale ,τα Mirage 2000-5 ,τα F-16 Viper και τα 20 περίπου F-35 συν τα υπόλοιπα. Τώρα εξηγείται το γεγονός της μη προμήθειας δύο μοιρών αεροσκαφών Rafale που θα έλυνε σε  μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα της ΠΑ βραχυπρόθεσμα με ουσιαστικό οικονομικό μακροπρόθεσμο  όφελος για την χώρα.Ένα άλλο στοιχείο που δημιουργεί μεγάλη οικονομική ζημιά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η πολυτυπία των αεροσκαφών. Γεγονός που ακόμα  ταλαιπωρεί την Πολεμική Αεροπορία , λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων ανανέωσης των εν συνεχεία  συμβάσεων υποστήριξης ( FOS) . Ωστόσο μυαλό δυστυχώς δεν βάζουμε!

 Για να γίνει μία σωστή λειτουργική καθ’ όλα προμήθεια χρειάζεται μία κοστολογική πραγματική μελέτη για βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας ,από τους αρμόδιους φορείς που διαχειρίζονται τα θέματα αυτά ,εξετάζοντας όλες τις επιχειρησιακές και οικονομικές παραμέτρους , προκειμένου να καταλήξουμε σε κάποιο προσεγγίσιμο αποτέλεσμα και να εξάγουμε θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα ρισκάρουμε και αν η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη σε συνδυασμό με το μεγάλο χρέος της χώρας ,θα την πληρώσει για ακόμη μία φορά ο ελληνικός λαός ! Και τα αεροσκάφη θα παραμένουν στο έδαφος ,έργο που το έχουμε δει κατ’ επανάληψη.

Ωστόσο, αυτό που ειλικρινά δεν το χωράει ο νους μου και είναι εκτός λογικής, είναι γιατί δώσαμε γη και ύδωρ  στους φίλους και συμμάχους μας αμερικανούς , υπογράφοντας μία αμυντική συμφωνία χωρίς εγγυήσεις ,χωρίς καμία οικονομική τους  επιβάρυνση, για τα επιχειρησιακά τους συμφέροντα, και είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε πάλι επιπλέον κοστοβόρα εξοπλιστικά προγράμματα για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα . Και ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο η Lockheed Martin να εφοδιάσει και με F-35 την Τουρκία που είναι το πλέον επικρατέστερο σενάριο, για να κρατήσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία στους κόλπους του ΝΑΤΟ που είναι η επιθυμία τους ; Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η χώρα για να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα χρειάζεται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο το όλο οικονομικό πλέγμα δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί  σε βάρος άλλων κοινωνικών αγαθών που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια ,όπως είναι η παιδεία και η υγεία. Πρέπει να υπάρχει η σύνεση και η κατάλληλη λογική, ώστε να επέλθει η κατάλληλη ισορροπία ,γιατί σε αντίθετη περίπτωση αργά ή γρήγορα θα ξαναδούμε την  οικονομική  κατάρρευση.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει και θα ήταν πολύ θετικό για την αμυντική βιομηχανία  ,είναι να αναλάβει η ΕΑΒ μέρος της συμπαραγωγής του αεροσκάφους F-35 ,αφού γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις από την Lockheed Martin ,χωρίς η χώρα να δεσμευτεί για την προμήθεια των αφων F-35 .Λαμβανομένου υπόψη ότι ήδη η ΕΑΒ κατασκευάζει apartments  του F-16 και του C-130J με μεγάλη ποιοτική  επιτυχία.

Ωστόσο ,η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας εξαρτάται και από την επιχειρησιακή λειτουργία των δύο άλλων όπλων.Ιδιαίτερη μνεία , αν ήθελα να εστιάσω , θα έλεγα ότι επιτακτική ανάγκη είναι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέα σύγχρονα πλοία,δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της  πατρίδα μας είναι θάλασσα.Στο τομέα αυτό υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην λήψη κυβερνητικών αποφάσεων ,παρότι οι προκλήσεις που θα συναντήσουμε το επόμενο διάστημα  θα είναι μεγάλες.

The post «Κοστολόγηση των εξοπλισμών σε βάθος 10ετίας, τουλάχιστον»-Γιώργος Τσιτσιλιάνος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοστολόγηση, 10ετίας -Γιώργος Τσιτσιλιάνος,kostologisi, 10etias -giorgos tsitsilianos