Κλιμάκωσις Απειλής στην Κορεατική Χερσόνησο

Γράφει ο

Ηλίας Ηλιόπουλος*

Ενώ τα όμματα της διεθνούς κοινής γνώμης είναι εστραμμένα προς την σύρραξη της Ουκρανίας, σημαντικές εξελίξεις συμβαίνουν στην μείζονα περιοχή Ασίας–Ειρηνικού. Το Μεικτόν Επιτελείον Αρχηγών (Joint Chiefs of Staff) των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κορέας (Republic of Korea, ευρέως γνωστής ως Νοτίου Κορέας) ανεκοίνωσε ότι, προ τριών ημερών, την Πέμπτη 9ην τρέχοντος μηνός, οι Ένοπλες Δυνάμεις της ούτω καλουμένης Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας (Democratic People’s Republic

of Korea, ήτοι της Βορείου Κορέας) εξετόξευσαν ένα βαλλιστικό πύραυλο βραχέος βεληνεκούς (SRBM) στον θαλάσσιο χώρο προ των δυτικών ακτών της χώρας.

Η Στρατιωτική Ηγεσία της Δημοκρατίας της Κορέας διευκρίνισε ότι ο πύραυλος επυροδοτήθη περί ώραν 6.20 μ.μ. από μία περιοχή πλησίον της παρακτίου πόλεως Nampo. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενον εκτοξεύσεως και άλλων πυραύλων από της ιδίας περιοχής και όχι μόνον ενός. Μετά ταύτα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Κορέας έλαβαν ηυξημένα μέτρα επιφυλακής και επιτηρήσεως των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Βορείου Κορέας. Συγχρόνως ετέθησαν εις κατάστασιν πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητος, εν συνεννοήσει μετά των Αμερικανών Συμμάχων τους. Οι τελευταίοι, διά της Διοικήσεως Ινδο-Ειρηνικού (U.S. Indo-Pacific Command), εδήλωσαν ότι η εκτόξευσις δεν συνιστούσε μεν «άμεσον απειλήν κατά του προσωπικού ή του εδάφους των Η.Π.Α. ή των Συμμάχων [των]», πλην όμως ανέδειξε, διά μίαν εισέτι φοράν, την αποσταθεροποιητική επίδραση του βορειοκορεατικού προγράμματος αναπτύξεως πυρηνικών και βαλλιστικών όπλων.

Η εκτόξευση επήλθε δύο μόλις ημέρες μετά την εξαγγελία, υπό της κυρίας Kim Yo Jong, αδελφής του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Kim Jong Un και θεωρουμένης ως κορυφαίας Συμβούλου του αδελφού της επί ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής, ότι η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας είναι έτοιμη να αναλάβει «κατάλληλον, ταχείαν και συντριπτικήν δράσιν» εναντίον των Η.Π.Α. και της Νοτίου Κορέας. Η εξαγγελία εγένετο εν όψει της ενάρξεως κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Δημοκρατίας της Κορέας και Η.Π.Α. – των μεγαλυτέρων των τελευταίων ετών.

Η διεξαγωγή των κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών γυμνασίων, η οποία αρχίζει αύριο Δευτέρα, 13ην Μαρτίου, και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι της 23ης τρέχοντος μηνός, για πρώτη φορά από το 2018 – και δη γυμνασίων ευρείας κλίμακος – εκρίθη σκόπιμος, ου μην αλλά και επιβεβλημένη μετά πάροδον αρκετών ετών σχετικής απραξίας, οφειλομένης αφ’ ενός μεν στους περιορισμούς τους επιβληθέντες κατά την περίοδον της επιδημίας του κορωνοϊού, αφ’ ετέρου δε στην πολιτική οιονεί κατευνασμού ή, έστω, συνεννοήσεως μετά του καθεστώτος της Βορείου Κορέας, την οποίαν απεπειράθησαν να ασκήσουν τόσον ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Moon Yae-in (2017-2022) όσον και ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. κ. Donald Trump.

Εν τούτοις – και παρά τις αναντιλέκτως ειλικρινείς προθέσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας και προερχομένου εκ του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος (Κεντροαριστερά) αλλά και παρά την ομολογουμένως εντυπωσιακή «επίθεση φιλίας» του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Trump προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yong Un και την επακολουθήσασα Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών – το καθεστώς της Βορείου Κορέας παρέμεινε αδιάλλακτον, μολονότι μάλιστα η χώρα τελεί σε δεινή οικονομική κατάσταση. Μάλιστα, το παρελθόν έτος έχει ήδη χαρακτηρισθεί «έτος ρεκόρ» εξ επόψεως αριθμού δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, τις οποίες διεξήγαγε η Βόρειος Κορέα – και οι δοκιμές εσυνεχίσθησαν και αρξαμένου του 2023: σωρεία εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων βραχέος βεληνεκούς αλλ’ ως και ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Ακόμη και η πρόσφατος «Τολμηρά Πρωτοβουλία» (Audacious Initiative) του σημερινού, 13ου Προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Yoon Suk-yeol δεν εύρε ανταπόκρισιν. Η περιλάλητος αυτή διπλωματική πρωτοβουλία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας, την οποίαν ο τελευταίος εξήγγειλε την 15ην Αυγούστου 2022, ήτο, όντως, «τολμηρά»: τόσον ως προς το περιεχόμενόν της – καθώς προέβλεπε γενναία οικονομική και λοιπή βοήθεια της Νοτίου Κορέας προς την οιονεί λιμοκτονούσα Βόρειο Κορέα επ’ ανταλλάγματι της σταδιακής, βήμα προς βήμα, «αποπυρηνικοποιήσεως» της τελευταίας – όσον και επειδή προήρχετο εκ του κ. Yoon Suk-yeol, ήτοι εξ ενός ακραιφνούς συντηρητικού πολιτικού, προερχομένου εκ του Λαϊκού Κόμματος, πρώην Γενικού Εισαγγελέως του Κράτους και γνωστού ως υπερμάχου μιας σκληράς στάσεως έναντι του κομμουνιστικού, δεσποτικού καθεστώτος της Βορείου Κορέας.

Αναλύοντες το ζήτημα με όρους της Σχολής του Πολιτικού Ρεαλισμού, αντιλαμβανόμεθα, βεβαίως, αμέσως την ερμηνεία τόσων των αυξανομένων φραστικές απειλών του κ. Kim Yong Un κατά της Δημοκρατίας της Κορέας και των Συμμάχων της, και δη κατά ιδίων των Η.Π.Α., όσον και των ηυξημένων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων. Ως ορθολογικός παίκτης του διεθνούς συστήματος, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ευλόγως είναι άκρως καχύποπτος έναντι των προθέσεων της Ουάσιγκτων και βασίμως θεωρεί το αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιό του ως την μόνην εγγύηση ασφαλείας, ήγουν επιβιώσεως, της χώρας του και, κυρίως, του ιδίου. Κάθε σοβαρός ερευνητής των Διεθνών Σχέσεων, που διαθέτει ιστορική γνώση και την ικανότητα να αναλύει τα δρώμενα με όρους Πολιτικού Ρεαλισμού, και όχι με όρους Ιδεολογίας, Ηθικισμού ή Πολιτικής Θεολογίας, ευχερώς κατανοεί ότι για τον κ. Kim Yong Un – και για οιονδήποτε άλλον στην θέση του – το μέγα δίδαγμα από τα ατυχέστατα προηγούμενα της Σερβίας, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας είναι ότι θα ήτο ασύγγνωστον σφάλμα το να αποποιηθεί των πυρηνικών δυνατοτήτων του. Διότι τότε θα ήτο, κατ’ ουσίαν, εντελώς ανυπεράσπιστος έναντι αμερικανικής στρατιωτικής προσβολής.

Υπό το φως των ανωτέρω δεν είναι ανεξήγητον ότι η – πράγματι – Τολμηρά Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας «εισέπραξε» βαλλιστικούς πυραύλους αντί θερμής ανταποκρίσεως! Ατυχώς, η Δημοκρατία της Κορέας – μία πρότυπος πολιτεία της Ασίας και μία καθ’ όλα σεβαστή Μέση Δύναμις (Middle Power) του διεθνούς συστήματος – πληρώνει το τίμημα της ανερμάτιστης, μη ρεαλιστικής αλλά, τουναντίον, άκρως ιδεολογικοποιημένης και ηθικιζούσης Εξωτερικής Πολιτικής, την οποίαν ήσκησε η Ουάσιγκτων τις τελεταίες δεκαετίες, με την αξιέπαινη εξαίρεση της Προεδρίας Trump.  Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το έλασσον, το οποίον οφείλει να πράξει η Προεδρία Biden είναι να παράσχει προς την Seoul ισχυρές Εγγυήσεις περί αμέσου και αποφασιστικής χρήσεως των αμερικανικών πυρηνικών δυνατοτήτων προς προστασίαν της Δημοκρατίας της Κορέας εν περιπτώσει πυρηνικής προσβολής από πλευράς της Βορείου Κορέας.

*Ο Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος διετέλεσε επί σειράν ετών Καθηγητής της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Συγχρόνων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

The post Κλιμάκωσις Απειλής στην Κορεατική Χερσόνησο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα