Κατεβάζει “μακεδονικές ταμπέλες” ο Ζάεφ αλλά το θέμα είναι το “αλυτρωτικό σύνταγμα”

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύτηκε ότι οι “ταμπέλες” με το όνομα “Μακεδονία” θα κατέβουν στο αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο των Σκοπίων και άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνουν πίσω σ΄ ότι έχει να κάνει με τις αλυτρωτικές βλέψεις που έχουν εκφραστεί. Γι΄ αυτά όμως δεν αρκούν οι δηλώσεις. Ειδικά για τα περί αλυτρωτισμού ο Ζάεφ γνωρίζει ότι

πρέπει ν΄αλλάξει το σύνταγμα της χώρας του. Θα μπορέσει με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο κρατίδιο;

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, έστειλε ο κ. Τσίπρας.

Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

“Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

“Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχλεσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: “Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων”.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.

Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ.

Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο.

The post Κατεβάζει “μακεδονικές ταμπέλες” ο Ζάεφ αλλά το θέμα είναι το “αλυτρωτικό σύνταγμα” appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα