Καταιγίδα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Οι Ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν σαν βροχή στην Ουκρανία, ακόμη και τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πολλές πόλεις στην Ουκρανία την ημέρα των Χριστουγέννων, την ίδια ώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις. Στάση που η Ουάσιγκτον απέρριψε λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Κυριακή (25/12) ανήμερα των Χριστουγέννων, περισσότερες από 10 πυραυλικές επιθέσεις. Βομβάρδισε περισσότερες από 25 πόλεις

παράλληλα με το μέτωπο Kupiansk-Lyman και στη Ζαπορίζια έπληξε σχεδόν 20 πόλεις, όπως δήλωσε η διοίκηση του Αρχηγείου του στρατού της Ουκρανίας.

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου – και την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» – έχει πυροδοτήσει την πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή μάχη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Όλα δείχνουν ότι δεν οδεύει προς το τέλος αυτός ο πόλεμος, παρά τις σφοδρές μάχες των τελευταίων 10 μηνών.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς – δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, είναι αυτοί», είπε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1 σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι δήλωσε: «Η Ρωσία επιτέθηκε μόνη της στην Ουκρανία και σκοτώνει πολίτες», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος Mykhailo Podolyak. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις, αλλά προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη».

Εκατομμύρια χωρίς ρεύμα στην Ουκρανία

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακούς σταθμούς έχουν αφήσει δεκάδες εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να κάνει τις τελευταίες  μέρες του 2022 πιο σκοτεινές και σκληρές.

«Η Ρωσία έχασε ό,τι μπορούσε φέτος. … Ξέρω ότι το σκοτάδι δεν θα μας εμποδίσει να οδηγήσουμε τους κατακτητές σε νέες ήττες. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο», δήλωσε μέσω βίντεο την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η Ουκρανία δεν γιόρτασε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι στις 7 Ιανουαρίου, όπως και στη Ρωσία. Ωστόσο, αυτούς τους 12 μήνες ορισμένοι Ορθόδοξοι Ουκρανοί αποφάσισαν να διασκεδάσουν στις 25 Δεκεμβρίου.

Το Κρεμλίνο λέει ότι μπορεί να πολεμήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι εδαφικοί του στόχοι, ενώ το Κίεβο λέει ότι δεν θα χαλαρώσει μέχρι να εκδιωχθεί κάθε Ρώσος στρατιώτης από την Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η γεωπολιτική μάχη με τη Δύση πλησιάζει σε επιζήμιο βαθμό, ο Πούτιν δήλωσε την Κυριακή: «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο επικίνδυνο».

Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία δικαιολογία για έναν κατοχικό πόλεμο αυτοκρατορικού τύπου.

Πύραυλοι στη Λευκορωσία

Οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και πύραυλοι αεράμυνας S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία και είναι έτοιμοι να εκτελέσουν τα υποτιθέμενα καθήκοντά τους, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας.

«Οι στρατιώτες μας, τα πληρώματα μας έχουν ολοκληρώσει πλήρως την εκπαίδευσή τους στα κοινά κέντρα εκπαίδευσης μάχης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λεονίντ Κασίνσκι.

«Αυτοί οι τύποι όπλων (συστήματα Iskander και S-400) βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία μάχης και είναι πλήρως προετοιμασμένοι να εκτελέσουν όλες τις εργασίες για αυτό που προορίζονται», πρόσθεσε ο Κασίνσκι.

Απλώς δεν είναι σαφές πώς οι περισσότεροι Iskander έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία αφού ο Πούτιν είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι η Μόσχα θα τους παράσχει στο Μινσκ.

Οι πληροφορίες ακολούθησαν τη μετάβαση του Πούτιν στο Μινσκ στις 19 Δεκεμβρίου, εν μέσω φόβων στο Κίεβο ότι θα πιέσει τη Λευκορωσία να ξεκινήσει μια παράλληλη επίθεση ορόφου και να ανοίξει νέο μέτωπο στην εισβολή.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως βάση εκτόξευσης για την αποτυχημένη επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυξανόμενη κινητοποίηση με ασκήσεις του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Το Iskander-M, ένα πυραυλικό σύστημα με την κωδική ονομασία «SS-26 Stone» από το ΝΑΤΟ, που άλλαξε το «Scud» της σοβιετικής εποχής. Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι έχουν βεληνεκές έως και 500 km και μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Αυτή η διαφορά ανησυχεί τους γείτονες της Λευκορωσίας: την Ουκρανία και το μέλος του ΝΑΤΟ, Πολωνία, η οποία έχει πολύ τεταμένες σχέσεις με το Μινσκ.

Το σύστημα S-400 είναι ένα ρωσικό σύστημα αναχαίτισης πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) που μπορεί να συνδυάζεται με αεροπλάνα, UAV, πυραύλους κρουζ, και έχει μια αμυντική λειτουργία βαλλιστικών πυραύλων.

Εκρήξεις σε ρωσική βάση

Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική αεροπορική βάση Ένγκελς, πολλά χιλιόμετρα μακρυά από το μέτωπο της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ τη Δευτέρα. Δεν υπήρξε γρήγορη επίσημη επιβεβαίωση και το Reuters δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει ανεξάρτητα.

Η αεροπορική βάση, κοντά στην πόλη Σαράτοφ, περίπου 730 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, χτυπήθηκε και στις 5 Δεκεμβρίου. Η Ρωσία δήλωσε ότι έγιναν επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις εκείνη την ημέρα. Τα χτυπήματα ήταν πλήγμα για τη Μόσχα και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί απέτυχε η αεράμυνά της, σχολίασαν αναλυτές.

Η Ουκρανία σε καμία περίπτωση δεν έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι τέτοια περιστατικά είναι στο «κάρμα» για τη ρωσική εισβολή.

The post Καταιγίδα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα