Καταδρομικό Moskva: Οι τρεις πρόεδροι, οι τρεις πόλεμοι και η παρουσία του στον Πειραιά-Βίντεο

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» που βυθίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από συγκεκριμένες πηγές από ουκρανικό πύραυλο, παρασέρνοντας στου υγρό του τάφο, άγνωστο αριθμό από τα μέλη του πληρώματος του, δεν ήταν ένα τυχαίο πολεμικό πλοίο.

Αποτελει κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας.

Από τα καταστρώματα του και τα ευρύχωρα καρέ των αξιωματικών, πέρασαν  Πρόεδροι και πρωθυπουργοί (Ηνωμένων Πολιτειών, Αιγύπτου και Ιταλίας) διεξήχθησαν καθοριστικές πολιτικές συζητήσεις, ολοκληρώθηκαν

συμφωνίες μεταξύ κρατών και αποκαλύφθηκαν σχέδια και εθνικά απόρρητα.

Ήταν το πλοίο-έμβλημα της Ρωσίας και ένας πλωτός πρεσβευτής που έκανε τον γύρο του κόσμου, προβάλλοντας την δύναμη και την διπλωματία της Μόσχας.

Αυτά σε πολιτικό επίπεδο.

Σε στρατιωτικό, οι αποστολές που του ανατέθηκαν, αναρίθμητες! 

Κάποιες άγνωστες και απόρρητες.

Πήρε μέρος σε τρεις πολέμους και το πλήρωμα του παρασημοφορήθηκε από τον Βλαντίμιρ Πουτιν.

Τώρα αναπαύεται στον σκοτεινό βυθό της Μαύρης Θάλασσας, παίρνοντας μαζί του για πάντα τα μυστικά που έκρυβε.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ

Στα τέλη του 1989 το «Slava» (ήταν η αρχική ονομασία του «Moskva») φιλοξένησαν  τη συνάντηση των Μιχαήλ Γκομπαρτσόφ και Τζορτζ Μπους, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι κατά την διάρκεια της σύσκεψης, μετέφεραν τις συνομιλίες στο «Maxim Gorky».

Το 2014 όταν η Ρωσία προέβη στην προσάρτηση της Κριμαίας, το Moskva μπλόκαρε τα πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. 

Την ίδια χρονιά υποδέχθηκε τον Αιγύπτιο Αλ Σίσι.

Νωρίτερα το 2003, το καταδρομικό ταξίδεψε στην Σαρδηνία.

Εκεί ο Πουτιν φιλοξένησε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τότε ο Πούτιν είχε σχολιάσει πως η παρουσία του Moskva είναι απόδειξη ότι «το επίπεδο εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί».

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.

Το «Moskva», ήταν γνώριμο και στα ελληνικά λιμάνια.

 Μάλιστα 2 φορές – μία το 2012 και μια το 2014- έχει δέσει σε αυτά.

Το 2012 στις 21 Δεκεμβρίου το καταδρομικό έπιασε λιμάνι στον Πειραιά και η υποδοχή του ήταν θερμή.

Δυο χρόνια αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2014, το πλοίο συμμετείχε στις εκδηλώσεις της «Ρώσικης Εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά», είχε πάει στο Ιόνιο πέλαγος και είχε δέσει στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκάδα, της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Το «Moskva» ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το «καμάρι» του Πούτιν, ένα πλοίο με μεγάλη ιστορία. Ναυπηγήθηκε στο Μικολάιφ στην τότε Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 1979.

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία «Slava» (Δόξα).

 Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε «Moskva» τον Μάιο 1995.

 Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa.

 Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, τη δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείτο από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μετέφερε και πυρηνικά όπλα. 

Το 1989, επί Γκομπαρτσόφ, Σοβιετικοί και Αμερικανοί επιστήμονες συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με το Slava στη Μαύρη Θάλασσα, για να μετρήσουν την εκπομπή νετρονίων και ακτίνων γάμμα από πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο κρουζ.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.

 Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το «Moskva» αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Πληροφορίες

euronews

cnn

The post Καταδρομικό Moskva: Οι τρεις πρόεδροι, οι τρεις πόλεμοι και η παρουσία του στον Πειραιά-Βίντεο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα