«Και τι να κάναμε με την Omicron»; Τα απλά πράγματα που έκανε η Νορβηγία! Δημ. Δρόσος

Photo by Andrea De Santis on Unsplash

Ερευνητική Περίπτωση πως ξέσπασε η VOC «Omicron» στην Νορβηγία

Tου Υποπτεράρχου ε.α. Δημητρίου Δρόσου*

         

*(ΠΜΣ στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, MBA, MSc in Finance, ΡΜ, LLB)

Σε έρευνα που έγινε από την ομάδα των:  Lin T Brandal, Emily MacDonald, et.al (DOI: 10.2807/1560-7917.ES.2021.26.50.2101147) και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού

«Eurosurveillance Org» (https:// www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2021.26.50.2101147), στις 16 Δεκ. 2021, μελετήθηκε το ξέσπασμα της VOC «Omicron» στην Νορβηγία. Η μελέτη αποτελεί case study, βάσει του οποίου δύνανται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. 

Αναλυτικά η περιπτωσιολογική ανάλυση έχει ως εξής: Στις 30 Νοεμβρίου 2021, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (Norwegian Institute of Public Helath – NIPH) ενημερώθηκε από τοπικό εργαστήριο στο Όσλο για ύποπτο κρούσμα, το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί από την  VOC Omicron. Ο δήμος του Όσλο και το NIPH ξεκίνησαν άμεσα έρευνα επιδημίας. Η υπόθεση πιθανότατα ξεκίνησε από Xριστουγεννιάτικο πάρτι εταιρείας (n=117 ατόμων) που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021. 

Η κλειστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ξεχωριστή αίθουσα (περίπου 145 m2) σε εστιατόριο στο Όσλο από τις 18:00 έως τις 22:30, μετά την οποία ο χώρος άνοιξε για το κοινό από τις 22:30 έως τις 03:00. Είχε κανονιστεί ένα pre-party για τους παρευρισκόμενους στο Xριστουγεννιάτικο πάρτι σε ξεχωριστό χώρο, μετά το οποίο μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά λεωφορεία στο εστιατόριο. Αν και δεν υπήρχαν περιορισμοί για τις εκδηλώσεις εκείνη την εποχή στη Νορβηγία, οι συμμετέχοντες στο πάρτι αναφέρθηκε ότι ήταν εμβολιασμένοι με 2 δόσεις mRNA σε ποσοστό 89%, ενώ το 7% είχε λάβει 1 δόση. Κανένας δεν ανέφερε ότι έλαβε αναμνηστική 3η δόση. Όλοι οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είχαν αρνητικό self – test αντιγόνου στο σπίτι ή PCR εντός 1-2 ημερών πριν παρευρεθούν στην εκδήλωση. To 7% είχε στο παρελθόν COVID-19, αλλά κανένας τους προηγούμενους 4 μήνες. Οι διοργανωτές είχαν ζητήσει να πραγματοποιηθούν self-tests πριν το πάρτυ. Για άλλους επισκέπτες που επισκέπτονταν τον χώρο και τους υπαλλήλους που εργάζονταν στο εστιατόριο, δεν υπήρχαν απαιτήσεις για εμβολιασμό, self-test, χρήση μάσκας προσώπου ή πιστοποιητικό COVID και δεν τηρήθηκε λίστα καλεσμένων. Οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι συναναστράφηκαν στον χώρο πριν και μετά το δείπνο, μετά το οποίο το μπαρ και ο χώρος χορού άνοιξαν για το κοινό. Μετά την ανίχνευση της επιδημίας στις 30 Νοεμβρίου, όλοι οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι κλήθηκαν από τις υγειονομικές αρχές στο Όσλο να τεθούν σε καραντίνα και να κάνουν αμέσως εξέταση PCR. Όσοι βρέθηκαν θετικοί έπρεπε να παραμείνουν σε απομόνωση για τουλάχιστον 7 ημέρες. Επιπλέον, απεστάλη ένα κυβερνητικό μήνυμα την 1η Δεκεμβρίου ζητώντας από οποιονδήποτε βρισκόταν στο χώρο στις 26 Νοεμβρίου από τις 22:30 έως τις 03:00 της 27 Νοεμβρίου να υποβληθεί σε εξέταση με PCR το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα.

Η ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μελέτη κοόρτης (cohort study) με ερωτηματολόγιο για τη συλλογή δημογραφικών και κλινικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας έναρξης και της διάρκειας μιας προκαθορισμένης λίστας συμπτωμάτων, κατά περίπτωση. Σκοπός να αυξηθεί η γνώση στη Νορβηγία σχετικά με την παραλλαγή Omicron και να στοχεύσουν καλύτερα στα μέτρα ελέγχου. Δεν θα αναφέρουμε τα τεχνικά στοιχεία της μελέτης αναλυτικά στο άρθρο για εξοικονόμηση χρόνου, ωστόσο μπορεί να ανευρεθεί στο σχετικό link. Οι συμμετέχοντες έδωσαν τηλεφωνική συνέντευξη σε ομάδα στο NIPH μεταξύ 4 και 6 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας τυποποιημένο ερωτηματολόγιο.

Όλα τα θετικά δείγματα SARS-CoV-2 από τους συμμετέχοντες στο πάρτι εξετάστηκαν για παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 σε διαφορετικά τοπικά εργαστήρια, με στοχευμένα PCR πολυμορφισμού για να διαφοροποιήσουν την Omicron από την μέχρι τότε εντελώς κυρίαρχη παραλλαγή Delta. Τα διαθέσιμα δείγματα υποβλήθηκαν επίσης σε πλήρη αλληλουχία γονιδιώματος (Whole Genome Sequence – WGS).  Βρέθηκαν 66 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 15 πιθανές.  Το συνολικό ποσοστό επίθεσης της παραλλαγής Omicron ήταν σε ποσοστό κοντά στο 70%.  Οι περιπτώσεις είχαν μέση ηλικία 38 ετών. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα PCR τη δημοσίευση της μελέτης.

Υποθέτοντας ότι η έκθεση, έλαβε χώρα στο πάρτι, η περίοδος επώασης για τις συμπτωματικές περιπτώσεις κυμαινόταν από 0 έως 8 ημέρες με διάμεσο 3 ημέρες. Μία περίπτωση ήταν ασυμπτωματική και 74 ανέφεραν τουλάχιστον τρία συμπτώματα. Τα πιο συχνά συμπτώματα ήταν ο βήχας (83%), καταρροή/ βουλωμένη μύτη (78%), κόπωση/ λήθαργος (74%), πονόλαιμος (72%), πονοκέφαλος (68%) και πυρετός (54%). Όταν ζητήθηκε η βαθμολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε μια κλίμακα από το 1 (χωρίς συμπτώματα) έως το 5 (σημαντικά συμπτώματα), το 42% ανέφερε συμπτώματα επιπέδου 3, ενώ το 11% ανέφερε συμπτώματα επιπέδου 4. Καμία από τις περιπτώσεις δεν απαιτούσε νοσηλεία έως τη δημοσίευση της μελέτης.

 Η διάρκεια των συμπτωμάτων δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς το 78% από τις συμπτωματικές περιπτώσεις εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη στιγμή των συνεντεύξεων. Επτά περιπτώσεις ανέφεραν πρόσφατα (≤ 7 ημερών) ταξίδια στο εξωτερικό, τρία στην Αφρική και τέσσερα στην Ευρώπη. Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν ανέφερε συμπτώματα την περίοδο πριν από το πάρτι. Σχεδόν όλοι (95%) ανέφεραν ότι ήταν στη δουλειά την εβδομάδα πριν από το πάρτι.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έρευνας και στις 13 Δεκεμβρίου, εντοπίσθηκαν σχεδόν 70 άλλοι επισκέπτες που πιθανότατα είχαν μολυνθεί στον χώρο και η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε σε 53 από αυτούς μέσω WGS ή PCR.

Συμπερασματικά: Η VOC Omicron είναι εξαιρετικά μεταδοτική ακόμη και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, αλλά και νεαρών και μεσήλικων ενηλίκων. Δεδομένης της περιορισμένης γνώσης έως τώρα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ανοσολογική διαφυγή για αυτήν την VOC είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω έρευνες.  Το υψηλό ποσοστό προσβολής πιθανότατα επιδεινώθηκε από το περιβάλλον της εστίας (εσωτερική τοποθεσία, μεγάλος χρόνος έκθεσης, συνωστισμός και ανάγκη δυνατής ομιλίας). Δεν μπορεί επίσης να αποκλεισθεί ότι μπορεί να υπήρξαν πολλαπλές εισαγωγές ιών, αν και όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής πριν από το πάρτι. Αυτό θα διερευνηθεί περαιτέρω όταν τα αποτελέσματα της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος είναι διαθέσιμα για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η εμπειρία με αυτό το ξέσπασμα επιβεβαιώνει αναφορές από άλλες χώρες εκτός Νορβηγίας, ότι η παραλλαγή Omicron είναι πιο μεταδοτική και ότι ο εμβολιασμός μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικός για την πρόληψη της λοίμωξης από ότι για την παραλλαγή Delta, ωστόσο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. 

Υποθέτοντας ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν μολυνθεί στο πάρτι, παρατηρήθηκε μια διάμεση περίοδο επώασης 3 ημερών, η οποία είναι σύντομη σε σύγκριση με προηγούμενες αναφορές για την Delta και άλλες παραλλαγές.. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και περισσότερες από τις μισές (54%) ανέφεραν πυρετό.

Το ξέσπασμα εντοπίστηκε γρήγορα λόγω της συνολικής και έγκαιρης ικανότητας δοκιμών και επιτήρησης στη Νορβηγία. Ο συνδυασμός της ταχείας ανίχνευσης με τον εντοπισμό επαφών, την απομόνωση και τα μέτρα καραντίνας, κατά πάσα πιθανότητα μπόρεσε να επιβραδύνει την εξάπλωση της επιδημίας βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι απίθανο τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόστηκαν να έχουν διακόψει την εξάπλωση του Omicron VOC.  Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες, ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες κινδύνου, θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό μέτρο ελέγχου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η επικοινωνία σχετικά με την ανάγκη παραμονής στο σπίτι όταν υφίστανται συμπτώματα, ανεξάρτητα από την αιτία.

Υπό το φως της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, η Νορβηγία έχει εφαρμόσει ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου από τις 2 Δεκεμβρίου, τόσο λόγω της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης λόγω της παραλλαγής Delta όσο και της ταχείας εξάπλωσης της VOC Omicron. Από τις 16 Δεκεμβρίου, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς δημόσιων και ιδιωτικών εκδηλώσεων, όπως μείωση του αριθμού των ομάδων, απαιτήσεις για εργασία από το σπίτι και απαγόρευση σερβιρίσματος αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ για μια αρχική περίοδο 4 εβδομάδων. Τα δεδομένου της έρευνας ήταν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου μετάδοσης, άρα τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Η έρευνα συνεχίζεται για τον προσδιορισμό του πλήρους φάσματος της νόσου και της διάρκειάς της, των παραγόντων κινδύνου για μόλυνση και της έκτασης της δευτερογενούς μετάδοσης. Απαιτείται πιο συστηματική επιτήρηση και έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής Omicron και τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου για τη διαχείριση των εστιών. Οι εστίες υπερμετάδοσης πρέπει να ανιχνευθούν από τους αρμοδίους και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα. Το παράδειγμα της Νορβηγίας δείχνει πολλά.

**Τα κείμενα του κ.Δρόσου μπορούν να αναδημοσιεύονται με αναφορά στην υπογραφή του και στην πηγή τους.

Όλες οι ειδήσεις

Τι μεταδίδουν από το Μαρόκο για την «αγορά του τουρκικού Anadolu»!

Αγωγές ύψους 240.000 ευρώ από στρατιωτικό κατά μελών Ομοσπονδίας, που υπηρετούν στο ΥΠΕΘΑ

Κατηγορώ επιστημόνων για τα μέτρα που ΔΕΝ ελήφθησαν! Επιστροφή Μητσοτάκη στην Αθήνα ζητά ο Τσίπρας

Μην κοιτάτε πάνω …μόνο δίπλα σας-Λεωνίδας Βατικιώτης

The post «Και τι να κάναμε με την Omicron»; Τα απλά πράγματα που έκανε η Νορβηγία! Δημ. Δρόσος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα